Πόλεμος Ελλάδα – Τουρκία: Αποκαλυπτικός ο Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης

ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος Ελλάδα – Τουρκία: Αποκαλυπτικός ο Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πόλεμος Ελλάδα - Τουρκία: Η κίνηση της Τουρκίας για έκδοση παράτυπης Navtex έφερε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε πλήρη ετοιμότητα μέσα σε 48 ώρες, αναφέρει ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.

27.07.2020 | 18:16

Πόλεμος Ελλάδα – Τουρκία: Άκρως αποκαλυπτικός ήταν σε συνέντευξή του ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, όσον αφορά την εμπλοκή που επέφερε στο Αιγαίο η έκδοση Navtex από την Τουρκία. Ο κ. Χρηστίδης μίλησε ξεκάθαρα για υπεροχή των ελληνικών δυνάμεων σε κάθε επίπεδο. Ειδικότερα, ο κ. Χρηστίδης αναφέρει: « Θυμίζει λίγο η αντίδραση το 1987. Να θυμίσω πως τότε ο Τούρκος Πρόεδρος Οζάλ είχε βγει ο ίδιος στα ΜΜΕ λέγοντας “Ιf it’s gonna be a war, is gonna be his fault” (Αν θα γίνει πόλεμος θα είναι δική του ευθύνη). H κίνηση που έκανε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Ελληνισμός, δηλαδή ήταν μια πολύ δυναμική αντίδραση με αποτέλεσμα ο Καλίν να αιφνιδιαστεί και να πει ότι ‘’ήταν υπερβολική αντίδραση. Δεν είναι θέμα να βυθιστεί το Hora ή το Oruc Reis, αλλά να καταλάβει η Τουρκία ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Μέσα σε αυτή την λογική υπάρχουν πολλές αντιδράσεις.

Ενδιάμεσα από τα μηνύματα ότι “κίνηση εντός υφαλοκρυπίδας/ΑΟΖ δεν γίνεται αποδεκτή, μέχρι το βυθίσατε το Hora”, υπάρχουν τουλάχιστον 20 στάδια καταγεγραμμένα για το Πολεμικό Ναυτικό. Αν οι Τούρκοι επιμένουν και εμείς θα πρέπει να επιμένουμε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Κατά την άποψή μου οι Τούρκοι θα επιμένουν, αλλά το θέμα είναι εμείς να τους δώσουμε την αίσθηση ότι σαν Ελληνισμός έχουμε ισχυρή αποτροπή. Η Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν είχε επενδύσει στις ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του μνημονίου. Δεν είναι όμως θέμα αλλαγής ισχύος. Δεν πίστευα ποτέ στους αριθμούς.

Φωτο: Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης

Δεν είμαι πολεμοχαρής αλλά θα πω το εξής: Οι πύραυλοι που έχει ο Ελληνισμός (Κύπρος-Ελλάδα) μπορούν να βυθίσουν τον τουρκικό στόλο 2 φορές. Είμαστε πολύ καλά εκπαιδευμένοι. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, όμως η απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων στο θέμα της αρνήσεως επενδύσεων στην Άμυνα από Ελλάδα-Κύπρο σημαίνει ότι ζητούμε την διπλωματική λύση. Αλλιώς, μπορεί να έχουνε γίνει συζητήσεις τύπου Ζυρίχης-Λονδίνου για να πάμε να βρούμε με τον Α ή Β΄τρόπο, πράγμα που στο παρελθόν ήταν καταστροφικό. Σίγουρα όμως όταν μαζεύεται το ΚΥΣΕΑ στο ΓΕΕΘΑ σημαίνει ένα μεγάλο προβληματισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχεί. Εκτός και αν η φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας είναι του τύπου Ίμια».

Exit mobile version