Μέρκελ – Ερντογάν: Είναι πλέον πιο σαφές από ποτέ πως ο ρόλος που έχει διαδραματίσει το Βερολίνο είναι καταλυτικός απέναντι στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Open TV στη Γερμανία, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Τουρκία αποφάσισε να μη βγάλει, τελικά, το ερευνητικό πλοίο τους από το λιμάνι για έρευνες. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξε το τηλεφώνημα της Καγκελαρίου Μέρκελ η οποία, πρώτον, είπε προς τον Τούρκο πρόεδρο “οι Έλληνες δεν αστειεύονται” – ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, η ίδια, είχε συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κ. Μέρκελ φέρεται να τόνισε προς την τουρκική πλευρά “να περιμένετε και θερμό επεισόδιο εάν βγάλετε το Ορούτς Ρέις για έρευνες“. Δεύτερον, η καγκελάριος τόνισε προς τον Ερντογάν πως “η Τουρκία θα έχει πολλά προβλήματα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρώπη, εάν συνεχίσει τις προκλήσεις και ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σκληρές”. Είναι προφανές, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, πως η Γερμανία επιθυμεί διάλογο, ως μέσο επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, θέλει στο ίδιο τραπέζι Αθήνα και Αγκυρα. Βέβαια, από τη γερμανική πλευρά καθίσταται σαφές πως όσο οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Ταυτόχρονα, το ίδιο τονίζει και η ελληνική πλευρά, σημειώνοντας πως “δεν θα κάνουμε διάλογο με το όπλο στον κρόταφο”.
Μέρκελ σε Ερντογάν: Με εκθέτεις
Πληροφορίες που δημοσίευσε το Έθνος της Κυριακής ανέφεραν επίσης πως η κυρία Μέρκελ υπογράµµισε µε απλά λόγια στον Τούρκο πρόεδρο ότι τη στιγµή που όλοι τη “δείχνουν” ως ηγέτιδα που τον στηρίζει, εκείνος κλιµακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. “Με εκθέτεις” λένε ότι συµπλήρωσε απευθυνόµενη στον Τούρκο πρόεδρο η κυρία Μέρκελ. Μάλιστα οι πληροφορίες καταλήγουν µε τη βεβαιότητα ότι η Ανγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι είναι στο χέρι του, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να µπορέσει η Τουρκία να ενσωµατωθεί σε έναν διάλογο µε την Ευρώπη.
Στην αντίθετη περίπτωση -φαίνεται ότι του διεµήνυσε- κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και η… µόνη συζήτηση που θα ξεκινούσε στο πλαίσιο της ΕΕ και της Γερµανικής προεδρίας θα αφορούσε τις κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας.
Ελληνοτουρκικά: Οι σύμμαχοι
Η αναβαθμισμένη τουρκική απειλή από τον Ταγίπ Ερντογάν, αρχικά σε επίπεδο συμβολικό με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και αμέσως μετά με την έκδοση της τουρκικής Navtex για δέσμευση του Καστελόριζου έως τις 2 Αυγούστου, έφερε στο “κόκκινο” τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις της Τουρκίας για το “Ορούτς Ρέις”. Ούτε και της Γερμανίας, που φαίνεται να παίζει καταλυτικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης. Ο σίγουρος σύμμαχος για την ώρα, είναι η Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε ως μοναδική απεύθυνση την Άγκυρα, ούτε επιδόθηκε, καθώς φαίνεται, σε μια ανέξοδη ρητορική στήριξη. Με την προτροπή του ότι δεν γίνεται να επιτίθενται σε κράτος-μέλος μας και εμείς να “σφυρίζουμε” αδιάφορα, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με πολλαπλούς αποδέκτες.
Τη σφυρηλάτηση των σχέσεων με τη Γαλλία και τον πρόεδρό της είχε ξεκινήσει από νωρίς ο κ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος συχνά το Παρίσι.
Αίγυπτος και αραβικός κόσμος
Ομοίως “αθόρυβες” ήταν και οι κινήσεις του πρωθυπουργού σε ΗΠΑ και Μόσχα για την εκτόνωση της κατάστασης. Παραδοσιακός σύμμαχος οι ΗΠΑ, στο καλύτερο σημείο τους οι στρατηγικές ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά δεν έμεινε αναπάντητη η προβληματική ανακοίνωση του State Department, στην οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις και την πρόκληση εντάσεων σε “αμφισβητούμενα ύδατα”. Η ενεργοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν από τον κ. Μητσοτάκη έχει την αξία της, αφού η Μόσχα πήρε θέση κατά της πρόκλησης τουρκικής έντασης, αλλά ενδεικτική του πώς κινείται ο πρωθυπουργός για τις συμμαχίες απέναντι στην Τουρκία είναι η σχέση του με Αίγυπτο και αραβικό κόσμο.
Η σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ
Αν, πάντως, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η σφυρηλάτηση προσωπικών στενών σχέσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε χωρίς εμπόδια, δεν συνέβη το ίδιο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Μητσοτάκης, όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, “ενόχλησε” πολλές φορές τη Γερμανία. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η κυρία Μέρκελ είχε εξαιρετικά καλή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι πληροφορίες φέρουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο να έχουν γυρίσει πια τη σελίδα, επιτυγχάνοντας μια σχέση ειλικρινή και εμπιστοσύνης.Οι πληροφορίες, εξάλλου, επιβεβαιώνονται και από τις επαφές του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής, όπου αξιοποιήθηκε και ως “διαμεσολαβητής” συχνά για εξουδετέρωση των αντιθέσεων, δεδομένου ότι είναι συνομιλητής και με τους Ολλανδούς και Αυστριακούς. Η “παρέμβαση” της Γερμανίδας καγκελαρίου το βράδυ της Τρίτης, όταν τουρκικός και ελληνικός στόλος ήταν σε πλήρη “ανάπτυξη” στο Αιγαίο, ήταν αναμφισβήτητα καθοριστική. Προηγήθηκαν δύο τηλεφωνήματα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και με τον “σουλτάνο”, για να τον βάλει στη θέση του… Το τι θα καταφέρει στο τέλος, είναι άλλη ιστορία…