Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Προβληματισμός για τα «ορφανά», τι δείχνει ο χάρτης
ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Προβληματισμός για τα «ορφανά», τι δείχνει ο χάρτης

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμη την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, απόστασης και υγιεινής και τονίζουν πως η συνέχεια για το ελληνικό καλοκαίρι και τον τουρισμό θα κριθεί κυρίως από τη συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά.

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας για τον κορωνοϊό μπορεί να δείχνει πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων δεν παύει να ανησυχεί τους ειδικούς. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες κατά την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, έγινε γνωστό πως επιστρέφει σε εβδομαδιαία βάση και κάθε Τρίτη η ενημέρωση για τον κορωνοϊό η οποία θα αφορά σε επιχειρησιακά ζητήματα και θα γίνεται μόνο από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε χθες κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός». Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση», κάνοντας αναφορά στα εγχώρια κρούσματα τα οποία παρουσιάζουν αύξηση έστω κι αν ακόμη είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τα τεστ, αυτά αυξήθηκαν σημαντικά, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παραθέτοντας περαιτέρω στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «τον Ιούλιο διενεργήθηκαν μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα».

Λαζανάς: Μπαίνουμε σε περίοδο δυσκολιών

Πέτσας: Περισσότεροι έλεγχοι, αλλά όχι με τιμωρητική διάθεση

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως δεν μπορούν να συνεχιστούν τα φαινόμενα συνωστισμού κάτω ειδικά από αυτές τις συνθήκες και προανήγγειλε περισσότερους ελέγχους. «Η χαλάρωση οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο. Το μήνυμα είναι να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα. Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Ακόμη, επανέλαβε τα όσα είπε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός για το πλαίσιο που υπάρχει. «Οι έλεγχοι γίνονται όπου χρειάζεται και επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία. Το πλαίσιο που υπάρχει είναι επαρκές. Αλλά απαιτείται πιστή εφαρμογή του». Επιβεβαίωσε ακόμη και την είδηση πως Δήμοι και Περιφέρειες θα συμμετέχουν πιο ενεργά, καθώς θα προστεθεί στο συντονιστικό και ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους και τουριστικούς Δήμους, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων και καλύτερη κατανομή των δυνάμεων με στόχο τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. «Οι έλεγχοι θα ενταθούν, όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά γιατί είναι ανάγκη να μπει φρένο στην χαλάρωση που θα φέρει μόνο τα χειρότερα» είπε.

Ακόμη, μιλώντας στο Star, τόνισε πως η «χαλάρωση είναι κακός σύμβουλος» και σημείωσε πως το βασικό πρόβλημα είναι με τους συνωστισμούς σε μέρη όπως «τα μπιτς μπαρ όπου μαζεύεται και χορεύει ο κόσμος». Ο κ. Πέτσας σχολίασε πως δεν θα διστάσει η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα εφ’ όσον χρειαστεί και το ζητήσουν οι επιδημιολόγοι.

Πάνω από 92.000 οι έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια χερσαία σύνορα

Την αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά και τα περισσότερα τεστ που ζήτησε από το συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως φαίνεται και από τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΚΑΪ, έχουν αποδώσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από 1 έως 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 92.876 τεστ στα αεροδρόμια, 21.406 στον Προμαχώνα και 8.484 τεστ στο λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας. Συνολικά, έχουν γίνει 122.766 τεστ. Ο ημερήσιος μέσος όρος των τεστ που έγιναν από 1 έως 14 Ιουλίου είναι 8.769.

