Μητσοτάκης – Μέρκελ: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε το απόγευμα της Τρίτης στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ατζέντα της συζήτησης ήταν και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνομίλησε και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σε μία παρέμβαση για αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η Άγκυρα με την NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου. Η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ είναι ουσιαστική η δεύτερη από τον διεθνή παράγοντα, καθώς χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο με την έξοδο του πλοίου «Oruc Reis», με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου.
Καστελόριζο: Σε επιφυλακή ο ελληνικός στόλος
Η νύχτα πάντως στο Αιγαίο ήταν δύσκολη καθώς οι Τούρκοι έδειχναν πως είναι αποφασισμένοι να βγάλουν το «Oruc Reis» για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα ανοιχτά του Καστελόριζου. Οι πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης ανέφεραν πως 19 τουρκικά πολεμικά πλοία έπλεαν στο νότιο Αιγαίο με κατεύθυνση προς την Αττάλεια, όπου, έχει ναυλοχήσει το ωκεανογραφικό πλοίο «Oruc Reis». Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να παρακολουθεί όλες τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Το υπουργείο Άμυνας να δηλώνει έτοιμο να απαντήσει, με σκοπό να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα στην περιοχή.
Από νωρίς χθες οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και μάλιστα έχουν ανακληθεί και όλες οι άδειες των μονίμων, καθώς το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στην περιοχή και παρακολουθεί με προσοχή της κινήσεις της τουρκικής πλευράς.
Καστελόριζο: Νέα πρόκληση από την Τουρκία
Σήμερα το πρωί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι η περιοχή που δέσμευσε με NAVTEX χθες στο Καστελόριζο, είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας. Φτάνει μάλιστα σε σημείο να υποστηρίζει ότι είναι εκείνη που καλεί την Ελλάδα σε διάλογο σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, όπως προστίθεται, «θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων για την έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδόθηκε NAXTEX που δημοσιεύθηκε από τις αρμόδιες αρχές μας από τις 21 Ιουλίου 2020 ότι το ερευνητικό μας σκάφος Oruc Reis θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο»
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ερευνητικό σκάφος θα κάνει έρευνες σε περιοχή που παλαιότερα είναι κάνει έρευνες και το Barbaros Hayrettin Pasha, ενώ σε άλλα σημεία αναφέρονται τα εξής:
Η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίστηκε ότι η ερευνητική περιοχή βρισκόταν στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών, μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις. Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας. Παρόλο που η Τουρκία επανέλαβε την έκκλησή τους για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Όπως έγινε γνωστό, στις 3 το μεσημέρι, συνεδριάζει υπό τον Ερντογάν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή και των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων.