Αγιά Σοφιά Ευρώπη: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της Συνθήκης της UNESCO για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς - Στους ΥΠΕΞ της ΕΕ το ζήτημα που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη.
Αγιά Σοφιά Ευρώπη: Στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταφερθεί το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Νίκος Δένδιας, με την Αθήνα να επιδιώκει επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Όπως έκανε γνωστό σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Δένδιας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας καθώς και της Κύπρου. Ο Νίκος Δένδιας θα καταστήσει σαφές σε όλους τους ομολόγους του την προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, με στόχο να συμφωνηθεί πλήρης λίστα αυστηρών μέτρων που θα λάβει η Ένωση αν υπάρξει παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα, εν αντιθέσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ένοπλες Δυνάμεις άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. O επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προειδοποιεί πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της ισχύ αν χρειαστεί για να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και καλεί την Ένωση να αντιδράσει πριν είναι αργά. «Θα φύγω τα χαράματα από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Πριν από τη σύνοδο έχουμε σύσκεψη με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Όμως, αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Αγιά Σοφιά: Παγκόσμιο κι όχι ελληνοτουρκικό ζήτημα
Εστιάζοντας στην απόφαση του Τούρκου Προέδρου για την Αγία Σοφία, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του, τόνισε πως υπερβαίνει τα εσκαμμένα και διαμήνυσε πως είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι ελληνοτουρκικό. Περαιτέρω ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με την απόφαση αυτή του Τούρκου προέδρου, η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της, επισήμανε πως έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Λιβύη, η Αίγυπτος και ότι αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του.
Υπενθύμισε ότι η απόφαση να γίνει μουσείο η Αγία Σοφία ήταν του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, του Κεμάλ Ατατούρκ, το 1934 και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Παράλληλα, υπογράμμισε και τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε», να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επιστολή στην UNESCO
Σε ό,τι αφορά την απόφαση, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως δυστυχώς είχε σχεδόν προβλεφθεί. «Είχα αποστείλει επιστολή στην επικεφαλής της UNESCO, με την οποία είχα συνομιλήσει όταν είχα πάει στο Παρίσι, η οποία είχε αποστείλει επιστολή μη δημοσιευθείσα και είχε επικοινωνίες μη δημοσιευθείσες με την τουρκική πλευρά για να αποτρέψει το γεγονός. Θελήσαμε τότε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Τουρκία να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα, να φανεί ότι το κάνει εξ ιδίας βουλήσεως. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε αυτή την προσπάθεια μας, αλλά αντίθετα συνέχισε την πορεία της» σημείωσε συγκεκριμένα.
Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η χώρα μας θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό, μέσω καταρχήν των υπολοίπων ομολόγων του, αλλά και της UNESCO, η οποία έχει τη θεσμική ευθύνη προστασίας του μνημείου.
Επίσης, ο κ. Δένδιας εκμυστηρεύτηκε πως για τον ίδιο η εικόνα της απόκρυψης των εκπληκτικών ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας είναι κάτι το φοβερό. Απαντώντας στην αναφορά Ερντογάν ότι λειτουργούν στην Τουρκία 453 ορθόδοξες εκκλησίες, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στην πολύ μικρότερη από την Τουρκία, Θράκη λειτουργούν 256 τζαμιά.
https://www.youtube.com/watch?v=SMYIkqVPmmg
Αγιά Σοφιά: Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ιερώνυμο και Βαρθολομαίο
Το ζήτημα της προκλητικής απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία συζήτησαν την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και συζήτησαν διεξοδικά τη βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα προβούν Κυβέρνηση και Εκκλησία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, στο πλαίσιο της διπλωματικής αντεπίθεσης που ξεκινά η Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του. Μάλιστα, με τον κ.κ. Βαρθολομαίο επικοινώνησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος να του εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του και την ακλόνητη στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν συνέπειες
Σημειώνεται πως και ο Στέλιος Πέτσας μίλησε για «ιστορικό λάθος» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε πως η απόφαση του Τούρκου προέδρου είναι λανθασμένη και θα του δημιουργήσει προβλήματα.
«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων». Ο κ. Πέτσας επεσήμανε δε πως: «Πρέπει να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες πονάνε».
Αγιά Σοφιά: Επιμένει ο Ερντογάν
Κατηγορηματικός στη θέση του για την Αγιά Σοφιά δηλώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ προκαλεί και με την ημερομηνία που διάλεξε για να γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή σε αυτήν, στις 24 Ιουλίου. Όπως είπε, η απόφαση του 1934 η οποία χαρακτήρισε μουσείο την Αγιά Σοφιά ότι “ήταν εξαιρετικά επώδυνη για το έθνος μας”. “Η τελική απόφαση για το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς αφορά το τουρκικό έθνος και κανέναν άλλο. Είναι εσωτερικό μας θέμα. Ο λαός αποφασίζει. Πρέπει όλοι να σεβαστούν την απόφαση”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για την μετατροπή σε τζαμί του ναού της Αγίας Σοφίας. Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στην Αγία Σοφία, προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί.
Σύμφωνα με το ethnos.gr, τo 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο. Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία. Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί, θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού. Θα διοριστούν δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες. Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο. Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις πέντε προσευχές.
Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο. Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή.
‘Δεν θα αλλάξει το όνομα’
Σε συνέντευξή του στο κανάλι “Α Χαμπέρ”, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο “Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας”, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι.
“Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει αυτή την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος” ανέφερε ο Αλί Ερμπάς. Όσον αφορά στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού στις 24 Ιουλίου, που όλοι θα σπεύσουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου.
Αγία Σοφία: Οι θησαυροί της Μεγάλης Εκκλησίας
https://www.youtube.com/watch?v=flGfAMRdNv8