Από 15 μέχρι 16 Ιουλίου υπήρξε αύξηση των ελέγχων κατά 30%-40%. Συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έχουν γίνει 13.491 τεστ, στον Προμαχώνα 2.054 τεστ και στο λιμάνι Πάτρας-Ηγουμενίτσας 1.216 τεστ. Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 14 πραγματοποιούνταν στα ελληνικά αεροδρόμια κατά μέσο όρο 6.000 έλεγχοι την ημέρα. Από τις 15 Ιουλίου ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% και οι έλεγχοι κυμαίνονται στους 9.000-10.000 ημερησίως.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Πιο μεγάλο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Με τα κρούσματα να αυξάνονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε πως ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και δεν πρέπει να καθησυχάζει η χώρα. Μιλώντας στον ANT1, o επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών δήλωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι σπινθήρες ανά την επικράτεια, τους οποίους πρέπει να κατασβέσουμε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλη την κοινωνία, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως θα είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Όσον αφορά την χαλάρωση που παρατηρείται από σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών, ο κ. Παναγιωτακόπουλος μίλησε για «μεσογειακό ενθουσιασμό». «Είναι ο μεσογειακός ενθουσιασμός, σε συνδυασμό με την κόπωση των μέτρων. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις. Σημαντική η χρήση μάσκας για τον περιορισμό της πανδημίας», σχολίασε.

https://www.youtube.com/watch?v=iMZUeEjKKOs

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Δεν έχει επηρεαστεί δραματικά ο δείκτης μετάδοσης Rt

Και τα χθεσινά στοιχεία για τα κρούσματα ενισχύουν την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Ότι δηλαδή η επανεκκίνηση του τουρισμού από την 1η Ιουλίου συνοδεύτηκε όπως ήταν αναμενόμενο από αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων αλλά και ότι αυτό δεν έχει επηρεάσει δραματικά τον δείκτη μετάδοσης Rt.

Όπως επιβεβαιώθηκε και από την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19 (αφορά το διάστημα 8-15 Ιουλίου), ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,4, σταθερά κάτω από το 1 όπως είναι και το ζητούμενο για τους αρμόδιους. Το γεγονός ότι το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου παρατηρείται αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων – διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου από 25 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του μήνα- δείχνει ότι η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Τα εγχώρια κρούσματα κατά την δεύτερη εβδομάδα εντοπίζονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπως και στις περιοχές της Ξάνθης και της Καστοριάς οι οποίες αποτελούν… γνώριμες πια στις αρχές επιδημικές εστίες. Το θετικό είναι πάντως ότι η εστία της Ξάνθης με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.

Αντίθετα, στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη η κυκλοφορία του κορωνοϊού γίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αφήνει περισσότερα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό που δεν έχουν ταξιδέψει, δεν έχουν έλθει σε επαφή με γνωστά κρούσματα και γενικώς δεν γνωρίζουν πως μολύνθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Covid-19 στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη καταγράφονται κατά μέσο όρο περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα.

Η Αττική βρίσκεται στην 1η θέση της λίστας με τις περιοχές που μετρούν κρούσματα κορωνοϊού. Από τα γνωστά, ταυτοποιημένα κρούσματα της περιόδου από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, τα 1.793 έχουν εντοπιστεί στο λεκανοπέδιο. Δηλαδή σχεδόν 1 στα 2 κρούσματα της χώρας γεωγραφικά καταγράφονται στην Αττική.

Μεγάλη επιβάρυνση έχει η βόρεια Ελλάδα, με 914 κρούσματα. Ειδικότερα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετρούν 464 κρούσματα, η Κεντρική Μακεδονία 340 κρούσματα και η Δυτική Μακεδονία 21ο κρούσματα κορωνοϊού.

Στην Πελοπόννησο έχουν καταγραφεί 204 κρούσματα και στη Θεσσαλία 201.

Στην Κεντρική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια αναφέρονται 97 κρούσματα και στη Δυτική Ελλάδα 90. Στα Επτάνησα τα περιστατικά κορωνοϊού είναι μέχρι τώρα – και από την αρχή της πανδημίας- 40 και στην Ήπειρο 36.

Σε ό,τι αφορά τη νησιωτική χώρα στο Αιγαίο, αναφέρονται 37 κρούσματα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, 30 στην Κρήτη και 24 στο βόρειο Αιγαίο.

Τέλος, 4 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Άγιο Όρος ενώ χωρίς μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα αναφέρονται 339 άτομα θετικά στον κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19. 4

Κορονοϊός: Εντείνονται τα μέτρα και οι έλεγχοι

https://www.youtube.com/watch?v=3x2nP2aQIYs

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις