Ανδρέας Μαρτίνος Αγιά Σοφιά: O εφοπλιστής χαρακτηρίζει «προσβολή» και «αναίτια πρόκληση» την απόφαση της Τουρκίας να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά.
Ανδρέας Μαρτίνος Αγιά Σοφιά: Κάλεσμα στους Έλληνες εφοπλιστές να αποκλείσουν την Τουρκία από επισκευές και δεξαμενισμούς απηύθυνε o εφοπλιστής Ανδρέας Μαρτίνος μετά την απόφαση Ερντογάν να κάνει τζαμί την Αγιά Σοφιά. Ο κ. Μαρτίνος στην ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για «προσβολή για την διεθνή κοινότητα» και για «μια ακόμη αναίτια πρόκληση της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο μετά την εξέλιξη αυτή έχει «πλέον καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρχουν επί ίσοις όροις συνομιλίες με ένα ισλαμιστικό εθνικιστικό καθεστώς».
Πώς χτίστηκε η αυτοκρατορία
Ο πατέρας των αδελφών Μαρτίνων, ο Ιωάννης Μαρτίνος (1907-1977), είχε ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα με αντίκες και έργα τέχνης στο Μοναστηράκι, στην καρδιά της Αθήνας. Το μαγαζί υπάρχει ακόμα στη οδό Πανδρόσου στην Αθήνα. Η καταγωγή του ήταν από τη Στεμνίτσα της Γορτυνίας. Η σύζυγός του, Αθηνά, γνωστή στους ναυτιλιακούς και κοσμικούς κύκλους ως Νουνού, είχε ρίζες στη ναυτιλία αφού προερχόταν από την παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια Μεθενίτη. Η καταγωγή της είναι από την Κεφαλονιά και την Ελευσίνα. Έχουν τέσσερα παιδιά.
Η πρώτη επένδυση στη θάλασσα από την οικογένεια Μαρτίνου έγινε τη δεκαετία του ’60 υπό την καθοδήγηση της Αθηνάς Μαρτίνου. Τότε με τα κέρδη από την γκαλερί και τα έργα τέχνης αγόρασαν το πρώτο πλοίο. Ηταν φορτηγό με το όνομα «Θανάσης», χωρητικότητας 10.000 τόνων. Το αγόρασαν από την εταιρεία του Ν. Λιβανού. Τα δύο πρώτα πλοία τα διαχειριζόταν η ναυτιλιακή επιχείρηση της οικογένειας Μεθενίτη που είχε έδρα τον Πειραιά και η Kronos Shipping του Δ. Λεμού που είχε έδρα στο City του Λονδίνου.
Ωστόσο το 1971 η Αθηνά Μαρτίνου αποφάσισε να πάρει στα χέρια της τη διαχείριση των πλοίων της οικογένειας. Μαζί με τους γιους της, Θανάση, Ντίνο και Ανδρέα, ίδρυσε την εταιρεία Thenamaris Ships Management. Αμέσως μετά αγόρασε και τρίτο πλοίο. Η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν γεωμετρική μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Το 1975 η Thenamaris ήλεγχε έναν στόλο από 36 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 850.000 τόνων.
Στα πρώτα χρόνια, στο τιμόνι δίπλα στην Αθηνά ήταν ο πρωτότοκος γιος της Θανάσης.Στην επιχείρηση μπήκαν σταδιακά ο Ντίνος και ο Ανδρέας.Τα τρία αδέρφια, υπό την καθοδήγηση και διεύθυνση της «σιδηράς» μητέρας, δημιούργησαν την ιστορική ναυτιλιακή Thenamaris.
Ωστόσο, όταν η Νουνού αποφάσισε να αποσυρθεί, η «συγκατοίκηση» των τριών αδερφών στην εταιρεία δεν διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και συγκεκριμένα το 1991 ο Θανάσης Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime.Λίγα χρόνια αργότερα, το 1997, το παράδειγμα του αδερφού του Θανάση, ακολούθησε και ο Ανδρέας, για να δημιουργήσει και αυτός με την σειρά του τη Minerva Marine, αφήνοντας ουσιαστικά στο τιμόνι της Thenamaris τον μικρότερο σε ηλικία Ντίνο.
Αν και πολλοί μίλησαν τότε για διαφορετικές φιλοδοξίες και ενδοοικογενειακές έριδες, η συνέχεια απέδειξε πως τα αδέρφια χώρισαν τα «τσανάκια» τους μάλλον για επιχειρηματικούς λόγους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι με τρεις διαφορετικές εταιρείες αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο ισχυρούς πόλους της ελληνικής ναυτιλίας, με έναν στόλο αποτελούμενο από τουλάχιστον 100 πλοία, ως επί το πλείστον τάνκερ.
Για να αντιληφθεί, όμως, κανείς καλύτερα την επιρροή της οικογένειας Μαρτίνου στη ναυτιλία, αρκεί να αναλογιστεί ότι στη Τhenamaris «γαλουχήθηκαν», σύμφωνα με το Lloyd’s List, περισσότεροι από 30 Έλληνες, που σήμερα είναι εφοπλιστές.
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι παρά το γεγονός ότι η οικογένεια απολαμβάνει τέτοιας αναγνώρισης στο χώρο της ναυτιλίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κάποιος στοιχεία για την οικονομική τους επιφάνεια. Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται σε διάφορες γνωστές λίστες, χωρίς όμως να αναφέρεται η πραγματική αξία της περιουσίας τους ή έστω τα καθαρά κέρδη των εταιρειών τους.
Ο Ανδρέας Μαρτίνος παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Μαρτίνου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Αταλάντη, τον Κίκο και την Αλίκη. Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», χαρακτηρίζεται για την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την επιθυμία της να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και κυρίως τα παιδιά. Και τα τρία τους παιδιά αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Αθηνών.