Κρούσματα Αττική: Σημειώνεται ότι από τις αρχές του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 703 κρούσματα στη χώρα, ενώ μέχρι χθες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 117 και 64 περιστατικά μόλυνσης αντίστοιχα. Τα περισσότερα
Κρούσματα Αττική: Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες καθώς και χθες καταγράφηκαν αρκετά κρούσματα. Συνολικά, το ένα τρίτο από τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, αφορούν πολίτες της πρωτεύουσας, καθώς τα 11 από τα 33 συνολικά κρούσματα, εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα, συνεχίζεται η παρουσία κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4 νέα κρούσματα. Το γεγονός ότι στις δύο αυτές περιοχές της χώρας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, παρατηρούνται συνεχώς το τελευταίο διάστημα κρούσματα κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς προκύπτει ότι η διασπορά του ιού συνεχίζεται εντός της χώρας. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες που ανήκουν στην ειδική επιτροπή για τον κορωνοϊό κρούουν διαρκώς τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας τους πολίτες για τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας ενάντια στον ιό,όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 703 κρούσματα στη χώρα, ενώ μέχρι χθες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 117 και 64 περιστατικά μόλυνσης αντίστοιχα. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά χαρακτηρίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες «ορφανά» γεγονός που θέτει τους ειδικούς σε συναγερμό.
Γώγος: Χρειάζεται εγρήγορση, γιατί υπάρχει διασπορά κρουσμάτων σε όλη τη χώρα
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις χθες του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπου Γώγου ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Mega ότι η ροή των κρουσμάτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλή, ωστόσο χρειάζεται εγρήγορση, γιατί «υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα, ήπια διασπορά είναι λίγο αυτό ανησυχητικό. Τα περισσότερα είναι βέβαια σε αστικά κέντρα».
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τον ανησυχεί τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη γιατί «είναι και πολύς ο πληθυσμός». Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «η ροή στην Ελλάδα είναι χαμηλή», λέγοντας ότι μόλις μια φορά ξεπέρασε τα 50 σε μια ημέρα. «Μέχρι στιγμής δεν πάμε άσχημα, αλλά χρειάζεται εγρήγορση γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει διασπορά. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κρούσματα, άρα παντού αυτή τη στιγμή μπορεί να ξεσπάσει μία μικροεπιδημία. Όλοι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», ανέφερε ο κ. Γώγος και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιουδήποτε τύπου έξαρση της νόσου».
Τέλος, όσον αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, αυτά φέρουν «ταυτότητα» και αφού εντοπιστούν, απομονώνονται και ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Σημειώνεται ωστόσο ότι από αυτά που εντοπίστηκαν από τις αρχές Ιουλίου τα 76 αφορούν άτομα που δεν εντοπίστηκαν κατά την άφιξη, αλλά πήγαν αργότερα με δική τους πρωτοβουλία σε δομή υγείας για να εξεταστούν επειδή εμφάνισαν συμπτώματα. Φυσικά, στο διάστημα αυτό είχαν επαφές και ενώ αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μόλυναν άλλους, τέθηκε σε ισχύ η διαδικασία ιχνηλάτησης.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα την Πέμπτη εντοπίστηκαν ως εξής:
δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
Θετικό κρούσμα στο Δημαρχείο Βόλου, τεστ στους εργαζόμενους
Στην Μαγνησία, βρέθηκε θετικό κρούσμα εντός του Δημαρχείου. Οπως αναφέρει το magnesianews, υπάλληλος και συνεργάτιδα του δημάρχου του Βόλου, Α. Μπέου, βρέθηκε θετική και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε ελέγχους σε εργαζόμενους του Δήμου, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του δημάρχου. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Μπέος, όλα τα κρούσματα στους υπαλλήλους του δημαρχείου βγήκαν αρνητικά.
Ο απολογισμός του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τον απολογισμό του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.110, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. 1.144 (27,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.072 (50,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Πρόκειται για μία γυναίκα (12,5%), ενώ οι υπόλοιποι είναι άνδρες. To 75,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Οι θάνατοι παρέμειναν στους 201, καθώς δεν εντοπίστηκε κάποιος νέος χθες (ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε έναν θάνατο που έχει να κάνει με την Ελληνοαμερικανίδα που απεβίωσε το προηγούμενο βράδυ στην Κρήτη). Οι 66 θάνατοι (32.8%) από τους 201 αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.