Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σχολές με ζήτηση στην αγορά εργασίας 2020: Λίγα μόρια, σχεδόν σίγουρη δουλειά
ΣΙΓΟΥΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Σχολές με ζήτηση στην αγορά εργασίας 2020: Λίγα μόρια, σχεδόν σίγουρη δουλειά

Σχολές με ζήτηση στην αγορά εργασίας 2020: Μέχρι τις 17 Ιουλίου καλούνται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους, με το τοπίο των βάσεων να παραμένει ακόμα θολό.

Σχολές με ζήτηση στην αγορά εργασίας 2020: Μπορεί να ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων 2020, αλλά η αγωνία των μαθητών δεν σταματά, μέχρι να καθοριστούν οι φετινές βάσεις. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει δεν θα πρέπει να έρθουν σε ευθεία σύγκριση με την περυσινή χρονιά, καθώς από το φετινό, νέο σύστημα λείπουν οι συντελεστές βαρύτητας. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή 17 Ιουλίου οι υποψήφιοι πρέπει να επιλέξουν τις σχολές που τους ενδιαφέρουν στο μηχανογραφικό δελτίο. Στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τα ποσοστά κάτω από τη βάση να αυξάνονται δραματικά, γεγονός που θα επηρεάσει τις βάσεις εισαγωγής σε όλες σχεδόν τις σχολές αλλά και τις επιλογές των υποψηφίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” τα πανεπιστημιακά τμήματα που αν και δεν είναι τόσο δημοφιλή και έχουν χαμηλή βάση εισαγωγής καταγράφουν σημαντική απορρόφηση από την αγορά είναι, ανά επιστημονικό πεδίο, τα εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικές Σπουδές

-Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Βόλος (12.535 μόρια): Τμήμα μόλις ενός χρόνου λειτουργίας με στόχευση τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και επαγγελματική προοπτική με εργασία των αποφοίτων σε Κέντρα Υποδοχής και συγκεκριμένα στην εκπαίδευση προσφύγων, σε Κέντρα Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.λπ.

–Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Αργοστόλι (8.645 μόρια) και Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας-Καστοριά (9.005 μόρια): Τμήματα με στόχευση στους κλάδους της επικοινωνίας, της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών που οδηγούν σε επιλογές εργασίας σε τμήματα μάρκετινγκ, πωλήσεων, δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την ταχύτατη άνοδο των κοινωνικών δικτύων.

2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές

-Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Αθήνα (13.337 μόρια)

-Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών,

Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Σάμος (5.148 μόρια)

-Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας-Γρεβενά (4.846 μόρια) και το αντίστοιχο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά-Πειραιάς (11.710 μόρια): Καλές προοπτικές στην εργασία κυρίως λόγω της ενασχόλησης με την ανάλυση δεδομένων, κλάδο που αναβαθμίζεται διαρκώς στο επαγγελματικό περιβάλλον.

Οι απόφοιτοι του ΟΠΑ εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και μπορούν να εργαστούν ως στατιστικοί σε τράπεζες, εταιρίες έρευνας αγοράς, εταιρίες δημοσκοπήσεων, ασφαλιστικές εταιρίες, διαφημιστικές εταιρίες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ως αναλογιστές.

3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστήμες Υγείας

Τμήματα Οινολογίας:

Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ΔΙΠΑΕ-Δράμα (7.794 μόρια)

Επιστημών Οίνου, Αμπέλων και Ποτών, ΠΑΔΑ-Αιγάλεω (11.650 μόρια)

Καλύπτονται τα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης της Γεωπονίας, της Γενετικής και των εφαρμογών της Μοριακής Βιολογίας, της εφαρμογής των βιολογικών και φυσικών επιστημών στην παραγωγή και επεξεργασία σταφυλιών και άλλων αγροτικών προϊόντων και οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε βιομηχανίες οίνου και ποτών, σε αμπελώνες, οινολογικά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα.

4ο επιστημονικό πεδίο-Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής

Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, ΕΚΠΑ-Ψαχνά Ευβοίας (8.409 μόρια): Οι επαγγελματικές προοπτικές για τους απόφοιτους είναι ευνοϊκές, διεκδικώντας θέσης εργασίας σε ναυτιλιακές εταιρείες, οργανισμούς λιμένων και μεταφορών, σε εταιρίες εισαγωγών-εξαγωγών και σε άλλες επιχειρήσεις σχετικές με τη ναυτιλία και το εμπόριο.

Παράλληλα, στον χώρο της Πληροφορικής που οι ανάγκες της αγορά συνεχώς αυξάνονται, υπάρχουν οι παρακάτω χαμηλόβαθμες σχολές:

–Πληροφορικής, ΔΙΠΑΕ-Καβάλα (9.597 μόρια) / Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας-Καστοριά (8.233 μόρια) / Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα (10.745 μόρια)

-Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Ιωάννινα

(7.739 μόρια) / Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τρίπολη (10.373 μόρια) / Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Λαμία (11.405 μόρια).

Βάσεις 2020: Οι εκτιμήσεις για τις σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι βάσεις 2020 θα έχουν σκαμπανεβάσματα ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο, ενώ οι προβλέψεις τη φετινή χρονιά είναι πιο επισφαλείς από κάθε άλλη φορά, καθώς έχουν υπάρξει ορισμένες αλλαγές στις πανελλαδικές, όπως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας.

Συγκεκριμένα, πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις 2020 στο πρώτο επιστημονικό πεδίο και δεν αποκλείεται η πτώση να συμπαρασύρει ακόμη και τις υψηλόβαθμες σχολές, όπως για παράδειγμα τις Νομικές.

Το αυξημένο ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση σε σχέση με πέρυσι στα Αρχαία φαίνεται πως παίζει κομβικό ρόλο στην πτώση στις βάσεις 2020 σε αρκετές σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου.

Στο δεύτερο πεδίο θετικών επιστημών, αναμένεται πτώση σε αρκετές σχολές , υπό την πίεση των κακών βαθμολογιών σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία αλλά και στο μάθημα της Χημείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις βάσεις 2020.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο όπου δεσπόζουν οι ιατρικές σχολές, αναμένεται – όπως εκτιμούν οι αναλυτές – να παραμείνουν κοντά στα περσινά επίπεδα με μικρά σκαμπανεβάσματα, ανάλογα και με τη ζήτηση που θα υπάρξει στα μηχανογραφικά 2020.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται να υπάρξει μικρή αύξηση των βάσεων, ως απόρροια των ευκολότερων θεμάτων στην πλειονότητα των μαθημάτων.

Η ώρα των μηχανογραφικών δελτίων

Γνωρίζοντας τις βαθμολογίες τους, οι υποψήφιοι πλέον μπορούν και πρέπει να οριστικοποιήσουν τις επιλογές τους στο Μηχανογραφικό 2020.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή το φετινό σύστημα είναι πιο σύνθετο και διαφορετικό από το περυσινό, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό, χωρίς να έχουν στο μυαλό τους τις περυσινές βάσεις.

Μέχρι και την Παρασκευή 17 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://exams.it.minedu.gov.gr.

Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό του. Έτσι, προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό –το οποίο που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου– ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραμματισμένη τους εφημερία) θα λειτουργήσουν μία επιπλέον ημέρα, η οποία δε έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από το υπουργείο, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Ο γρίφος του μηχανογραφικού – Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Θεωρείται βέβαιο, πως τη φετινή χρονιά οι υποψήφιοι περισσότερο από ποτέ θα επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, εξαιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας αλλά και λόγω της πανδημίας.

Τα SOS

Οι υποψήφιοι μπορεί να πήραν τις βαθμολογίες στα χέρια τους ωστόσο δεν μπορούν να προβλέψουν που θα κυμανθούν οι βάσεις 2020. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι επιλογές τους στο μηχανογραφικό να γίνουν ιεραρχικά με βάση τις πραγματικές τους προτιμήσεις.

Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει όμως να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου.

Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται κυρίως στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και δευτερευόντως στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.

Η πρώτη ομάδα σχολών που θα επιλέξει αρχικά ο κάθε υποψήφιος – και που λογικά αποτελείται από μικρό αριθμό σχολών– θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι Ιατρικές και Νομικές σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν ως πρώτη επιλογή το τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του και μετά να ακολουθήσουν τα τμήματα που εδρεύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι προβλέψεις για τις βάσεις 2020, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.

Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις