Σύνοδος Κορυφής συμφωνία: «Ήταν μία σκληρή μάχη» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα

ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής συμφωνία: «Ήταν μία σκληρή μάχη» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Σύνοδος Κορυφής συμφωνία: "Οι «27» συμφώνησαν σ΄ένα πακέτο ενίσχυσης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με κοινά δάνεια" τονίζει ο γαλλικός Τύπος.

21.07.2020 | 21:33

Σύνοδος Κορυφής συμφωνία: «Deal» στις Βρυξέλλες. Στις 5.31 π.μ, τοπική ώρα, οι « 27» έκαναν «αγκωνιές» πανηγυρίζοντας για την ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν ύστερα από 91 ώρες και 20 λεπτά διαπραγματεύσεων δίνοντας το «φιλί της ζωής» στην οικονομία της Ε.Ε που έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού. Mε τα χαμόγελα να δίνουν και να παίρνουν μετά την επίτευξη συμφωνίας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό και επενδυτικό πρόγραμμα, oι «27» χαιρέτησαν το αποτέλεσμα. Στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης επικρατεί ευφορία με την κυβέρνηση του Βερολίνου να παίρνει μία βαθιά ανάσα ύστερα από την επίτευξη της συμφωνίας.

Για ευρωπαϊκή ρελάνς κάνει λόγο ο γαλλικός Τύπος με την εφημερίδα «Liberation» να επισημαίνει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία την πέμπτη ημέρα της συνόδου κορυφής. «Ολοκληρώθηκε επιτέλους η μαραθώνια σύνοδος κορυφής. Στις πρώτες πρωινές ώρες της πέμπτης ημέρας της συνόδου κορυφής, οι «27» συμφώνησαν σ΄ένα πακέτο ενίσχυσης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά με κοινά δάνεια. «Ήταν μία σκληρή μάχη μεταξύ των φειδωλών χωρών και του γαλλο-γερμανικού άξονα», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Η Καγκελάριος Μέρκελ ανακουφισμένη και εμφανώς εξαντλημένη

Ανακουφισμένη η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ καρπώνεται το μεγαλύτερος μέρος της επιτυχίας με τη χώρα της να έχει τα ηνία γι΄αυτό το εξάμηνο στην Ε.Ε. «Τα έκτακτα γεγονότα κι αυτή η πανδημία που μας έχει επηρεάσει όλους απαιτούν επίσης νέα ειδικά μέτρα . Έπειτα χρειάστηκε εξαιρετικά πολύς χρόνος », είπε η Άνγκελα Μέρκελ, εμφανώς εξαντλημένη. «Αυτό δεν ήταν εύκολο», τελικά όμως καταλήξαμε σε συμφωνία», πρόσθεσε. «Ο νέος προϋπολογισμός αφορά το μέλλον της Ευρώπης, αλλά αφορά επίσης τη στήριξη της εσωτερικής αγοράς σε μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην Ε.Ε – προέβλεψε επίσης «πολύ δύσκολες συζητήσεις» με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο εταίρος της στον γαλλογερμανικό άξονα, Εμανουέλ Μακρόν παραδέχτηκε ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες έδειξε ότι η ΕΕ είναι διαιρεμένη. «Αυτή η μακρά διαπραγμάτευση χαρακτηρίστηκε από δυσκολίες, μερικές φορές αντιθέσεις , διαφορετικές απόψεις για την Ευρώπη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη τύπου με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, ήταν ευχαριστημένος που με τη Μέρκελ είχαν αγαστή συνεργασία. «Το σχέδιο ανάπτυξης (…) είναι μια ιστορική αλλαγή για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ θέλει να χρεωθεί σε μεγάλη κλίμακα. Για τον Μακρόν, το κοινό χρέος είναι το πιο ιστορικό μέρος της συμφωνίας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «ιστορική στιγμή για την Ευρώπη»

Ύστερα από μια θυελλώδη μαραθώνια συνεδρίαση η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή για την Ευρώπη». Για 25 λεπτά η μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε ξημερώματα Τρίτης, έχασε τον τίτλο της μεγαλύτερης σε διάρκεια συνόδου στην ιστορία της Ε.Ε Το 2000 στη νίκαια της Γαλλίας, οι Ευρωπαιοι ηγέτες κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σχεδόν επί 92 ώρες. Ο αποφασιστικός παράγοντας για τη συμφωνία – μαμούθ, όπως την χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Bild» ήταν η αποσαφήνιση δύο βασικών σημείων:

  • Οι επονομαζόμενες «Φειδωλές Χώρες» (Ολλανδία , Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία) δέχτηκαν ότι θα συγκεντρωθούν κοινά χρέη και τα χρήματα θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ ως επιχορήγηση. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συμφώνησαν να μειώσουν το σύνολο αυτών των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης για το νέο κορωνοιό από 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε 390 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, 360 δισεκατομμύρια ευρώ θα χορηγηθούν υπό μορφή δανείων.
  • Βρέθηκε μια φόρμουλα για τη σύνδεση των κονδυλίων της ΕΕ με το κράτος δικαίου, την οποία υιοθέτησαν και οι 27 χώρες.

