ΔΕΔΔΗΕ: Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών, αλλά και οικονομική ζημία που προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ, προκάλεσε με την πολυεπίπεδη δράση της εγκληματική οργάνωση κλοπής μετασχηματιστών από υποσταθμούς της ΔΕΔΔΗΕ με σκοπό να αφαιρούν και πωλούν τα χάλκινα πηνία αλλά και να βγάζουν και να εμπορεύονται τον χαλκό που περιείχαν.
Σε μια μεγάλη επιχείρηση αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν 35 μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων, που δρούσαν σε συνεργασία, ενώ αναζητούνται ακόμη εννέα άτομα. Η πλειοψηφία των εκτελεστικών μελών των οργανώσεων είναι Πακιστανοί υπήκοοι, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ΄Ελληνες, υπεύθυνοι εταιριών σκραπ στη Δυτική Αττική, που αγόραζαν τα κλοπιμαία.
ΔΕΔΔΗΕ: Δηλώσεις του διοικητή Ασφαλείας Αττικής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σε επίσημη παρουσία της υπόθεσης ο Διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης: Δρούσαν και αφαιρούσαν τους μετασχηματιστές κυρίως νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες. Χρησιμοποιούσαν γάντια προκειμένου να μην ανιχνεύονται αποτυπώματα ή γενετικό υλικό (DNA). Προκαλούσαν βραχυκύκλωμα, με ειδικά διαμορφωμένο εργαλείο κοντάρι για τη διακοπή παροχής ρεύματος. Με ειδικά εργαλεία έκοβαν τα σύρματα – καλώδια που ενώνουν τον μετασχηματιστή του υποσταθμού με τις κολώνες. Αποσύνδεαν τον μετασχηματιστή από τις βάσεις του και εξουδετέρωναν τις ασφάλειες.
Έριχναν στο έδαφος τον μετασχηματιστή, έλκοντάς τον και αφαιρούσαν από το εσωτερικό του τα χάλκινα πηνία του. Μετέφεραν τα αφαιρεθέντα χάλκινα πηνία, κυρίως σε παράνομες επιχειρήσεις (SCRAP) του εγκληματικού δικτύου, όπου με διάφορες μεθόδους, επεξεργάζονταν το χαλκό και τον προωθούσαν στο εμπόριο, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά».
Οι τρεις ομάδες
«Μάλιστα», πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός «για την καλύτερη οργάνωση στην επίτευξη των στόχων τους, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου είχαν κατανεμηθεί σε τρεις επιμέρους εξειδικευμένες ομάδες και λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους, και συγκεκριμένα: Στην «επιχειρησιακή ομάδα», που αναλάμβανε το κυρίως έργο των κλοπών, στην «ομάδα υποστήριξης», με αντικείμενο τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και γενικότερα την υποστήριξη της επιχειρησιακής ομάδας και στην «ομάδα τελικού προορισμού», που αναλάμβανε την περαιτέρω διάθεση των κλαπέντων».
Η αξία των αφαιρεθέντων
Σημειώνεται ότι το κόστος κάθε μετασχηματιστή, μαζί με το κόστος εργασίας και αντικατάστασης ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ. Με βάση τα δεδομένα αυτά η αξία των αφαιρεθέντων μετασχηματιστών ξεπερνά τις 450.000 ευρώ, με τη συνολική ζημία για τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. να εκτιμάται στις 900.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου Αστυνόμου Β Ιωάννας Ριτζιώκου, από αστυνομικούς, που είχαν αναλάβει την έρευνα, η έρευνα μπήκε στην τελική ευθεία όταν εντοπίστηκαν δύο επιχειρησιακά οχήματα του εγκληματικού δικτύου να κινούνται στην περιοχή των Μεγάρων και του Ασπροπύργου, αντίστοιχα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- Κομμάτια από καλώδια χαλκού, συνολικού βάρους 183 κιλών.
- 3 χάλκινα πηνία από μετασχηματιστή συνολικού βάρους 168 κιλών, τα οποία προέρχονταν από κλοπή μετασχηματιστή από υποσταθμό, στα Μέγαρα.
Το δεύτερο όχημα κατέληξε σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλων στον Ασπρόπυργο.
Απέκλεισαν τον χώρο και εισέβαλαν
Ο χώρος αποκλείστηκε άμεσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής όπου ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τους δύο επιβαίνοντες του οχήματος καθώς και τον παραλήπτη των κλεμμένων χάλκινων πηνίων.