Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Μητσοτάκης: Στο “τραπέζι” Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία
ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Μητσοτάκης: Στο “τραπέζι” Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Μητσοτάκης: Σε διπλό μέτωπο θα δώσει μάχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία των ηγετών της ΕΕ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Μητσοτάκης: Στο “κόκκινο” η κινητικότητα στις Βρυξέλλες όπου καταφθάνουν οι αρχηγοί των κρατών – μελών της Ε.Ε προκειμένου να πάρουν μέρος για πρώτη φορά με φυσική παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής. Οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και ο ρόλος που επιχειρεί να διαδραματίσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Λιβύη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμό στους ηγέτες, οι οποίοι απλώς… καταδικάζουν.  Η Αθήνα ζητά κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προγραμματίζει συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου. Άλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τον Ταγίπ Ερντογάν και έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή τις ελληνικές θέσεις.

Στις Βρυξέλλες καταβάλλονται προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί πενταμερής συνάντηση στην οποία θα μετέχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Άνγκελα Μέρκελ, Σαρλ Μισέλ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση απέναντι στην Τουρκία. Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο που θα διεξαχθεί, καθώς πολλά θα εξελιχθούν από την πορεία των συζητήσεων για το ταμείο ανάκαμψης.

Μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε ακόμη περαιτέρω τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην Άγκυρα καθώς θα επιβεβαίωνε τις ισχυρές συμμαχίες που έχει διαμορφώσει στους κόλπους της Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και την στρατηγική της κυβέρνησης που τονίζει ότι οι η τουρκική προκλητικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο ελληνοτουρκικό . “Αυτό που θέλουμε, είναι να γίνει η συζήτηση, είτε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είτε στο περιθώριό του. Αλλά είναι δεδομένο ότι η απόφαση αυτή της Τουρκίας έχει ξεσηκώσει ένα κύμα διαμαρτυρίας παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μητσοτάκης: Να καταρτίσει λίστα με κυρώσεις στην Άγκυρα

Η Γερμανία που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. πήρε την πρωτοβουλία στις αρχές της εβδομάδας να φέρει την Ελλάδα και την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου, έστω και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, με την Άγκυρα στην συνέχεια να τορπιλίζει την προσπάθεια του Βερολίνου. Η Άνγκελα Μέρκελ που είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιχειρήσει να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας αλλά και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Σύνοδο του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τόνισε πως η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι ενδεικτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

Παναγιωτόπουλος: Κίνδυνος για κλιμάκωση της έντασης

Για κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης από τις τουρκικές αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα: “Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας και πολύτιμος σύμμαχος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, “η εν γένει αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και οι αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου και εγείρουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος υποστήριξε πως “οι ένοπλες δυνάμεις της βρίσκονται σε εγρήγορση, στο μέγιστο δυνατό επίπεδο και είναι έτοιμες και ικανές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που προσδιορίζονται από το αίσθημα καθήκοντος το οποίο διέπει όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να διασφαλισθεί η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας”.

Πάϊατ: Τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

Η θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου ταυτίζεται με αυτή των ΗΠΑ και της ΕΕ επισήμανε την ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ. “Έχουμε μιλήσει πολύ καθαρά, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, για τον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα ορισμένων ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τον προκλητικό χαρακτήρα του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε με τη Λιβύη και επιθυμούμε όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στον διάλογο και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να θέσουν έναν θετικό τόνο, καθώς και να αναγνωρίσουν βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου”.

Ο Μητσοτάκης «κλειδώνει» τα 32 δισ.

Οι επικεφαλής των κρατών-μελών καλούνται να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Η Ελλάδα πηγαίνει για να «κλειδώσει» τα 32 δισ. € που έχει προτείνει η Κομισιόν. Αυτό που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που δεν θα μετατρέπει τις επιχορηγήσεις σε δάνεια, καθώς το ενδεχόμενο αυτό που υποστηρίζουν οι «σκληροί» του Βορρά υποκρύπτει προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφήνει ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία μείωση στα 750 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ίδια παραμένει και η αναλογία, 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια. Ωστόσο, από τα χρήματα των επιχορηγήσεων, το 70% θα δοθεί μέχρι το 2022 με βάση τον πληθυσμό, το ΑΕΠ κατά κεφαλή και την ανεργία κατά τα έτη 2015-2019, ενώ το υπόλοιπο 30% θα δοθεί το 2023 λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας το 2020 και το 2021.

ΠΔΠ

Όσον αφορά στο ΠΔΠ, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ υπήρξε μείωση 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον το ποσό να φτάνει τα 1,074 τρισ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι». Παράλληλα, κοινοτικός αξιωματούχος υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία μόνο στους «φειδωλούς», αλλά σε κάθε χώρα καθώς και οι 27 πρέπει να συμφωνήσουν».

«Όλοι οι ηγέτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα. Ο καθένας εκπροσωπεί τη χώρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές» σημειώνει η ίδια πηγή, ενώ σε σχέση με τη διάρκεια του ταμείου ανάκαμψης επισημαίνει «ότι θα ήταν προτιμότερο να είναι τετραετούς διάρκειας, ωστόσο και τα τρία χρόνια της πρότασης Σαρλ Μισέλ δεν έχουν κάποια θεμελιώδη διαφορά».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα άσκησης βέτο, κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι τα πάντα είναι «απρόβλεπτα».

Η Σύνοδος ξεκινά στις 10 το πρωί ώρα Βρυξελλών. Ωστόσο, αμφίβολη εκτιμάται ότι είναι η ολοκλήρωσή της το Σάββατο. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις