Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις Βουλή: Πέρασε με 187 «ναι», Μολότοφ και επεισόδια στο Σύνταγμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις Βουλή: Πέρασε με 187 «ναι», Μολότοφ και επεισόδια στο Σύνταγμα

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις Βουλή: Με ευρεία πλειοψηφία 187 βουλευτών ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης η Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις στη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ επί της αρχής. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του “κατά πλειοψηφία”. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί 288 ψηφισάντων, “ναι” ψήφισαν 187 βουλευτές από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση, ενώ “όχι” ψήφισαν 101 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 12 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης οι οποίοι είχαν εκφράσει βασικές αντιρρήσεις για την ουσία του νομοσχεδίου. Απουσίαζαν επίσης, έχοντας στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης και του ΣΥΡΙΖΑ ‘Α. Βαγενά, Μιχαηλίδης, Παπαδόπουλος, Λάππας και Βαρεμένος, καθώς και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Βαρουφάκης, Λογιάδης και Αρσένης.

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Μολότοφ και πολιτική αντιπαράθεση

Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια είχε ανάψει από την σύγκρουση πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, περίπου 1.000 κουκουλοφόροι στην πλατεία Συντάγματος εκτόξευαν δεκάδες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις βάζοντας φωτιά και στο πολιτικό σκηνικό. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι από την ειρηνική διαδήλωση «αποκολλήθηκε» τμήμα 1.000 ατόμων που δεν έχει σχέση με το ΠΑΜΕ και επιτέθηκε με 15 μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις. Πρόσθεσε δε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν πέριξ της πλατείας Συντάγματος δεκάδες μη χρησιμοποιημένες μολότοφ.

«Όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση και εμείς στη ηγεσία του υπουργείου δεν θα ξανά αφήσουμε ούτε να γίνουν ζημιές ούτε να τραυματιστούν άνθρωποι. Όποιος χρησιμοποιεί φονικά όπλα θα συλλαμβάνεται» ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσοχοϊδης για να υπογραμμίσει σε άλλο σημείο «αυτά λοιπόν δεν θα περάσουν εδώ. Θα ψηφιστεί δημοκρατικά το νομοσχέδιο. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα αφήσουμε ανθρώπινη ζωή και περιουσία να θιγεί».

Η αρχή της έντασης έγινε όταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζήτησε τον λόγο προκειμένου να καταγγείλει την ελληνική αστυνομία και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για προβοκάτσια υποστηρίζοντας ότι έγινε απρόκλητα εκτεταμένη χρήση χημικών και βομβών κρότου λάμψης προκειμένου να υποστηριχθεί επικοινωνιακά το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Ο κ. Βούτσης αρνήθηκε να δεχθεί την επίσημη ενημέρωση για τα επεισόδια από τον κ. Χρυσοχοίδη, ζήτησε την παραίτησή του ενώ για τα επεισόδια των μπαχαλάκηδων είπε ότι ήταν «κάποιες μεμονωμένες κινήσεις ατόμων» με «ρίψη μιας πέτρας ή μιας μολότοφ». Ο ίδιος δε, μετέφερε εντός της Ολομέλειας πληροφορίες που όπως είπε του δόθηκαν και δεν έχει λόγο να τις διαψεύσει για ύπαρξη «φωτογραφία ανθρώπου που ήταν στον περίβολο της Βουλής ντυμένου όχι με αστυνομικά ο οποίος με γουόκι τόκι είχε επαφή πιθανότατα και με άτομα που έκαναν αυτές τις έκνομες ενέργειες».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=vLsq0kT9hSI

https://www.youtube.com/watch?v=oLrpUf3c4h4

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα

Για το νομοσχέδιο τοποθετήθηκαν και οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερασπίζεται τις προωθούμενες διατάξεις εξηγώντας ότι σταθμίζουν τα δικαιώματα των πολιτών ώστε οι διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και παράλληλα να μην ταλαιπωρούνται οι υπόλοιποι πολίτες. Με αφορμή δε τους πρόσφατους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας και στο μνημείο για τα θύματα της Μαρφίν, ο πρωθυπουργός εξήγησε η βία αποτελεί την χειρότερη μορφή φασισμού.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως αντιθεσμική και αντιδημοκρατική τομή ενώ υποστήριξε ότι η ψήφισή του αποσκοπεί στην ανακοπή της κοινωνικής έκρηξης που εκτίμησε ότι θα συμβεί το φθινόπωρο λόγω της οικονομικής κατάστασης. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε το γάντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς τον θρασύ καθώς επιχείρησε να εμφανιστεί ως τιμητής της μεταπολίτευσης όταν τα προηγούμενα χρόνια κατήγγειλε πως το παλιό πολιτικό σύστημα ευθύνεται για τα δεινά της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν επιθυμεί να αλλοιώσει την συζήτηση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου με αναφορές στα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο προανήγγειλε πως την επόμενη περίοδο θα υπάρξουν αναλυτικές αναφορές.

“Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία γιατί έστω και μια δική μου αποστροφή θα μονοπωλήσει την επικαιρότητα και δεν θα δώσουμε ευκαιρία προβολής των όσων σημαντικών είπαμε. Μην ανησυχείτε όμως. Θα υπάρξει πολύς χρόνος να τα πούμε αυτά. Θα έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε και εσείς την ευθύνη σας για όσα αποκαλυπτικά μαθαίνουμε” είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις