Μέκκα προσκύνημα: Το Χατζ είναι το ετήσιο Ισλαμικό προσκύνημα στην Μέκκα. Θεωρείται το υποχρεωτικό θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων, και πρέπει να εκτελεστεί τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους, από όλους όσους είναι σωματικά και οικονομικά ικανοί να κάνουν το ταξίδι, και μπορούν να συντηρήσουν την οικογένεια τους κατά την απουσία τους. Η συγκέντρωση του πλήθους κατά την διάρκεια του Χατζ θεωρείται η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο.
Ωστόσο, φέτος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού συγκεντρώθηκε ένας αρκετά μικρός αριθμός πιστών για το ετήσιο προσκύνημα, μόλις 1.000 άτομα. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, οι πιστοί κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ σχεδόν όλοι φορούν και μάσκα. Μάλιστα οι αεροφωτογραφίες που δείχνουν από ψηλά τους πιστούς να περπατούν κρατώντας χρωματιστές ομπρέλες είναι εντυπωσιακές.
RAW: Mask-clad devotees have begun the Hajj in Mecca, in the smallest pilgrimage in modern history. Devotees are circling the holy site in socially distanced paths. pic.twitter.com/A8zNyEqHXF
— DW News (@dwnews) July 29, 2020
Μέκκα προσκύνημα: Πολλά αιματηρά περιστατικά
Το πλήθος που κατά κανόνα συγκεντρώνεται για το Χατζ ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια, γεγονός που αρκετές φορές έχει οδηγήσει σε δυστυχήματα. Το τελευταίο συνέβη το 2015, όταν τουλάχιστον 750 προσκυνητές στη Μέκκα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, ύστερα από κίνηση πανικού του πλήθους, ενώ περισσότεροι από 800 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.
Το περιστατικό, ένα από τα πλέον αιματηρά στην ιστορία του προσκυνήματος, συνέβη όταν δύο μεγάλες ομάδες πιστών συναντήθηκαν σε σταυροδρόμι πεζοπορικού άξονα στη Μίνα, την τοποθεσία κατασκήνωσης των περισσότερων από 2 εκατ. μουσουλμάνων που πραγματοποιούν το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.Το αμέσως προηγούμενο αιματηρό περιστατικό είχε σημειωθεί το 2006, όταν 346 προσκυνητές σκοτώθηκαν σε ακόμη μία κίνηση πανικού του πλήθους.
Και μια πληροφορία
Στα ελληνικά επώνυμα, συχνά παρατηρείται το πρόθεμα «Χατζη», ή και επώνυμα όπως Χατζής, τα οποία έχουν την ρίζα τους από την λέξη Χατζ και τους χριστιανούς που επισκέπτονταν τους Άγιους Τόπους για να προσκυνήσουν.