Ψηφιακή σύνταξη Άτλας: Τέλος στις ουρές, τέλος στα δικαιολογητικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή σύνταξη Άτλας: Τέλος στις ουρές, τέλος στα δικαιολογητικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Φωτεινή Βρύνα

Ψηφιακή σύνταξη Άτλας: Το σύστημα  ψηφιακής  σύνταξης «Άτλας», άρχισε να λειτουργεί από την Πέμπτη  23 Ιουλίου.

27.07.2020 | 08:19

Ψηφιακή σύνταξη Άτλας: Το σύστημα  ψηφιακής  σύνταξης «Άτλας»,  άρχισε να λειτουργεί από την Πέμπτη  23 Ιουλίου, και καταργεί ουσιαστικά τις ουρές για την κατάθεση των 9 δικαιολογητικών που χρειάζονται σήμερα, όταν κάποιος  αποφάσιζε να βγει στη σύνταξη. Το σύστημα  ψηφιακής  σύνταξης «Άτλας» βάζει τέλος στην ταλαιπωρία και επισπεύδει την έκδοση συντάξεων. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που παρευρέθηκε  στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην παρουσίαση του «Άτλας», «Είναι μία βαθιά προοδευτική πολιτική επιλογή… Μία γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο κέντρο της τον πολίτη και την φροντίδα γι’ αυτόν.

από τη Φωτεινή Βρύνα,
Αν. Διοικήτρια Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής “Αγ. Βαρβάρα”
Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Θα είναι η αρχή του τέλους ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και μία πολύ καλή πρακτική απόδειξη του πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη… Από σήμερα, μία στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται αμέσως και ηλεκτρονικά: Το πρόγραμμα ξεκινά με τις αιτήσεις για συντάξεις  γήρατος των αγροτών και της μεταβίβασης λόγω θανάτου. Εντός του έτους, θα επεκταθεί και στις συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών». Η διαδικασία απλοποιείται αφού  όλες οι υπηρεσίες πλέον θα διασυνδέονται μεταξύ τους και  όλα τα στάδια  θα γίνονται, στο εξής, αυτόματα.

Το Ψηφιακό Σύστημα απονομής των συντάξεων ήταν μία προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής από την αίτηση μέχρι και την τελική απόφαση σχεδόν θα εκμηδενίζεται. Ο ασφαλισμένος θα εισέρχεται στην ψηφιακή πλατφόρμα syntaxeis.gov.gr και θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του με τη χρήση των κωδικών TAXIS. Στην προσυμπληρωμένη φόρμα θα ενημερώνει το e mail και το κινητό του τηλέφωνο, καθώς και τον τύπο της σύνταξης που ζητά (γήρατος, επικούρισης, χηρείας κλπ). Στη συνέχεια θα απαντά σε κάποιες ερωτήσεις και με βάση τις απαντήσεις του το σύστημα θα αντλεί αυτόματα τα αναγκαία δικαιολογητικά από τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αμέσως θα του εμφανίζεται η επιλογή «Υποβολή αίτησης», την οποία ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέξει, ώστε να οριστικοποιήσει την αίτησή του.

Η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης θα είναι άμεση, όπως και ο υπολογισμός του ποσού και θα του κοινοποιείται απευθείας στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί. Η ψηφιακή επεξεργασία αποκλείει λάθη και αβλεψίες, που συχνά οδηγούν σε νέες ταλαιπωρίες και νέες καθυστερήσεις. Ακόμη αποσυμφορεί τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και απελευθερώνει προσωπικό για να ασχοληθεί και αυτό με την έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν. Πλέον η έκδοση των συντάξεων , θα διαρκεί λίγες ώρες από ενάμιση με δύο χρόνια που χρειαζόταν σήμερα. Το Ψηφιακό Σύστημα απονομής των συντάξεων ήταν μία προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Σεπτέμβριο του 2019 , στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και στις 23 Ιουλίου 2020 γίνεται πράξη μέσα σε μόλις δέκα μήνες.

Δείτε ακόμη

Εξωδικαστικός μηχανισμός για χρέη στο Δημόσιο: Τι ορίζει το νομοσχέδιο
Επίδομα παιδιού 2020: Σε λίγες μέρες η καταβολή της τρίτης δόσης
ΟΑΕΔ: Χιλιάδες νέες θέσεις για μακροχρόνια άνεργους
Exit mobile version