Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Η άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας των ειδικών. Το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε εκ νέου άνοδος κρουσμάτων στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, ενώ και μία νέα εστία στην Καβάλα, έρχεται να προστεθεί στην λίστα με τις περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο των επιδημιολόγων. Χθες εντοπίστηκαν επτά νέα κρούσματα στην Καβάλα, που αποτέλεσαν συνέχεια των τεσσάρων της προηγούμενης ημέρας, με την πόλη της βόρειας Ελλάδας να ακολουθεί σε αριθμό κρουσμάτων την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αν προστεθεί μάλιστα το γεγονός πως στην πόλη της Καβάλας πριν μία εβδομάδα εντοπίστηκαν και κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου, η περιοχή χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Η κατάσταση στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη είναι η πλέον ανησυχητική. Μέσα σε δύο 24ωρα έχουν εντοπιστεί 52 κρούσματα συνολικά, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από τότε που ξέσπασε η πανδημία στην χώρα. Χθες μόνο, τα 29 από τα 57 συνολικά κρούσματα προέρχονταν από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.
Υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς χώρους και πρόστιμα για τους παραβάτες
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει θέσει σε ισχύ τα μέτρα για την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, προσπαθώντας να περιορίσει, όσο το δυνατόν, την εξάπλωση του κορωνοϊού. Παράλληλα, υποχρεωτική καθίσταται σύμφωνα με όσα προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, η χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που εξυπηρετούν το κοινό, ενώ σε ισχύ είναι και το διοικητικό πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για τους παραβάτες, όσους δηλαδή δεν κάνουν χρήση μάσκας στους χώρους που αυτή είναι υποχρεωτική.
Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ έχει πέσει στη μάχη των ελέγχων σε νυχτερινά μαγαζιά για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι κανόνες. Τα φαινόμενα συνωστισμού κυρίως στα νησιά, όπως η Μύκονος, όπου έχουν καταφύγει ήδη χιλιάδες τουρίστες, είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των υγειονομικών αρχών, καθώς τα πάρτι δεν σταματούν, με τον κόσμο να μην τηρεί τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα. Μετά την επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη μάλιστα στην Μύκονο, η ΕΛ.ΑΣ άρχισε τους ελέγχους στα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τα μπιτς μπαρ, αλλά και όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού, καθώς ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα της πανδημίας, είναι πιο ορατός από ποτέ.
Μαγαζιά και μπιτς μπαρ
Οι εικόνες συνωστισμού στα κλαμπ και τα μπιτς μπαρ, έχει θορυβήσει και τους επιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα, δεν αποκλείουν και «λουκέτο» στα μαγαζιά που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα. «Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα. Προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά η κα. Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Για το ενδεχόμενο να κλείσουν νυχτερινά μαγαζιά και μπιτς μπαρ, ρωτήθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς στην προχθεσινή ενημέρωση των ΜΜΕ για την πανδημία, απαντώντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο, όπως και σε μέτρο lockdown. Για τους συνωστισμούς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνιζε δε, πως ευθύνη έχουν να προστατευτούν οι ίδιοι οι πολίτες, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και οι διοργανωτές των πάρτι όπου παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα.
«Υπάρχει ζήτημα και ατομικής, αλλά και συλλογικής ευθύνης στο θέμα των συναθροίσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα αστυνομικό περιπολικό έξω από κάθε χώρο που γίνονται συναθροίσεις ή οποιεσδήποτε εκδηλώσεις. Ευθύνη έχουμε ο καθένας ξεχωριστά όταν συμμετέχουμε ειδικά όταν κάποιες είναι χαοτικές από πλευράς κόσμου, αλλά συμμετοχή στην ευθύνη έχουν και όσοι τις διοργανώνουν», είπε.
Κορωνοϊός: Πώς μοιράζονται τα κρούσματα
Συνολικά το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν 57 κρούσματα σε όλη τη χώρα, με τα 13 από αυτά να είναι «εισαγόμενα», όρος που χρησιμοποιείται για ανθρώπους που επισκέπτονται την χώρα μας από το εξωτερικό. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού κατανέμονται ως εξής:
δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 57 κρούσματα
«Ανακοινώνουμε 57 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.336, εκ των οποίων το 54,4% αφορά άνδρες.
1.212 (28,0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.157 (49,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. 2 (25,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32,5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».