Beach bars κορονοϊός: Καθηγητές και λοιμωξιολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό και το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος.
Beach bars κορονοϊός: Ο ένας μετά τον άλλον, καθηγητές και λοιμωξιολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι φανταζόμασταν. Μετά τον λοιμωξιολόγο Δρόσο Καραγεωργόπουλο που έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου λέγοντας ότι είναι αυξημένες οι εισαγωγές νέων με κορωνοϊό στα νοσοκομεία και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα beach bars, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Αχιλλέας Γραβάνης σημαίνει συναγερμό αναφέροντας ότι με τα τωρινά δεδομένα είναι πιθανό σε λίγο καιρό να έχουμε εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει ότι: «Μάσκες φορούν ελάχιστοι και πολλοί τις φορούν λάθος η φορούν λάθος τύπο. Σωστές μάσκες όλοι μέσα κι έξω σε πολυσύχναστα μέρη. Οι αποστάσεις έχουν καταργηθεί. Αλήθεια γιατί δεν κλείνουν για ένα καλοκαίρι τα beach bars που είναι Τρυβλία επώασης και υπερμεταδοσης του ιού; Τόσο σημαντικά συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία; Όπως πάμε σε 3-4 βδομάδες θα καταγράφουμε εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, φέρνοντας το 2ο κύμα τον Αύγουστο, όπως το φοβόμασταν πριν ένα μήνα. Ο κίνδυνος να διαγράψουμε την επιτυχή αντιμετώπιση του 1ου κύματος ορατός πλέον!»
https://www.facebook.com/achilleas.gravanis.5/posts/10158552109002520
Γώγος: Πρέπει να απαγορευθούν πανηγύρια, αθλητικοί αγώνες και beach party
«Αυτή τη στιγμή έχουμε την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, την έξαρση στη χώρα μας για τα κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Στον αντίποδα, «είμαστε ευτυχείς για τον τουρισμό. Έχουμε χαμηλούς αριθμούς ως τον προσδοκώμενο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «έχουμε αρκετά κρούσματα που για κάποιο λόγο είχανε κάποια επαφή με άτομα που ήρθαν από την Αλβανία». «Έπαιξε ένα ρόλο αυτό» υποστήριξε ο κ. Γώγος, εκτιμώντας πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαρροή κρουσμάτων στην κοινότητα, αλλά είναι τέτοια που επιβάλλει την αναβάθμιση της ενημέρωσης του κόσμου για τις αποστάσεις και την μάσκα».
Κληθείς να υποδείξει τα επόμενα βήματα, «το πρώτο πράγμα είναι η ενημέρωση» τόνισε ο Καθηγητής, ενώ «πρέπει να αναβαθμιστεί η ενημέρωση και παράλληλα να αναβαθμιστεί και ο έλεγχος», πρόσθεσε. Ο ίδιος χαρακτήρισε βασικότερη όλων την ενημέρωση και ξεκαθάρισε πως «αυτές οι εκδηλώσεις, που κακώς γίνονται, είναι αρνητικό παράδειγμα. Αυτά πρέπει να απαγορευθούν και να ελεγχθούν, ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party στην παραλία. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος πιο αποτελεσματικός στη δημόσια υγεία” υποστήριξε ο κ. Γώγος και υπεραμύνθηκε του να «καταλάβει ο κόσμος ότι έχει ευθύνη και ιδιαίτερα οι νέοι».
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «ο στόχος μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί να πεισθούν, γιατί και οι ασυμπτωματικοί διασπέρνουν τον ιό στην κοινότητα». Επιπλέον, «γιατί να μην φοράνε όλοι μάσκες στο μαγαζί;” διερωτήθηκε ο Καθηγητής και συνέχισε, λέγοντας “είναι απλό το μέτρο, ανώδυνο και φθηνό». «Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από τις μάσκες. Αυτό έλειπε», σχολίασε ο κ. Γώγος και συνέστησε για τους χώρους διασκέδασης «να ζητηθεί η λειτουργία τους με συγκεκριμένους όρους», δηλαδή καθιστοί και όχι όρθιοι στην πίστα και στο μπαρ. Οι εικόνες με εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται στον ίδιο χώρο είναι απαράδεκτες, κατέληξε ο κ. Γώγος.
Περισσότερες οι εισαγωγές νέων με κορωνοϊό στα νοσοκομεία
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε ο λοιμωξιολόγος Δρόσος Καραγεωργόπουλος εκφράζοντας και αυτός την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open ο λοιμωξιολόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους ανθρώπους που είναι και τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού τελευταία. «Ο κόσμος πιστεύει ότι αντιμετωπίζεται εύκολα ο κορωνοϊός, γιατί τον περάσαμε με ευκολία. Όμως, με προβληματίζει η χαλάρωση. Ανησυχούμε για τον χειμώνα που έρχεται. Μας ανησυχεί η χαλάρωση που υπάρχει στον κόσμο. Τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών. Οι νέοι δεν προσέχουν τόσο πολύ, θεωρούν ότι δεν είναι ευάλωτοι, συγχρωτίζονται και μοιραία είναι μεγαλύτερος ο αριθμός κρουσμάτων σε νεότερους ανθρώπους τον τελευταίο καιρό, άρα και περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία νεαρών ατόμων» τόνισε ο κ. Καραγεωργόπουλος.
Ακόμα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που εξετάζεται για καθολική χρήση της μάσκας, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι, ακόμα και το «λουκέτο» σε παραλίες και beach bar.