Σκόπια εκλογές: Με μικρή διαφορά ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ αναδείχθηκε σε νικητή της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης. Με καταμετρημένο το 95% των τμημάτων, δηλαδή 3.399 τμημάτων εκ των 3.480, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) έλαβε ποσοστό 35,85%, έναντι ποσοστού 34,51% που συγκεντρώνει το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν τα παρακάτω ποσσοτά: DUI 11.70%; AA+A 8.82%: L 4.08%; Integra 1.34%; DPA 1.57%. Παρόλα αυτά υπάρχουν έντονες καταγγελίες από τη βόρειο γείτονα, που κάνουν λόγο για χακάρισμα του συστήματος καταμέτρησης των ψήφων. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται να προκληθεί νέο… θρίλερ, με επανάληψη της καταμέτρησης ή μέρος αυτής.
Μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, προηγείται το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57%. Ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με ποσοστό 8,79%. Η κατανομή των 120 εδρών της νέας Βουλής της χώρας θα γίνει γνωστή αργότερα σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή. Παρόλα αυτά, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες. Νεοεισερχόμενα στη βουλή είναι το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα το καθένα.
Σκόπια εκλογές: Το πιθανότερο σενάριο
Σύμφωνα με εκτιμητές της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία κόμματα, τα οποία συμμετέχουν εξάλλου στην απερχόμενη κυβέρνηση, εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.
Οι δηλώσεις Ζάεφ
Ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του τις πρώτες πρωινές ώρες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικράτηση του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές. «Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον. Ο δρόμος προς τα εμπρός επιβεβαιώνεται, είπαμε ένα σαφές ‘όχι’ στις δυνάμεις που εκπροσωπούν την οπισθοδρόμηση» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.
Το ποσοστό συμμετοχής
Το ποσοστό συμμετοχής, έφτασε στο 50,84%, ποσοστό αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε ανέλθει στο 67%. Ωστόσο και αυτό το ποσοστό των σημερινών εκλογών θα μπορούσε να θεωρηθεί «ικανοποιητικό», καθώς μέρος των ψηφοφόρων προτίμησε να μην προσέλθει στις κάλπες, λόγω φόβου από την εξάπλωση του κορονοϊού που καταγράφεται στη χώρα όλον τον τελευταίο ενάμιση μήνα.
Οι ελληνικές προσδοκίες
Η επικράτηση Ζάεφ έγινε δεκτή –αν και όχι ακόμη επίσημα- με ανακούφιση από την Αθήνα, καθώς η επικράτηση του VMRO-DPMNE θα σήμαινε ότι η γειτονική χώρα θα άλλαζε ξανά τόνο, υιοθετώντας εθνικιστική ρητορική. Ακόμα, όμως, και αν έχανε ο Ζόραν Ζάεφ η επίσημη ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα ήταν εφικτή. Ακόμη κι αν το VMRO-DPMNE ήθελε να τροποποιήσει το Σύνταγμα στο ζήτημα του ονόματος της χώρας, πέραν του ότι αυτό απαγορεύεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι και πρακτικά αδύνατο λόγω των πολιτικών συσχετισμών.