Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

18

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτες: «Μιζαδόροι» αστυνομικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτες: «Μιζαδόροι» αστυνομικοί

Απάτες: Εξοφλούσαν οφειλές τρίτων χρησιμοποιώντας χακαρισμένα pin ανύποπτων πολιτών και εισέπρατταν την ανάλογη «μίζα» .

Απάτες:  Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε κύκλωμα, τα μέλη του οποίου προχωρούσαν σε αφαιμάξεις τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων τους, μέσω χακαρισμένων κωδικών, των ανύποπτων πολιτών, οι οποίοι, εμβρόντητοι πληροφορήθηκαν ότι είχαν πουληθεί στο διαδίκτυο! Μέλη του κυκλώματος αυτού, κατηγορούνται ότι αγόραζαν, μέσω ιστοσελίδων του Διαδικτύου, χακαρισμένους κωδικούς PIN από ΙΒΑΝ τραπεζικών λογαριασμών που ανήκαν σε ιδιώτες. Στη συνέχεια, με τους συγκεκριμένους κωδικούς προέβαιναν, είτε οι ίδιοι είτε άλλα πρόσωπα, σε διαδικτυακές αγορές ή πλήρωναν λογαριασμούς υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, όπως για παράδειγμα ΔΕΗ, αλλά και οφειλές προς την Εφορία.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Και το επίσης απίστευτο. Έβρισκαν άτομα με χρέη σε διάφορα Ταμεία, Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας. Τους πρότειναν να «καθαρίσουν» με μικρότερα ποσά, αφού «υπήρχε τρόπος». Εκείνοι δέχονταν αφού «υπήρχε τρόπος» όπως τους έλεγαν οι δράστες. Οι τελευταίοι, έπαιρναν στο χέρι τα όποια ποσά και στη συνέχεια «πλήρωναν» τους κανονικούς λογαριασμούς και οφειλές των «πελατών» τους, μέσω, όμως, τραπεζικών λογαριασμών ανύποπτων πολιτών!!!  Αυτοί, πλήρωναν, λοιπόν, με τους αγορασμένους, «χακαρισμένους» κωδικούς ανύποπτων πολιτών λογαριασμούς και χρέη και οι ενδιαφερόμενοι «εξοφλούσαν» με πολύ λιγότερα χρήματα της αξίας των οικονομικών υποχρεώσεών τους! Εκείνοι που «πλήρωναν» τους λογαριασμούς και τα χρέη χωρίς να το γνωρίζουν, ήταν οι Τράπεζες, αλλά και οι πολίτες, που είχαν ήδη πέσει θύματα χάκερς και τα προσωπικά τους δεδομένα πωλούνταν στο διαδίκτυο!!!

  

Απάτες: Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τη σοβαρή αυτή υπόθεση με τις πολλές ανησυχητικές προεκτάσεις, έφερε στο φως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος. Συνελήφθησαν, όπως ανακοινώθηκε, πέντε άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας – κατά περίπτωση – για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα κ.α. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για συνέργεια σε απάτη με υπολογιστή, τα οποία δεν συνελήφθησαν καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου.

«Η υπόθεση», αναφέρει η Αστυνομία «διερευνάται από τον Δεκέμβριο του 2018, στο πλαίσιο εγκλήσεων πολιτών και τραπεζικού ιδρύματος, σύμφωνα με τις οποίες ,άγνωστοι δράστες, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια πρόσβασης τρίτων ατόμων σε συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής, καθώς και δεδομένα καρτών τους, αφαιρούσαν από τραπεζικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά.

Πώς ξεκίνησε το ξήλωμα

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκε ψηφιακά ένας εκ των συλληφθέντων και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, τον Οκτώβριο του 2019, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός καρτών (κινητής τηλεφωνίας, πιστωτικές, προπληρωμένες και κάρτες ψηφιακών πορτοφολιών διαφόρων εταιρειών και τραπεζικών ιδρυμάτων), συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις. Κατόπιν εκδόθηκαν Βουλεύματα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την περαιτέρω εξέταση των κατασχεθέντων, την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διερευνηθούν οι ροές χρηματικών ποσών από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης».

Και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, με τον τρόπο δράσης του κυκλώματος: «Ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση είχε ιδιώτης ημεδαπός, ο οποίος φέρεται να αγόραζε, αρχικά μέσω διαδικτύου, υποκλαπέντα στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και ακολούθως, μαζί με τα μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε διαδικτυακές συναλλαγές, χρεώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων».

