Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παραπομπή Παπαγγελόπουλου: Ποινική δίωξη για 8 αδικήματα – Όσα έγιναν στη Βουλή
ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Παραπομπή Παπαγγελόπουλου: Ποινική δίωξη για 8 αδικήματα – Όσα έγιναν στη Βουλή

Παραπομπή Παπαγγελόπουλου: Την παραπομπή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σε ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση Novartis ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, από την οποία απείχαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Παραπομπή Παπαγγελόπουλου: Άσκηση δίωξης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής και για τα 8 αδικήματα που πρότεινε στο πόρισμά της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Μαζί του ως συμμέτοχοι, θα βρεθούν υπό την κρίση του δικαστικού συμβουλίου και επτά μη πολιτικά πρόσωπα: Η Ελένη Τουλουπάκη και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, καθώς και τέσσερις δημοσιογράφοι: ο Γιάννης Φιλιππάκης, ο Αλέξανδρος Τάρκας, η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 2018, όταν η τότε πολιτική ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έβγαιναν από το μέγαρο Μαξίμου και την συνάντησή τους με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος τότε χαρακτήριζε την υπόθεση Novartis ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού κράτους» και προέτρεπε «όσους μιλούν για πολιτικές διώξεις να μην μιλούν γιατί εκτίθενται».

Βίντεο από ΑΠΕ

Ειδικότερα η Ολομέλεια αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης για:

1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) με ψήφους 177

3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) με ψήφους 177

4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς) με ψήφους 177

5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) με ψήφους 177

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) με ψήφους 177

7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) με ψήφους 177

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ) με ψήφους 177

Στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ψήφισαν 180 βουλευτές από τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο πόρισμά της, η ΝΔ αναφέρει ότι “άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο”.

Μετά την απόφαση της Ολομέλειας για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η Βουλή θα προχωρήσει στη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα απευθύνει επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα για να αποστείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα, προκειμένου σε προσεχή συνεδρίαση της ολομέλειας, να αναδειχθούν, δια κληρώσεως τα 5 τακτικά και τα 3 αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου καθώς ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα με τον αναπληρωτή του.

Τσίπρας: Δικάζετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους και διχάζετε το λαό

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα και την κρίση στο Αιγαίο. “Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κυρίου Παπαγγελόπουλου, σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Από χθες έχει βγει στο Νότιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει: «Και εσείς εδώ κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

Σαμαράς: Ήθελαν να πάνε στις εκλογές με κορυφαία στελέχη της ΝΔ υπό κατηγορία

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Όταν άρχισε να ξετυλίγεται αυτή η άθλια σκευωρία, τον Φεβρουάριο του 2018 είχα πει: «Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου. Τώρα θα καταλάβουν κι αυτοί, ότι θα τους πάω μέχρι τέλους». Ήταν αυτό στο οποίο επέμενα τότε. Και είναι αυτό για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ» είπε ο πρώην πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Κοιτάξτε κ.Τσίπρα, το «μέχρι τέλους» δεν είναι… Μνημόνιο, να «το σκίσετε με ένα νόμο κι ένα άρθρο». Δεν είναι δημοψήφισμα, να το μετατρέψετε σε μιαν ακόμα «κωλοτούμπα». Είναι στάση ζωής! Απαιτεί έναν κώδικα αξιών, που δυστυχώς, εσείς δεν έχετε».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «Υπάρχουν πράγματα στην Πολιτική, που δεν είναι θέμα “επιλογής”: Πρέπει να τα κάνεις! Τελεία και παύλα…Είναι αυτό που ονομάζουμε Χρέος!” για να εξηγήσει: «Όταν ανακαλύπτεις παραδικαστικό κύκλωμα, δεν μπορείς να κάθεσαι και να το κοιτάς: Έχεις Χρέος να το ξεριζώσεις”. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα λέγοντας: «Και πάνω απ’ όλα είναι υπέρτατο Χρέος, όταν σου παραβιάζουν την εθνική σου κυριαρχία, να την υπερασπιστείς! Δεν μπορείς να το ανεχθείς. Και ας το ακούσουν καλά οι «πειρατές»: Είμαστε Έλληνες και την Πατρίδα μας ξέρουμε να την υπερασπιζόμαστε… Ας ακουστεί παντού, ας το καταλάβουν όλοι: Είμαστε Έλληνες και ξέρουμε το Χρέος μας στις κρίσιμες εθνικές στιγμές! Είμαστε μια γροθιά, έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα το κάνουμε μέχρι τέλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, δεν αναρωτιόμαστε τι πρέπει να κάνουμε. Κάνουμε το Χρέος μας! Και το κάνουμε στο ακέραιο. Μέχρι τέλους».

Πόρισμα Παπαγγελόπουλου: Αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση της Βουλής για τη δίωξη Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis. “Δεν θα νομιμοποιήσουμε, δεν θα αποδεχτούμε, να γίνουμε παρακολουθητές της πολιτικής αθλιότητας εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, σας αφήνουμε μόνους σας να το ευχαριστηθείτε”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και αμέσως μετά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την αίθουσα, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης και την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας.

“Η απούσα κυβέρνηση οφείλει άμεσα να διευκρινίσει αν ισχύει το δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ χθες απέτρεψε θερμό επεισόδιο, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης αμέριμνος βρισκόταν στην εκδήλωση της Βουλής”, είπε αρχικά ο κ. Τζανακόπουλος. Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Λοβέρδου απόψε στη Βουλή, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι όλους τους νομικούς ισχυρισμούς που εξέθεσε ενώπιον του Σώματος, τους έχει προβάλει στην αίτηση εξαίρεσης σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη και όλοι απορρίφθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Σε σχέση με τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό “επικεφαλής της ακροδεξιάς εθνικιστικής συμμορίας της ΝΔ που έχει κάνει καριέρα με την πατριδοκαπηλία, που τσάκιζε τον ελληνικό λαό από το 2012 μέχρι το 2014, υλοποιώντας τις πιο σκληρές και άγριες πολιτικές κοινωνικής λεηλασίας, και που σήμερα παριστάνει το θύμα”.

“Κατανοώ τον καημό του κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι που τον οδήγησε, εκείνο το βράδυ του Ιουλίου, στην άρον άρον παραίτηση από την ηγεσία της ΝΔ”, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και επισήμανε πως όταν κάποιος νιώθει την ανάγκη να επιχειρηματολογεί πόσο σπουδαίος είναι, σημαίνει ότι “η πολιτική του καριέρα έχει κλείσει και έχει κλείσει εξαιτίας του κ. Τσίπρα”.

Ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέστηκε και λόγια του Άδωνι Γεωργιάδη ότι “η Novartis μπορεί να πληρώνει γιατρούς και πολιτικούς αλλά σώζει και ζωές” για να σημειώσει: “τι άλλο να περιμένει κανείς να πει ο κ. Γεωργιάδης για να αυτοαναιρεθεί”.

Σε σχέση με τις αναφορές ότι “η Αριστερά έχει χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα”, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: “Η παράταξη των θαυμαστών του Παττακού, η παράταξη του Μαυρίκη, η παράταξη του Νηστικάκη, η παράταξη του Πουλή, η παράταξη του Παπαγεωργόπουλου, η παράταξη του Χριστοφοράκου, δεν μπορεί να μιλά για το ηθικό μας ανάστημα. Και κάτι για την κυρία Γεννηματά. Οι συνοδοιπόροι και κληρονόμοι του Τσουκάτου, του Μαντέλη, του Παπαντωνίου και του Τσοχατζόπουλου, ούτε αυτοί μπορεί να μιλούν για το ηθικό ανάστημα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς και αυτό να το βάλετε πολύ καλά στο μυαλό σας!”.

Πρώτο αποχώρησε το ΜέΡΑ25

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση, δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν την φαρσοκωμωδία και επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής. Κυρίως, είπε ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι των βουλευτών ο εντοπισμός των σάπιων μήλων μέσα στο πολιτικό προσωπικό.

Δεν συμμετείχε το ΚΚΕ στην ψηφοφορία

Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

“Το ΚΚΕ, με τη στάση του και σήμερα, δεν θα νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες. Δηλώνουμε ευθύς εξ’ αρχής ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στο τέλος της συνεδρίασης. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον λαό για τα πραγματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε αυτά τα σκάνδαλα, δηλαδή την εξάλειψη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος”, ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Μπακογιάννη: “Εσύ ΣΥΡΙΖΑ καημένε, που ξεχνάς τον Ωρωπό!”

Τους μαχητές της δημοκρατίας που φυλακίστηκαν στον Ωρωπό, έσπευσε να θυμίσει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην ολομέλεια. “Ο στόχος μου δεν είναι να απαντήσω στο παραλήρημα του κ. Τζανακόπουλου. Για λόγους όμως ιστορικούς, έχω την υποχρέωση να θυμίσω στον καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπήρξαν κάποιοι μαχητές της δημοκρατίας, οι οποίοι στον Ωρωπό μπήκαν φυλακή, βασανίστηκαν και από εκεί ξεκίνησε το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη ‘εσύ λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό. Δυστυχώς κάποιοι Συριζαίοι, στυλ Τζανακόπουλου σήμερα, επιβεβαίωσαν στη Βουλή ότι ‘εσύ ΣΥΡΙΖΑ καημένε, που ξεχνάς τον Ωρωπό!'”, είπε ο Ντόρα Μπακογιάννη.

Γιατί δεν μίλησε ο Μητσοτάκης

Στην χθεσινή συνεδρίαση δεν μίλησε ο πρωθυπουργός, παρά τις αρχικές πληροφορίες. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μείνει στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών για την φόρτιση που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι να οδηγηθεί σε μια σφοδρή αντιπαράθεση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, αναφέρθηκε ελάχιστα στην υπόθεση Παπαγγελοπούλου και πολλοί βουλευτές περίμεναν μια δεύτερη ομιλία του το απόγευμα επί της ουσίας της υπόθεσης Novartis. Κάτι που τελικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μιλούν για «εγκατάλειψη» του κ. Παπαγγελοπούλου από τον πρώην πρωθυπουργό.

Η χυδαία επίθεση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και το επεισόδιο

Την χθεσινή συνεδρίαση στην αρχή της σκίασε η αήθης επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, με χυδαία φρασεολογία. Μια επίθεση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, προκάλεσε τη διακοπή για λίγη ώρα της συνεδρίασης, αλλά και την οργή της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη, η οποία με επιδεικτικό τρόπο άδειασε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάρμοστη και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του.

Γεωργιάδης: Είστε η χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ – Πολάκης: Είμαστε με τον Βελουχιώτη και όχι με τον Παττακό

Από την συζήτηση δεν έλειψε και η σύγκρουση των Γεωργιάδη και Πολάκη. Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως την «χειρότερη συμμορία που πέρασε ποτέ από την διακυβέρνηση του κράτους». Λαμβάνοντας το λόγο στην συνέχεια ο κ. Πολάκης επέμεινε ότι υπάρχει πολιτικό σκάνδαλο Novartis και πρόσθεσε ότι “εμείς είμαστε με το Βελουχιώτη και όχι με τον Παττακό” προειδοποιώντας πως “όταν ξανάρθουμε στην εξουσία θα τα κάνουμε αλλιώς”. “Εμείς δεν είμαστε ούτε με τον Παττακό ούτε με τον Βελουχιώτη. Είμαστε με την κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δεν είμαστε με τους κατσαπλιάδες” ανταπάντησε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις