Δεύτερο κύμα κορονοϊού το καλοκαίρι: Την ανησυχία του ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, τον Αύγουστο θα έχουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ. “Αν συνεχίσουμε έτσι, τον Αύγουστο θα έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Δεν αποκλείονται τα τοπικά lockdowns στα νησιά. Αν δηλαδή σε ένα νησί αυξηθούν πάρα πολύ τα κρούσματα τι θα γίνει;”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς, ενώ πρόσθεσε ότι τα χθεσινά 50 κρούσματα “χτυπάνε όχι ένα, αλλά πολλά καμπανάκια”. Ζήτησε δε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μιλώντας για καθολικούς ελέγχους και “διαβατήρια υγείας” σε όλες τις πύλες εισόδου, αλλά και στον γενικό πληθυσμό σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι “μικτό”.
“Επειδή δεν μπορεί η χώρα να ζήσει χωρίς τουρίστες, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ώστε να είναι ακίνδυνοι. Το πρώτο θέμα για τους τουρίστες είναι ο έλεγχος στις πύλες εισόδου. Είναι θέμα κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά οι λοιμωξιολόγοι θα επιθυμούσαμε να γίνεται καθολικός έλεγχος όχι μόνο στα χερσαία σύνορα, αλλά σε όλες τις πύλες εισόδου. Θα επιθυμούσαμε να υπήρχε ένα διαβατήριο υγείας. Με τους τουρίστες που έρχονται και μπορεί να είναι θετικοί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί, αλλά μεταδίδουν, πηγαίνουν σε κάποιο μέρος, δεν κάθονται το 24ωρο που απαιτείται μέσα, διασπείρουν ενδεχομένως στην κοινότητα και εκεί υπάρχει το πρώτο πρόβλημα με τα εισαγόμενα”, ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.
Το δεύτερο πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα και εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο με τα πανηγύρια σημειώνοντας ότι θα ‘πρεπε να μην επιτρέπονται όσο και με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας και την “απελευθέρωση” του αριθμού ατόμων στα τραπέζια. “Εφόσον δεν έχουμε εμβόλια, φάρμακα, είναι αναγκαία η πρόληψη. Τήρηση των αποστάσεων στα 1,5-2 μέτρα”, κατέληξε ο κ. Λαζανάς.
Αιδηψός: Αρνητικά και τα 87 τεστ στους τουρίστες από την Σερβία
Λήξη συναγερμού μπήκε στην Αιδηψό καθώς και τα τελευταία από τα 87 δείγματα που είχαν ελεγχθεί για κορωνοϊό από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ βγήκαν αρνητικά. Την ανακοίνωση έκανε μέσω ανάρτησής του στο Facebook o δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς. «Και τα τελευταία 7 τεστ είναι αρνητικά. Η συνέπεια και η προσπάθεια όλων νίκησε. Η Αιδηψός παραμένει ανοιχτή, φιλόξενη και covid free» έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντζιάς. Σημειώνεται πως χτες είχαν ανακοινωθεί πως αρνητικά είναι τα 80 από τα 87 τεστ και εκκρεμούσε η εξέταση επτά ακόμη δειγμάτων.
Οι Σέρβοι τουρίστες μόλις έμαθαν τα αποτελέσματα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια του ξενοδοχείου τους. Όπως είπαν στον ΣΚΑΪ, δεν ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Το γκρουπ των Σέρβων τουριστών είχε μπει σε οικειοθελή καραντίνα, μετά από τη διάγνωση ζευγαριού θετικό στον κοροναϊό. Το ζευγάρι πήγε με ταξί στο νοσοκομείο της Λαμίας με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έσπευσαν στο σημείο και οι Σέρβοι τουρίστες μαζί με 8 ιδιοκτήτες των καταλυμάτων όπου μένουν, υποβλήθηκαν σε τεστ κοροναϊού.
Καθηγητής Σύψας: Υπάρχει χαλάρωση – Θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για τα πανηγύρια
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Νικόλας Σύψας για την εικόνα χαλάρωσης που είδαμε πρόσφατα σε λαϊκές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Η αυστηροποίηση των μέτρων και η επιβολή προστίμων που προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει σκοπό να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υπερμετάδοση του κορωνοϊού.
“Χαλαρώσαμε τους κανόνες όσον αφορά στον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι. Για να βοηθήσουμε τον κόσμο -ιδίως όταν έχουμε πανηγύρια και τέτοιες διοργανώσεις- να σηκώνονται ανά ομάδες τραπεζιών και όχι όλοι μαζί πάνω στην πίστα, που σημαίνει υπερμετάδοση. Βέβαια τα πανηγύρια είναι πάντα υπό αίρεση, με την έννοια ότι αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες, θα απαγορευθούν. Κι θα είναι κρίμα για όλους τους επαγγελματίες που ζούνε από τα πανηγύρια και οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που αυτή είναι η δουλειά τους για δύο τρεις μήνες το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι απαράδεκτες εικόνες, που είδαμε το προηγούμενο σαββατοκύριακο”.
Πιο αυστηροί έλεγχοι
Ο καθηγητής παθολογίας υποστηρίζει ότι οι ήπιοι κανόνες που έχουμε στη χώρα μας θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αυστηροποίηση των ελέγχων.
“Από δω και πέρα θα γίνονται πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι και στα πανηγύρια και στις συγκεντρώσεις και στους γάμους. Αφού έχουμε τόσο ήπιους κανόνες απαιτούμε πλέον και τήρηση αυτών των κανόνων. Κι εδώ θα αναλάβει η Πολιτική Προστασία να φέρει σε πέρας πολύ περισσότερους ελέγχους από όσους γινόταν μέχρι τώρα. Δηλαδή θα υπάρχει λιγότερη ανοχή στα φαινόμενα κακής συμμόρφωσης στις γενικές οδηγίες”, αναφέρει ο κ. Σύψας.
Αττική: Ανησυχούμε ελεγχόμενα – Να μην ξεχνάμε ότι γύρω μας υπάρχουν μολυσμένοι και ασυμπτωματικοί
Σε ότι αφορά τη γενική εικόνα της επιδημίας, οι τελευταίες τιμές που έχουμε από τον δείκτη αναπαραγωγής της επιδημίας, το λεγόμενο R, είναι ότι αυτός είναι αρκετά χαμηλός, παραμένει δηλαδή, κάτω από το 0.5, τονίζει ο Νικόλαος Σύψας. Προσθέτει, επίσης, ότι στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν εχθές Πέμπτη 7 νέα κρούσματα, υπήρχε διασπορά από πάντα.
“Οι αριθμοί αυτοί είναι ανησυχητικοί, αλλά διαχειρίσιμοι. Προς το παρόν δεν είμαστε σε πανικό, ούτε χρειάζεται να πάρουμε κάποια έκτακτα μέτρα. Η Αττική είναι μια περιοχή που έχει σποραδικά κρούσματα, είναι αναμενόμενο. Απλώς ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, ότι ο κόσμος γύρω του μέσα στην Αττική, μπορεί να είναι μολυσμένος και ασυμπτωματικός. Γι’ αυτό ακριβώς πάντα φωνάζουμε και λέμε κρατήστε τις αποστάσεις ο ένας με τον άλλον. Αυτή είναι η κατάσταση και έτσι πορευόμαστε μέρα με τη μέρα”, τονίζει ο κ. Σύψας.
Βόρεια Ελλάδα: Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας
“Το μεγάλο πρόβλημα είναι η βόρεια Ελλάδα που επικοινωνεί με τα Βαλκάνια, κι εκεί έχουμε θέμα”. Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, είναι πηγή ανησυχίας γιατί επιπροσθέτως έχουμε και μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών ένθεν κακείθεν των συνόρων. Υπάρχει βάσιμη υποψία, αναφέρει ο καθηγητής, ότι τα σποραδικά (ορφανά) κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θράκη, στην Καστοριά, στη Δράμα και στις Σέρρες, ότι προέρχονται από τους ταξιδιώτες του σαββατοκύριακου, από Έλληνες δηλαδή, που πηγαινοέρχονται από τα σύνορα.
Εκτός από τη Σερβία, που απαγορεύθηκε η είσοδος στους πολίτες της, άλλες βαλκανικές χώρες που μας κρατούν σε ανησυχία είναι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία στην οποία υπάρχει, επίσης, σημαντικό πρόβλημα. Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται τέλος, οι αρχές και για το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων μας στους Άγγλους τουρίστες, σύμφωνα με τον καθηγητή Νικόλαο Σύψα. “Όταν θα ανοίξουμε και για την Αγγλία θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη επιτήρηση των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα, γιατί η Αγγλία περιέχει κινδύνους. Και βεβαίως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, υπάρχει πάντα η περίπτωση να υπάρξει ταξιδιωτική οδηγία, όπως έγινε με την Σερβία”, καταλήγει.