Καστελόριζο τώρα: Νέες απειλές και μπαράζ επαφών χαρακτηρίζουν την κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία μπαίνει στην τρίτη ημέρα της. Το τουρκικό ερευνητικό “Οruc Reis” -παρά την navtex της Άγκυρας η οποία είναι σε ισχύ- παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας συνοδεία τουρκικών πολεμικών, ενώ πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ διέψευσαν ότι επιστρέφουν τα τουρκικά πλοία στη βάση τους. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της γερμανικής “Bild” το οποίο υποστήριζε ότι η Άνγκελα Μέρκελ “απέτρεψε το βράδυ της Τρίτης σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.
“Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη” σχολίαζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει σήμερα του πολιτικούς αρχηγούς ενώ χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο επαναβεβαίωσε την “ξεκάθαρη αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας, τα οποία προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο”.
Επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ, Πούτιν και Αναστασιάδη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.
Ο “πρωθυπουργός μετά την επικοινωνία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, συνομίλησε με τον Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου με τον Εμανουέλ Μακρόν, οπού θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Δένδιας άνοιξε γραμμή με το Κάιρο και συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Την πλήρη εγρήγορση των ελληνικών διπλωματικών αρχών αποτυπώνει και η τελευταία ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφέρεται σχετικά ότι “οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ”. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες έχουν εξελιχθεί και εκτός από την ΕΕ και με επιτελείς του ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώθηκαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.
Αντι-navtex Αθήνας και Λευκωσίας
Η Αθήνα προχωρά με προσεκτικά αλλά αποφασιστικά βήματα για να αντιμετωπίσει την επιθετική τακτική της Άγκυρας, συμβαδίζοντας με τους συμμάχους της στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι, σε απάντηση της τουρκικής Navtex, Ελλάδα και Κύπρος εξέδωσαν κοινή αντι-Navtex, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV.
Ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί
Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί διαδοχικά στο Γραφείο του στη Βουλή και θα ενημερώσει τους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, επικοινώνησε με τα Γραφεία των Πολιτικών Αρχηγών και ορίστηκαν οι κάτωθι συναντήσεις:
-Στις 12:30, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα,
-Στις 13:30, με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,
-Στις 18:15, με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο,
-Στις 19:30, με τον Γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 09:30.
Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας
Στην προκλητική στάση έναντι της Ελλάδας επιμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται αμετανόητος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες και σύμφωνα με την απόφαση τα συμφέροντα της Άγκυρας στην περιοχή προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 4ο άρθρο που αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, επισημαίνεται πως “τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιώματά της, όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας”.
Σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τονίστηκε η “ξεκάθαρη αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας, τα οποία προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο”.
Η προκλητική Άγκυρα έβαλε στο “στόχαστρο” και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ευθεία επίθεση κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εξαπέλυσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Oμερ Τσελίκ. Ο Ομέρ Τσελίκ κατηγορεί την Ελλάδα πως χρησιμοποιεί “μαύρη προπαγάνδα” για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς ενώ την ίδια την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για “άγνοια στην γνώση της ιστορίας και της νομικής”. Πιο συγκεκριμένα στο tweet του ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρει: “Μετά την απόφαση του προέδρου μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Ελλάδα χρησιμοποιεί μαύρη προπαγάνδα με κάθε τρόπο. Οι δηλώσεις της προέδρου της Ελλάδας Σακελλαροπούλου που στοχεύουν την Τουρκία δείχνουν την άγνοια της στην γνώση της ιστορίας και της νομικής” ενώ στη συνέχεια τονίζει ότι “η πρόεδρος της χώρας που η πρωτεύουσα της είναι η μοναδική στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμί, μιλάει για θρησκευτική αμοιβαία κατανόηση με αφορμή την Αγία Σοφία”.
Cumhurbaşkanı Sakelarpulu’nun önceki görev döneminde firari darbeci FETÖ’cülere sahip çıkarak Türkiye’ye karşı hukuk dışı ve düşmanca yaklaşımını açık etmiş bir isim olduğunu biliyoruz… Teröristlere destek veren bir ismin Türkiye’ye yönelttiği suçlamalar fanatizmin sonucudur.
— Ömer Çelik (@omerrcelik) July 22, 2020
Τι λέει το Βερολίνο
“Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά “αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ. “Ασφαλώς δεν θέλουμε καμία κλιμάκωση. Αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος και για αυτόν το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε ο κ. Μπούργκερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Τουρκικός στόλος
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τη δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis», όσο και του τουρκικού στόλου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εξακολουθεί να κινείται με πορεία νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουρκικών πλοίων ανέρχεται σε περίπου 25, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ και η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης και χαράσσοντας πορεία προς νότο, ακολουθούν τον πρώτο στολίσκο.
Την τουρκική κινητικότητα παρακολουθεί ο ελληνικός στόλος, η πλειονότητα του οποίου έχει απλωθεί στο νότιο Αιγαίο έχοντας τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή έτσι ώστε, εάν χρειαστεί, να αντιδράσει στο ενδεχόμενο που το τουρκικό ωκεανογραφικό αφήσει το λιμάνι της Αττάλειας.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι συνεχείς οι συσκέψεις μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εντολή που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου προς την ηγεσία του Πενταγώνου, είναι να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι και να αποφευχθούν δηλώσεις η ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την απέναντι πλευρά, ως μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης.
Τι αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ
Παρόλα αυτά πάντως οι επιτελείς του Πενταγώνου εξετάζουν μια σειρά από σενάρια με βάση την πορεία που ακολουθεί ο τουρκικός στόλος και σε συνδυασμό και με τις κινήσεις στις οποίες ενδεχομένως θα προχωρήσει το Oruc Reis όταν αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας.
«Ο πλους του τουρκικού στόλου προς νότο θα μπορούσε να συνδέεται και με άλλες επιδιώξεις της Άγκυρας, αλλά και με τα πιθανά μηνύματα που θα ήθελε να στείλει προς άλλες πλευρές. Δεν στέλνεις 25 πλοία να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο. Προφανώς οι στόχοι είναι πολύ περισσότεροι. Ένας από αυτούς πιθανόν να σχετίζεται με ένα μήνυμα που θέλει να στείλει η Άγκυρα προς το Κάϊρο, αφού ένα μικρό κομμάτι που έχει δεσμευθεί αποτελεί μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας. Επίσης τα πλοία θα μπορούσαν να περάσουν μέσα από τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί, χωρίς όμως να σταματήσουν εκεί, αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους με κατεύθυνση τα ανοιχτά της Λιβύης.
Μπορεί επίσης να λάβουν εντολή να επιστρέψουν ακόμη και στις βάσεις τους αν η τουρκική πολιτική ηγεσία θεωρήσει ότι πέτυχε κάποιους από τους στόχους που είχε θέσει μέσω όλης αυτής της κινητοποίησης. Παρόλα αυτά πάντως εμείς οφείλουμε να κινούμαστε με βάση το κακό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία και δραστηριοποίηση του Oruc Reis στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα άμεσης απάντησης της χώρας μας» σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΘΑ.