Σύσκεψη για κορονοϊό στο Μαξίμου: Αυξάνονται τα κρούσματα, νέα μέτρα στο “τραπέζι”

ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη για κορονοϊό στο Μαξίμου: Αυξάνονται τα κρούσματα, νέα μέτρα στο “τραπέζι”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σύσκεψη για κορονοϊό στο Μαξίμου: Στο τραπέζι θα συζητηθούν τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν τόσο τις δημόσιες συναθροίσεις, τις νέες αφίξεις των τουριστών όσο και τα πανηγύρια.

13.07.2020 | 08:43

Σύσκεψη για κορονοϊό στο Μαξίμου: Οι νεότερες εξελίξεις από το μέτωπο του κορονοϊού είναι το αντικείμενο της σύσκεψης που συγκαλείται σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, δυο μέρες μετά την λήψη των μέτρων στα σύνορα για την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας. Στο τραπέζι θα συζητηθούν τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν τόσο τις δημόσιες συναθροίσεις, τις νέες αφίξεις των τουριστών όσο και τα πανηγύρια για τα οποία έχουν τοποθετηθεί και όλοι οι λοιμωξιολόγοι κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη σύσκεψη θα γίνει μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης, καθώς, χθες, Κυριακή 12 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες. 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και τα νέα δεδομένα.

Το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος με τα εισαγόμενα κρούσματα η κυβέρνηση θα εξετάσει και ένα εναλλακτικό σχέδιο που έχει στο συρτάρι και το οποίο περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:

1. Ελέγχους σε όλους όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

2. Ελέγχους στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας που κυρίως προέρχονται από βαλκανικές χώρες.

3. Τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες, σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι περιορισμοί που θα ισχύσουν από την Τέταρτη 15 Ιουλίου

Νέοι περιορισμοί θα ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου στην είσοδο ξένων επισκεπτών στη χώρα από τον Προμαχώνα.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, η είσοδος στην ελληνική Επικράτεια από το συνοριακό σημείο ελέγχου του Προμαχώνα επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα:

α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι μια πιθανή έξαρση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι όχι μόνο θα επιβαρύνει το σύστημα που είναι ήδη εξαιρετικά κουρασμένο από τις πολυήμερες εφημερίες του χειμώνα, αλλά δε θα αφήσει περιθώρια να “αναπνεύσει” το κομμάτι των επιχειρήσεων και του τουρισμού που βλέπει τα πράγματα να είναι δύσκολα για αυτή τη σεζόν.

Εννέα “ορφανά” κρούσματα σε Κοζάνη και Καστοριά

Υπενθυμίζεται πως αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια, τα οποία δεν συνδέονται με άλλα κρούσματα και χαρακτηρίζονται ως “ορφανά””.

Ο κίνδυνος από τα πανηγύρια και τις δημόσιες συναθροίσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα κι απαγόρευσης των πανηγυριών αν δεν επανέλθει η ατομική ευθύνη. Μιλώντας στο Open TV αναφέρθηκε στα περιοριστικά μέτρα, που θα ανακοινωθούν και θα αφορούν μεταξύ άλλων και στα πανηγύρια. “Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο”, τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα.

Καμπανάκι από τους λοιμωξιολόγους

“Είναι αλήθεια ότι πλέον αρχίζουμε να πιεζόμαστε επιδημιολογικά, έχουμε μία μεγάλη εισροή εισαγόμενων κρουσμάτων παρά τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και βεβαίως έχουμε και τα κρούσματα τα σποραδικά, τα οποία οφείλονται στη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Είναι η ώρα αυτή τη στιγμή για πολύ μεγάλη πειθαρχία κυρίως από πλευράς πολιτών. Κρατάτε τις αποστάσεις από τους γύρω σας. Εάν έχουμε συγκεντρώσεις και συνωστισμούς, εάν έχουμε φαινόμενα υπερμετάδοσης τότε παίζουμε με τη φωτιά.” Με αυτά τα λόγια ο επιδημιολόγος Νίκος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο της υπερμετάδοσης του ιού στο εσωτερικό.

Απαράδεκτα φαινόμενα χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρια και εκδηλώσεις ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ενώ ανέφερε πως πλέουμε ήδη πάνω στο 2ο κύμα κορονοϊού. Μάλιστα όπως ο ίδιος δήλωσε “πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις” και πως μια χρονιά μπορεί να κυλήσει και χωρίς πανηγύρια ή και εκδηλώσεις. Παράλληλα, ανέφερε πως έχουμε ορφανά κρούσματα τα όποια αν τα ψάξουμε ίσως βρούμε εισαγόμενα κρούσματα στις επαφές τους και πως υπάρχουν ακόμα μικροεστιες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Exit mobile version