Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βρετανοί τουρίστες Ελλάδα: Έτοιμος ο ΕΟΔΥ για τις 6.000 αφίξεις
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Βρετανοί τουρίστες Ελλάδα: Έτοιμος ο ΕΟΔΥ για τις 6.000 αφίξεις

Βρετανοί τουρίστες Ελλάδα: Το αποτέλεσμα των σαρωτικών ελέγχων που θα γίνουν στους περίπου 6.000 Βρετανούς τουρίστες που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα θα κρίνει αν θα παραμείνουν ή όχι ανοιχτά τα ελληνικά σύνορα για τη Βρετανία.

Βρετανοί τουρίστες Ελλάδα: «Καμπανάκι» συναγερμού χτυπάει στη χώρα, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίζονται σταθερά αυξημένα τις τελευταίες μέρες. Χθες προστέθηκαν 58 νέα κρούσματα – τα 28 εξ’ αυτών στις πύλες εισόδου της χώρας. Από σήμερα στον Προμαχώνα τα μέτρα αυστηροποιούνται και η διέλευση θα γίνεται μόνο για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός 72 ωρών και είναι αρνητικό. Την ίδια ώρα έγινε «πρεμιέρα» στις απευθείας πτήσεις από Βρετανία, σε Ζάκυνθο, Ρόδο, Κρήτη και το «Ελ.Βενιζέλος». Ειδικότερα, στην Κρήτη και το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» κατέφθασαν οι πρώτοι τουρίστες από την Βρετανία. Ακόμα ένα αναμένεται το βράδυ και άλλα τέσσερα αύριο. Το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς φέρνει χαμόγελα σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταλυμάτων. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για τον κορωνοϊό, γι’ αυτό και διενεργούνται τεστ σε όλους όσοι φθάνουν στο νησί.

Στον Προμαχώνα, από το βράδυ της Τρίτης (14/7) έχουν αυστηροποπιηθεί τα μέτρα εισόδου στη χώρα. Για να περάσει ένας επισκέπτης θα πρέπει να έχει βγει αρνητικός στον κορωνοϊό και να φέρει την διάγνωση με όλα τα στοιχεία του. Η Μ. Βρετανία αποτελεί μεγάλη πηγή τουριστικών εσόδων για την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 3.800.000 βρετανοί τουρίστες βρέθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμιο το 2019.

Θεοχάρης: Στοχευμένα μέτρα, αν χρειαστεί

Για το «άνοιγμα» της Ελλάδας στους τουρίστες και τις πτήσεις από τη Βρετανία μίλησε στο βρετανικό Sky News o υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης:
«Να περιμένουν την ίδια αίσθηση φιλοξενίας. Απολαμβάνουμε πάντα την παρέα των φίλων μας από το Ηνωμένο Βασίλειο και χαιρόμαστε πολύ που οι ειδικοί μας στον τομέα της υγείας συμφώνησαν και μας επέτρεψαν να ανοίξουμε και πάλι τη σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, είμαστε ευγνώμονες που η βρετανική κυβέρνηση έβαλε την Ελλάδα στη λίστα των χωρών στις οποίες είναι δυνατό να ταξιδέψει κανείς για διακοπές.

Ανοίξαμε τις συνδέσεις από την 1η Ιουλίου και παρακολουθούμε την κατάσταση. Είναι προς το παρόν σταθερή. Παρακολουθούμε τα νούμερα και τις διαδικασίες που εφαρμόζουμε και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουμε σε εγρήγορση. Δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Αν χρειαστεί, θα λάβουμε στοχευμένα μέτρα. Διάβασα κάποια δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή επιβολή γενικής καραντίνας (lockdown). Αυτό σίγουρα δεν ισχύει. Θα θέλαμε να το διαψεύσουμε. Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πύλες της στους ξένους τουρίστες -από την Ευρώπη κυρίως- και αυτό θα συνεχιστεί».

Σε χαμηλά επίπεδα οι κρατήσεις

Πάντως σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από τους τουριστικούς πράκτορες, η κίνηση για κρατήσεις δεν είναι ενθαρρυντική. Ανασταλτικός παράγοντας για κρατήσεις προς την Ελλάδα είναι ο φόβος ενός δεύτερου κύματος κοροναϊού αλλά και οι ειδήσεις που φθάνουν στη Μ. Βρετανία σχετικά με τα αυξανόμενα εισαγόμενα κρούσματα στη βόρειο Ελλάδα. Τουριστικοί πράκτορες αναμένουν να αποκατασταθεί περίπου το 15-20% των κρατήσεων.

Εξετάζονται νέα αυστηρά μέτρα

Χαλάρωση των μέτρων προστασίας, εικόνες συνωστισμού και επαναλειτουργία του τουρισμού, όλα αυτά στοιχειοθετούν ένα εκρηκτικό μείγμα αναφορικά με την πορεία της επιδημίας στην χώρα μας. Οι επιστήμονες προκρίνουν την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, καθώς υπογραμμίζουν τον κίνδυνο έλευσης ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού νωρίτερα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προς το παρόν δεν συζητείται το ενδεχόμενο ενός νέου ολικού lockdown. Ωστόσο, νέα αυστηρά μέτρα είναι ήδη στο τραπέζι.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 34 εισαγόμενα κρούσματα, τα 6 από τα οποία προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες εκτός από τουρίστες, εισέρχονται και εποχιακά εργαζόμενοι. Εάν συνεχιστεί η εισαγωγή κρουσμάτων από τη Βαλκανική, οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα χερσαία σύνορα και σε άλλες χώρες. Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα αποτελέσει το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης που θα συγκληθεί το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις