Αιγαίο τώρα: Οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας μετά την αποκλιμάκωση

ΕΛΛΑΔΑ

Αιγαίο τώρα: Οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας μετά την αποκλιμάκωση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αιγαίο τώρα: Αποσύρθηκαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο. - Διαπραγμάτευση «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ζητά η Άγκυρα

28.07.2020 | 17:23

Αιγαίο τώρα: Επιβεβαιώθηκε η εικόνα της αποκλιμάκωσης όπως έκανε γνωστό νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Ο ίδιος ανακοίνωσε το πάγωμα των σεισμικών ερευνών από το Oruc Reis, τονίζοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». «Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφισβητούμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο», δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN Turk. Παράλληλα, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, αποσύρθηκαν και τουρκικά πολεμικά πλοία που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης», είπε. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν την αποφόρτιση του κλίματος. Ενδεικτικό είναι ότι από σήμερα ξεκινά και η μερική απόσυρση μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Παρ’ όλα αυτά, κάποια πολεμικά πλοία θα παραμείνουν. Η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα έρχεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος κάνει λόγο για θετική ενέργεια, καθώς η Ελλάδα θέλει διαύλους επικοινωνίας με την γειτονική χώρα. Στόχος είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλίν: «Διαπραγματεύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

Η Άγκυρα για ακόμα μία φορά, όμως, προτάσσει τη διαπραγμάτευση. Το πρόβλημα είναι ότι επιμένει σε αυτό που ανέφερε και ο Καλίν «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Οι Τούρκοι επιθυμούν να θέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης όλες τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις τους, με σκοπό σε πρώτη φάση να τις νομιμοποιήσουν. Σε δεύτερη, να αποσπάσουν από την Ελλάδα όσα περισσότερα μπορούν από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Από την πλευρά της η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από την αποκλιμάκωση και ως εκ τούτου από την απομάκρυνση του ενδεχομένου μίας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι προβληματισμένη επειδή γνωρίζει τις προθέσεις της Άγκυρας. Γνωρίζει ότι όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση θα βρεθεί απέναντι σε διεκδικήσεις.

Επισήμως η Αθήνα αναγνωρίζει ως μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Ο παράγοντας χρόνος έχει κρίσιμη σημασία αυτή την περίοδο. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις ο Τραμπ ενδέχεται να χάσει τις εκλογές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η εκλογή Μπάιντεν θα τερματίσει τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό την ανοχή που επιδεικνύει ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος έναντι του καθεστώτος Ερντογάν. Άρα, η Ελλάδα έχει συμφέρον να ροκανίσει τον χρόνο με διπλωματικές διαδικασίες, προσδοκώντας επίσης σε μία περαιτέρω ενεργοποίηση της Γαλλίας σε αντιτουρκική κατεύθυνση.

Δείτε ακόμη

Ιερά Σύνοδος: Τηρήστε τα μέτρα προστασίας στις λειτουργίες του Αυγούστου
Ο γιος του πεσόντος στα Ιμια «βάφτισε» την πυραυλάκατο «Καραθανάσης»
«Δεχόμουν απειλές» – Η πρώτη κατάθεση του Στέφανου Χίου μετά την απόπειρα δολοφονίας
Exit mobile version