Σε τι αφορούσαν οι συναλλαγές

«Στην πληρωμή λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφέλειας ή οφειλών προς το δημόσιο, ατομικών ή άλλων προσώπων, έναντι αντιτίμου. Σε έκδοση χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών, καθώς και φόρτιση αυτών μέσω διαδικτύου. Στη δημιουργία, φόρτιση και χρήση ψηφιακών πορτοφολιών (wallets). Σε διαδικτυακές αγορές διαφόρων προϊόντων, έτοιμου φαγητού και υγρών καυσίμων. «Μάλιστα», συνεχίζει η Δίωξη, «είχαν συστήσει δίκτυο «συνεργατών», οι οποίοι, αφενός έκαναν χρήση των χρηματικών ποσών που αντλούνταν με την προαναφερθείσα διαδικασία (αγορές προϊόντων, πληρωμές οφειλών ιδίων, φόρτιση καρτών κ.λπ.) και αφετέρου εντόπιζαν «υποψήφιους» ιδιώτες, οι οποίοι επιθυμούσαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο ή εταιρείες κοινής ωφέλειας έναντι χαμηλότερου αντιτίμου».

Σε ό,τι αφορά στους λογαριασμούς (για οφειλές στο Δημόσιο, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας κ.λπ.) αφού αυτοί συλλέγονταν, αποστέλλονταν απευθείας ή μέσω μελών της οργάνωσης, στον αρχηγό της, ο οποίος μεριμνούσε για την εξόφλησή τους και την επιστροφή του σχετικού αποδεικτικού πληρωμής!

Εκατό άτομα εξόφλησαν οφειλές

Σημειώνεται ότι μετά από σχετική αλληλογραφία με αρμόδιες Υπηρεσίες και τραπεζικά ιδρύματα, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας περίπου (100) ατόμων, τα οποία φέρονται να εξόφλησαν οφειλές τους έναντι δημοσίου ή οργανισμών κοινής ωφέλειας, καταβάλλοντας στην εγκληματική οργάνωση μέρος μόνο των οφειλών αυτών.  Επιπλέον, μέλη της οργάνωσης παρείχαν ουσιαστική συνδρομή εκδίδοντας τραπεζικές κάρτες, επ’ ονόματί τους, στις οποίες κατέληγαν χρηματικά ποσά από την παράνομη δραστηριότητα. Για τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε πόλεις της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τοπικών Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Και οι δύο αστυνομικοί

«Στους συλληφθέντες», τονίζει ακόμη η ΕΛ.ΑΣ «περιλαμβάνονται και δυο αστυνομικοί, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Στερεάς Ελλάδας και φέρονται να απέστειλαν λογαριασμούς, με την προαναφερόμενη διαδικασία, είτε δικούς τους, είτε τρίτων ατόμων, προς εξόφληση». Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 13 κινητά τηλέφωνα και (26) κάρτες SIM, (4) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop) και σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής, φορητή ηλεκτρονική συσκευή τύπου τάμπλετ, έξυπνο ρολόι (smartwatch), (4) φορητές συσκευές αποθήκευσης τύπου USB και (4) σκληροί δίσκοι, (5) τραπεζικές κάρτες, πλήθος λογαριασμών εταιρειών κοινής ωφέλειας υπό στοιχεία τρίτων ατόμων και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Οι περιπτώσεις

Σημειώνεται ότι συνολικά διερευνήθηκαν και εξιχνιάστηκαν 16 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούν περιπτώσεις ιδιωτών, οι οποίοι ζημιώθηκαν από την προαναφερθείσα παράνομη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μία αφορά περίπτωση εξαπάτησης τραπεζικού ιδρύματος. Το συνολικό ύψος των επιβεβαιωμένων απατηλών συναλλαγών ξεπερνά τις 380.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 231.650 ευρώ σχετίζονται με πληρωμές λογαριασμών και ποσό 150.000 ευρώ αντιστοιχεί σε οικονομική ζημία τραπεζικού ιδρύματος. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ για τους συλληφθέντες αστυνομικούς έχει κινηθεί ήδη από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η πειθαρχική διαδικασία.

Δείτε ακόμη

Καταγγελία επιβάτη ότι δέχθηκε επίθεση από λιμενικούς σε πλοίο – “Αρνήθηκε τον έλεγχο και αντέδρασε βίαια”
Υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ η χρήση για εργαζομένους και καταναλωτές
Σπαραγμός στην κηδεία της 16χρονης Μαρίας – Εξαιρετικά δύσκολη η ανάβαση στην εκκλησία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις