Πρώην ασθενείς με κορονοϊό: Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν πολύ λίγα για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του COVID-19, με αποτέλεσμα οι πρώην ασθενείς να βυθίζονται στο φόβο.
Πρώην ασθενείς με κορονοϊό: Πρώην ασθενείς με κορωνοϊό υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να πάσχουν από φρικτά συμπτώματα μήνες αφότου νίκησαν την ασθένεια. Οι εξομολογήσεις τους συγκλονίζουν. Η Samantha Demmler διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό μετά την επιστροφή της στη Μελβούρνη από τις ΗΠΑ. Ενιωθε «λίγο γαργάλημα στο λαιμό της» και στις 20 Μαρτίου το τεστ βγήκε θετικό. «Δεν έμοιαζε να έχω αυτό το πράγμα που έκανε τον κόσμο να σταματήσει», είχε πει τότε στην Daily Mail Australia. «Είμαι αρκετά αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά άρχισα να πανικοβάλλομαι. Το μυαλό αρχίζει να σκέφτεται σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί». Η 27χρονη μουσικός στις 29 Μαρτίου θεωρήθηκε ότι είχε ξεπεράσει τον κορωνοϊό. Αλλά τέσσερις μήνες αργότερα, δίνει ακόμη τη δική της μάχη για τις μόνιμες επιπτώσεις που τής έχει αφήσει ο κορωνοϊός.
«Από τότε που κόλλησα κορωνοϊό, τα κύρια παρατεταμένα αποτελέσματα ήταν η συσσώρευση υγρών στους πνεύμονές μου, η μειωμένη αίσθηση της όσφρησης και η απώλεια μνήμης», έγραψε στο Facebook. Η περίπτωση της Demmler δεν είναι μοναδική, καθώς για πολλούς επιζώντες του κορωνοϊού, η ανάρρωσή τους τράβηξε πολύ περισσότερο από τις δύο εβδομάδες που τυπικά κρατά η ασθένεια. Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν πολύ λίγα για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του COVID-19, με αποτέλεσμα οι πρώην ασθενείς να βυθίζονται στο φόβο. Ο καθηγητής Peter Collignon από την ANU είπε στη Herald Sun ότι ένα μικρό ποσοστό ασθενών υποφέρουν συνήθως με διαρκή συμπτώματα, αλλά αυτό το ποσοστό είναι άγνωστο.
«Συχνά βλέπετε ότι χρειάζονται πολλοί μήνες για να επανέλθουν οι άνθρωποι ακόμη και όταν, οι γιατροί δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από πού πηγάζει το πρόβλημα», είπε. «Δεν γνωρίζουμε τα ποσοστά, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θα μείνουν με κάποια υποκείμενα νοσήματα». Η Demmler, η οποία πάσχει και από άσμα, ανέφερε ότι ήταν τρομακτικό να μην γνωρίζει την πορεία της νόσου και τη διαδικασία της ανάρρωσης.
Νέα συμπτώματα κορονοϊού: Πώς θα καταλάβετε αν νοσείτε
Η νόσος COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι ήδη τεκμηριωμένο ότι εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως πυρετός, ρινική καταρροή, δύσπνοια και βήχα, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, υπάρχουν και λιγότερο γνωστά συμπτώματα που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν. Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε συνεργασία με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας και τη Διεθνή Λίγκα των Δερματολογικών Εταιρειών δημιούργησαν ένα διεθνές μητρώο με όλες τις δερματολογικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την λοίμωξη από τον κορωνοϊό.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Journal of the American Academy of Dermatology αναφέρεται η διαδικασία αξιολόγησης στοιχείων από 716 ασθενείς από 31 χώρες, περιλαμβανομένων 171 ατόμων με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη διάγνωση της νόσου COVID-19. Από όλους τους εργαστηριακά επιβεβαιωμένους ασθενείς προέκυψε ότι το συχνότερο δερματικό σημάδι ήταν ένα μοριοειδές εξάνθημα καθώς αφορούσε στο 22% των ασθενών με μέτρια νόσηση και ακολουθούσαν σε συχνότητα τα λεγόμενα «δάκτυλα COVID», δηλαδή κόκκινα ή μοβ ή απλά εξογκώματα στα δάχτυλα των ποδιών, στις φτέρνες ή στα δάκτυλα των χεριών με κνησμό, όπως αυτά που συνήθως εμφανίζονται όταν το δέρμα εκτίθεται σε κρύο αέρα ή επιφάνειες. Αυτή η αντίδραση παρατηρήθηκε στο 18% των ασθενών και γενικά συσχετίστηκε με ήπια λοίμωξη.
Αντίθετα, η ομοιόμορφη πορφύρα (που αποτελείται από διακλαδισμένες πορφυρικές βλάβες που προκαλούνται από πλήρη απόφραξη της ροής του αίματος στο δερματικό και υποδόριο αγγειακό σύστημα), αφορούσε μόνο στο 6% των ασθενών, οι οποίοι είχαν νοσήσει σοβαρά. Στόχος των ερευνητών είναι το μητρώο των δερματολογικών εκφάνσεων της νόσου COVID-19 να συμβάλει στον σχηματισμό της πλήρους εικόνας της λοίμωξης και να βοηθούν γιατροί και ασθενείς να αναγνωρίζουν εγκαίρως τα ύποπτα συμπτώματα και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.