Εκλογές - Μητσοτάκης: "Και το ΠΑΣΟΚ του 2004- 2007 παρουσίαζε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα που παρουσιάζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ", δήλωσε.
Εκλογές – Μητσοτάκης: Το σύνολο των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η κυβέρνηση όχι απλά διατηρεί τις δυνάμεις της αλλά ενισχύει την δυναμική της σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου ανέφερε ο καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας Νίκος Μαραντζίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1. Όμως ο κ. Μαραντζίδης κάνει ένα βήμα επιπλέον λέγοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν στην επιστροφή του κλασικού πολιτικού κύκλου της μεταπολιτευτικής όταν τα κόμματα εξουσίας κέρδισαν δύο τετραετίες . Πράγμα που σημαίνει όπως πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιθανό η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει ακόμη μια τετραετία στις επόμενες εκλογές όταν αυτές γίνουν.
“Το ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις δυνάμεις της είναι μετριοπαθής διατύπωση, στην πράξη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση των εκλογικών δυνάμεων της κυβέρνησης. Ο πρώτος χρόνος μιας κυβέρνησης είναι ένα είδος μήνας του μέλιτος με τους ψηφοφόρους. Μπορούμε να το δούμε και σε κυβερνήσεις που βίωσαν ακραία κρίση όπως η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Γιώργο Παπανδρέου που το 2010 σε συνθήκες ακραίας ύφεσης και μνημονίου κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές. Η κοινή γνώμη θέλει να επιβεβαιώνει τον πρώτο χρόνο την στήριξη στην επιλογή της. Τον δεύτερο είναι αυτό που ονομάζεται στοίχιση πίσω από τη σημαία.
Τι σημαίνει αυτό;
Όταν μία κυβέρνηση και μία χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες εθνικές κρίσεις όπως ο κορονοϊός και το θέμα της ένταση στα σύνορα. Τότε οι πολίτες ανεξαρτήτως ακόμα και του τι ψήφισαν επειδή ακριβώς αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα ως εθνικά θέματα στοιχίζονται πίσω από την κυβέρνηση τους. Όμως ο απολογισμός σε αυτά τα εθνικά θέματα από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν θετικός. Η χώρα μας είναι από τις χώρες που δεν βίωσε τραγωδία και αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Αυτοί οι τρεις παράγοντες δύο συστημικοί και ένας πιο συγκυριακός είναι κατά τη γνώμη μου οι αιτίες και οι παράγοντες που είναι πίσω από αυτή την πολύ θετική για την κυβέρνηση δημοσκοπική πραγματικότητα”.
Επιστρέφουμε στον εκλογικό κύκλο των δύο τετραετιών
Ο κ. Μαραντζίδης επεσήμανε ότι η χώρα και το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μια κίνηση προς αυτό που θα ονομάζαμε με την ευρεία έννοια κανονικότητα και αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τον πολιτικό κύκλο των κομμάτων της μεταπολίτευσης που ήταν δύο τετραετίες στην εξουσία. “Δεν είμαστε πια στις ακραίες συνθήκες της περιόδου των μνημονίων είμαστε σε μία περίοδο που αν αφαιρέσουμε τον παράγοντα πανδημία σε όλα τα υπόλοιπα τείνουμε σε μία κανονικότητα. Αυτό μεταφράζεται στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι μια κυβέρνηση έχει κατά μέσο όρο επτά χρόνια δηλαδή κερδίζει μια δεύτερη τετραετία.
Άρα η αντιπολίτευση στην πρώτη θητεία της νέας κυβέρνησης βρίσκεται πάντα σε αδύναμη θέση. Και το ΠΑΣΟΚ του 2004- 2007 παρουσίαζε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα που παρουσιάζει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολύ νωρίς και διακινδυνεύει κάνεις πολλά για να κάνει πρόβλεψη όμως ο εκλογικός κύκλο στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης για τα κόμματα εξουσίας ήταν δύο τετραετίες”.
Πιστεύω πως κάθε κόμμα χρειάζεται δύο τετραετίες για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του. Κατά πάσα πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Μαραντζίδης ανέφερε ότι εφόσον θέλουμε να είμαστε μία χώρα με ευρωπαϊκά πολιτικά στάνταρντς αυτό – όσον αφορά την πολιτική- σημαίνει ότι ένα κόμμα πρέπει να έχει δύο τετραετίες για να ολοκληρώσει το έργο του και προέβλεψε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει ακόμη μία νίκη στις επόμενες εκλογές.
Δύο αστερίσκοι
“Αν και είναι νωρίς να πει κανείς τι θα συμβεί σε 2 -3 χρόνια όταν θα έχουμε τις επόμενες εκλογές θα έλεγα ότι η χώρα έχει ανάγκη κύκλων με τουλάχιστον μια δεύτερη τετραετία του κυβερνητικού κόμματος. Έχει ανάγκη μια σταθερότητα δεν μπορούν οι κυβέρνησης να αλλάζουν στα τέσσερα χρόνια. Το λέω όχι για να πριμοδοτήσω τη Νέα Δημοκρατία το λέω γιατί αν μια χώρα θέλει να έχει ευρωπαϊκά στάνταρ σε ό,τι αφορά την πολιτική σταθερότητα πρέπει να έχει ένα χρόνο δύο τετραετιών για να ολοκληρώσει το έργο της.
Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν δύο αστερίσκοι. “Είμαστε σε αβέβαιο έδαφος όσον αφορά την πανδημία όπως αβέβαιο έδαφος είναι και ο παράγοντας Τουρκίας. Αλλά εάν αυτοί οι δύο παράγοντες ,τουλάχιστον ο κορονοϊός θα ξεπεραστεί την επόμενη χρονιά, μια και ο άλλος είναι μια σταθερή μεταβλητή στην εξωτερική πολιτική , τότε νομίζω ότι βαδίζουμε σε μία σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή ένα κόμμα που κέρδισε μία εκλογή κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει και μια άλλη και μια αξιωματική αντιπολίτευση που ψάχνει τους βηματισμούς της στην πρώτη τετραετία για να τους βρει στην δεύτερη”.