Γερμανία για Τουρκία: «Ελλοχεύει ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μεσόγειο», όπως προειδοποιεί ο Γερμανός βουλευτής Νιλς Σμιντ, επικεφαλής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατικών «SPD» σχολιάζοντας την επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στη χώρα μας και γενικότερα στην Ε.Ε. Ερωτηθείς εάν είναι πιθανή η σύγκρουση Ελλάδας- Κύπρου με την Τουρκία, ο Σμιντ απάντησε:
«Υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης. Όλες οι πλευρές καλούνται να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην επιμείνουν στις νομικές τους απόψεις. Εφόσον η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ, οι συνομιλίες είναι η μόνη διέξοδος. Το ΝΑΤΟ μπορεί να το κάνει μόνο του, αλλά η ΕΕ μπορεί επίσης να συμβάλει στην αποκλιμάκωση μέσω κινήσεων διαμεσολάβησης».
Για τον Γερμανό βουλευτή, η λέξη «αποκλιμάκωση» δεν είναι αυτή που έρχεται πρώτα στο μυαλό του Τούρκου προέδρου
«Τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει μια επιθετική πολιτική στη Συρία, τη Λιβύη και τώρα στη Μεσόγειο. Πράγματι, το σχέδιο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας διαμορφώνεται από το γεγονός ότι η Τουρκία επιδιώκει να αντιμετωπίσει υποτιθέμενους αντιπάλους στο εξωτερικό προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την έλλειψη οικονομικής και κοινωνικής προόδου στη χώρα».
«Ταυτόχρονα, υπάρχουν τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή. Στην ανατολική Μεσόγειο, συγκεκριμένα, οι χώρες έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους σε ότι αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια – χωρίς την Τουρκία. Η ίδια ένιωσε αποκλεισμένη. Αυτό συνέβαλε στην αναστάτωση του Ερντογάν», προσθέτει ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας.
«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη»
«Η Ε.Ε ορθώς βρίσκεται στο πλευρό των κρατών – μελών της. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη κυρίως τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η Τουρκία είναι στενά συνδεδεμένη με την ΕΕ. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον δίαυλο επικοινωνίας. Υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας, γι΄αυτό και θα πρέπει να αποφύγουμε μια άλλη εστία αναζωπύρωσης»
«Η κριτική σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική Ερντογάν σε Συρία και Λιβύη αυξάνεται και στο εσωτερικό της χώρας», υπογραμμίζει ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης. «Τα προβλήματα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανεργίας είναι τεράστια στη Τουρκία. Πολλοί πιστεύουν ότι, αυτά τα προβλήματα είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινή τους ζωή».
«Επιπλέον,…η διάλυση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν καθιστά ελκυστική την Τουρκία στους διεθνείς επενδυτές», υποστηρίζει ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.