Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέρκελ Ελλάδα – Τουρκία: Ένας “μεγάλος παίκτης”
ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ

Μέρκελ Ελλάδα – Τουρκία: Ένας “μεγάλος παίκτης”

Μέρκελ Ελλάδα - Τουρκία: Την παρέμβαση της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαίωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «μεγάλη εμπιστοσύνη».

Μέρκελ Ελλάδα – Τουρκία: Κρίσιμος είναι ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ στην διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά, αν και η κατάσταση παραμένει ακόμα ρευστή αφού η Τουρκία επιμένει στην ακραία ρητορική της. Το βέβαιο είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος παίζει ενεργό ρόλο και είναι το καλό χαρτί της Αθήνας, αφού διαθέτει και δυνατότητα παρέμβασης στην Αγκυρα και δεν επιθυμεί επ’ουδενί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Την παρέμβαση της Καγκελαρίου προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαίωσε πριν από λίγο η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για “μεγάλη εμπιστοσύνη” που απολαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις δύο πλευρές.

Διαβεβαίωσε δε ότι το ίδιο ισχύει και για όλη τη γερμανική κυβέρνηση -και για το υπουργείο Εξωτερικών και για το υπουργείο Άμυνας: “Αξιοποιούμε και αξιοποιήσαμε και κατά το παρελθόν τις επαφές μας, ώστε να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση”, κατέληξε η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Ελλάδα- Τουρκία: Τι έγραψε η Bild

Η εφημερίδα Bild έγραψε προχθές ότι ή Ανγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που απέτρεψε μια σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό που συνέβη στα νότια παράλια της Τουρκίας “θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962″: Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στον άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση – την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή”.

“Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Άγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τους “Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη” τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα. Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του “δικού της” φυσικού αερίου στην περιοχή”, συνέχιζε το δημοσίευμα.

Το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο. “Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη”, ανέφερε η “Bild”. “Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού. Όλες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν”, ενώ επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, “λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ”.

Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ…

“Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η “Bild” από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ”, συνέχιζε το δημοσίευμα. “Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία!

Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!”, έγραφε η γερμανική εφημερίδα, η οποία παρέθετε και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος “χωρίς προκλήσεις”. Μια δήλωση, η οποία, όπως έγραφε η εφημερίδα, μάλλον προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση. “Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της καγκελάριου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης -τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης”, κατέληγε το δημοσίευμα.

Κλήση Τούρκου πρέσβη στο γερμανικό ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η κατάσταση που δημιουργήθηκε την Τρίτη θεωρήθηκε όμως τόσο σοβαρή ώστε να κληθεί αυθημερόν ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle, ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Από την Τρίτη, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάλειπτα τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο θέτει το θέμα σε διάφορα επίπεδα και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.

Στόχος της Γερμανίας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.

Ελλάδα- Τουρκία: Ο ρόλος του Μακρόν

Σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, αφού έχει πάρει σαφή θέση για τον υπονομευτικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και συμπαρασύρει την Ενωμένη Ευρώπη σε μια σκληρή στάση απέναντι στον Ερντογάν. Ενώ φυσικά στέλνει και τα κατάλληλα μηνύματα στην Αγκυρα.

Για “παραβίαση της ελληνικής και της κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος στο Παρίσι τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εκφράζοντας ταυτόχρονα την “πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία”.

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η παρουσία Αναστασιάδη στο Παρίσι είναι ενδεικτική για την σημασία που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους τα σύνορα της ΕΕ και η κυριαρχία της ιδιαιτέρως στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών χωρών περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στη Γαλλία.

“Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας”, συμπλήρωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις. “Σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις χώρες μας, τα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας είναι σήμερα ουσιαστικής σημασίας. Αποτελούν το διακύβευμα αγώνων εξουσίας, ιδιαιτέρως της Ρωσίας και της Τουρκίας, αγώνες που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και στους οποίους η Ευρώπη βαρύνει ακόμη πολύ λίγο”.

https://www.youtube.com/watch?v=s-aZKDikCHA

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις