Εμβόλιο Οξφόρδης κορονοϊός: Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού, το εμβόλιο αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον ιό και των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που στοχεύουν τον SARS-CoV-2, στον οργανισμό των εμβολιασμένων εθελοντών.
Εμβόλιο Οξφόρδης κορονοϊός: Το εμβόλιο της Οξφόρδης σύμφωνα με την δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet, χορηγήθηκε σε 1077 εθελοντές στο διάστημα μεταξύ 23 Απριλίου και 21 Μαΐου. Όπως αναφέρεται στην περίληψη της έρευνας, οι τοπικές και συστημικές αντιδράσεις ήταν πιο συχνές σε μία από τις δύο “ομάδες”, και πολλές από αυτές αντιμετωπίστηκαν με τη χρήση παρακεταμόλης. Τα συμπτώματα, σύμφωνα με την δημοσίευση, ήταν πόνος, αίσθημα πυρετού, ρίγη, μυϊκός πόνος, κεφαλαλγία και αδιαθεσία. Ωστόσο οι παρενέργειες αυτές δεν χαρακτηρίζονται “ανεπιθύμητες”.
Το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 ήταν ασφαλές και παρήγαγε σημαντική ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών που διεξήχθησαν σε περισσότερους από 1.000 υγιείς ασθενείς. Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία AZD1222 και αναπτύσσεται από την AstraZeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής. Προσωρινά αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη Φάση Ι/ΙΙ της δοκιμής COV001, υπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό.
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα
“Μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει να διευθετηθεί η πανδημία, ωστόσο αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά”, δήλωσε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επικεφαλής των ερευνητών που αναπτύσσουν το εμβόλιο. “Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ανοσοαπόκριση χρειάζεται να προκαλέσουμε για να επιτύχουμε μια αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης SARS-CoV-2”. Η Γκίλμπερτ δήλωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να μάθουν περισσότερα για την COVID-19 και να συνεχίσουν τις δοκιμές τελικού σταδίου οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει. “Τα σημερινά δεδομένα αυξάνουν την πεποίθησή μας ότι το εμβόλιο θα δράσει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τα σχέδιά μας για την παρασκευή του εμβολίου σε κλίμακα για ευρεία και ισότιμη πρόσβαση σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca.
Εμβόλιο Οξφόρδης: Δύο υψηλές δόσεις στις δοκιμές τελικού σταδίου
Η AstraZeneca σκοπεύει να εξετάσει δύο υψηλές δόσεις του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού στις δοκιμές τελικού σταδίου παρά να εστιάσει στην έγκριση για μονές ή χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ‘Ερευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της εταιρίας.
“Τώρα, το ασφαλές είναι να πάμε με δύο δόσεις, και τότε θα αρχίσουμε να διερευνούμε τις μονές δόσεις ή τις χαμηλότερες δόσεις”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca στον τομέα των Βιοφαρμάκων.
Εμβόλιο Οξφόρδης: Δυνατή έως τον Σεπτέμβριο η παραγωγή ενός εκατομμυρίου και πλέον δόσεων
Οι αρχικές εκτιμήσεις για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου δόσεων του πειραματικού εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της COVID-19 έως τον Σεπτέμβριο μπορεί να είναι συντηρητικές καθώς η παραγωγή του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να ολοκληρωθούν οι δοκιμές τελικού σταδίου, δήλωσε σήμερα ερευνητής. “Μπορεί να παρασκευαστούν ένα εκατομμύριο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο: αυτό μοιάζει με μια εν πολλοίς συντηρητική εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα του τι συμβαίνει”, δήλωσε ο ‘Αντριαν Χιλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφερόμενος στην ικανότητα παραγωγής του εταίρου, της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca.
“Σίγουρα θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο δόσεις γύρω στον Σεπτέμβριο. Αυτό που είναι λιγότερο προβλέψιμο από το μέγεθος της παραγωγής είναι πόσο συχνά θα εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας, συνεπώς πότε θα υπάρξει ένα τέλος”. Πρόσθεσε ότι πιθανόν οι δόσεις του εμβολίου να είναι διαθέσιμες έως το τέλος του έτους.
Εμβόλιο Οξφόρδης: Η ανάρτηση Μόσιαλου
Σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρεται στα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης I/II του εμβολίου της Οξφόρδης και της κλινικής φάσης ΙΙ του εμβολίου της CanSino. «Και τα δύο εμβόλια αποδείχθηκαν, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις, ασφαλή προς χρήση σε ανθρώπους», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος.
«Για το εμβόλιο της Οξφόρδης αναφέρεται πως οι αναλύσεις σε 35 από τους εμβολιασθέντες έδειξαν πως παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του ιού κατά τουλάχιστον 91% την ημέρα 28 (ανάλογα τον τύπο της ανάλυσης), ενώ από αυτούς που έλαβαν και δεύτερη δόση, όλοι είχαν αντισώματα την ημέρα 56. Στην περίπτωση του εμβολίου της CanSino, ανιχνεύτηκαν εξουδετερωτικά αντισώματα την ημέρα 28, κατά τουλάχιστον 92% ανεξαρτήτως δοσολογίας, και οι ερευνητές προτείνουν δεύτερη δόση εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους», εξηγεί.
Καταληκτικά, ο κ. Μόσιαλος υπογραμμίζει πως «οι δύο μελέτες έδειξαν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και προάγουν την επίκτητη ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού», τονίζοντας παράλληλα ότι «τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα είναι τα καθοριστικά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των εμβολίων».