Αρχικά , η Πολωνία και η Ουγγαρία αντιτάχθηκαν αυστηρά σε έναν τέτοιο μηχανισμό κανόνα δικαίου, ειδικά επειδή και οι δύο χώρες βρίσκονται στο στόχαστρο για παραβίαση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.Τελικά όμως συμφώνησαν. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι οι «27» διαπραγματεύτηκαν το μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης και προϋπολογισμού στην ιστορία της ΕΕ.

Ο «αντάρτης» της Συνόδου

Τώρα όλη η Ευρώπη έμαθε το όνομα Μαρκ Ρούτε. Ο 53χρονος πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι ο «επαναστάτης» της συνόδου κορυφής της ΕΕ. «Με το χρηματοδοτικό πακέτο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καταπολεμήσει την ιστορική οικονομική ύφεση. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν επενδύσεις για τη μετατροπή σε μια πιο ψηφιακή και φιλική προς το κλίμα οικονομία. Για πρώτη φορά, τα χρέη αυξάνονται σε μεγάλη κλίμακα για λογαριασμό της ΕΕ, τα χρήματα αναδιανέμονται και αποπληρώνονται από κοινού για δεκαετίες», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, που προσπάθησε και μάλλον τα κατάφερα να γίνει το «πρόσωπο» της Συνόδου ως ο ηγέτης που συντόνιζε την ομάδα των «Φειδωλών Χωρών».

Ο Μάρκους Ζέντερ πρωθυπουργός της Βαυαρίας καλοδέχτηκε τη συμφωνία. Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)- βαυαρού εταίρου του κόμματος της Μέρκελ, και όπως φαίνεται, ο διάδοχός στην Καγκελαρία της Γερμανίας, μιλά για «αποφασιστική απάντηση» στην κρίση του νέου κορονοϊού. «Με τέτοια ποσά, είναι κατανοητό να συζητάμε για λεπτομέρειες», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας. «Η Ευρώπη βρισκόταν επίσης σε κρίση. Αυτό είναι ένα ισχυρό σήμα. Ο Ζέντερ ευχαρίστησε επίσης την καγκελάριο Μέρκελ «για τη μεγάλη αφοσίωση και υπομονή της».

Φρανσίτσκα Μπάντνερ: «Η συμφωνία είναι σε βάρος της δημοκρατίας και δεν είναι αφιερωμένη στην επόμενη γενιά»

Η Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Φρανσίτσκα Μπάντνερ χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για τη σύνοδο κορυφής ως «εξυπνάδες». «Η συμφωνία είναι σε βάρος της δημοκρατίας και δεν είναι αφιερωμένη στην επόμενη γενιά, αλλά σε παλιά εθνικά πρότυπα σκέψης», λέει. «Αντί για κοινή αλληλεγγύη στην κρίση, είδαμε πολλούς εθνικούς εγωισμούς». Ο αποκλεισμός της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές περικοπές στην έρευνα, το κλίμα και την υγεία. «Δεν είναι οικονομικού χαρακτήρα, είναι ανόητες», τόνισε η Μπράντνερ. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών στη Γερμανία «FDP» χαιρετίζει το αποτέλεσμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Είναι ένα αποτέλεσμα με το οποίο μπορεί να γίνει», λέει ο Ότο Φρίκε , πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού στη Bundestag (ομοσπονδιακή βουλή).

«Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα, ειδικά ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο για το περιβάλλον, το κράτος δικαίου, λέγοντας ότι υπάρχουν μόνο χρήματα εάν εμπίπτουν στο πλαίσιο του κράτους δικαίου». «Η συμφωνία αποτελεί σημείο καμπής για μια ισχυρότερη Ευρώπη», δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. «Τώρα είμαι ευτυχής που θα εφαρμόσω αυτό το σχέδιο με τους ομολόγους μου στο υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός σήμερα το πρωί. «Αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση με αλληλεγγύη και με ενωμένες τις δυνάμεις μας», πρόσθεσε. «Ευχαριστώ για την επιμονή σας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επαινώντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. «Η συμφωνία δείχνει ότι, όταν η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα, αναλαμβάνει την ευθύνη και βοηθά τους Ευρωπαίους πολίτες», έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter.

Δείτε ακόμη

Ουκρανία: Ένοπλος κρατά 20 ομήρους σε λεωφορείο (vid)
Αγιά Σοφιά: Έστρωσαν τιρκουάζ χαλιά ενόψει της προσευχής της 24ης Ιουλίου – Απών ο Ιμάμογλου
Οι “πόρνες” της Αγιάς Σοφιάς – Χυδαία πρόκληση Τούρκου ιστορικού
Exit mobile version