Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μάσκες: Ένα test drive στα είδη που κυκλοφορούν
PLUS

Μάσκες: Ένα test drive στα είδη που κυκλοφορούν

Μάσκες: Ξανά στη ζωή μας οι μάσκες, καθώς είναι υποχρεωτικές σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, καταστήματα τροφίμων και καταστήματα λιανικής.

Μάσκες: Δυναμική επανεμφάνιση στη ζωή μας έκαναν οι μάσκες εκεί που πηγαίναμε να τις ξεχάσουμε. Η αύξηση, ωστόσο των κρουσμάτων του κορονοϊού έκανε ξανά υποχρεωτική τη χρήση τους σε αρκετούς κλειστούς χώρους, όπως ΔΕΚΟ, τράπεζες, καταστήματα τροφίμων και καταστήματα λιανικής. Παρόλα αυτά, επειδή μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας, άρχισαν να κυκλοφορούν διάφοροι τύποι μασκών, προέκυψε το ερώτημα του ποια είναι η καλύτερη μάσκα ώστε να προστατεύσουμε τους άλλους, αλλά και να προστατευτούμε και εμείς.

Οι κ.κ. Φώτης Πατσουράκος, αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Γκίκας Μαγιορκίνης, βιοπαθολόγος, και επικ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, μίλησαν στο MEGA και στην εκπομπή «Mini Καύσωνας»  σχετικά με το πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τη μάσκα και ποιες μάσκες μας προστατεύουν καλύτερα.

Προσωπίδα: Μερική προστασία

«Η προσωπίδα κάνει μερική προστασία. Βοηθάει κυρίως τους υγειονομικούς για να μην δέχονται το αερόλυμα όταν κάποιος μιλάει δυνατά ή φτερνίζεται. Πρέπει κάποιος να φοράει και τη χειρουργική μάσκα», εξήγησε ο κ. Πατσουράκος, και πρόσθεσε ότι «μπορεί να μεταδοθεί ο ιός από τα μάτια, για αυτό όταν εξετάζουμε πρέπει να φοράμε γυαλιά όπως αυτά της θάλασσας. Κάθε ασθενής θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Όταν εξετάζουμε ασθενείς φοράμε μάσκα, αν είμαστε κοντά στον ασθενή πρέπει να φοράμε οπωσδήποτε γυαλιά, καλά θα είναι να φοράμε αν είναι δυνατόν γάντια και μετά να πλένουμε τα χέρια μας, καθώς και ποδιά μιας χρήσης».

Υφασμάτινες vs χειρουργικές: Ποιες να προτιμούμε και ποιες να αποφεύγουμε

«Οι υφασμάτινες μάσκες είναι για να καλύψουν τον γενικό πληθυσμό και όχι τους γιατρούς. Το ύφασμα πρέπει να είναι πάντα διπλό. Στις μάσκες με φίλτρο ή βαλβίδα, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τον κόσμο, είναι προτιμητέες για τους γιατρούς και το προσωπικό όπου υπάρχει διαγνωσμένο κρούσμα κοροναϊός. Οι καλύτερες μάσκες και για εμάς και για τον κόσμο είναι οι χειρουργικές μάσκες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πιθανώς να βρισκόμαστε στις αρχές ενός δεύτερου κύματος

«Υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα της επιδημίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε μπει σε δεύτερο κύμα. Είναι πιθανό να βρισκόμαστε στις αρχές του. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε που θα κινηθούν στις επόμενες δέκα ημέρες τα κρούσματα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα. «Αυτές οι μάσκες που μοιάζουν με μικρές ασπίδες επί της ουσίας το μόνο που κάνουν είναι ότι δεν εκτοξεύονται σταγονίδια από το στόμα μας. Δεν προστατεύουν ιδιαίτερα από την αερογενή μετάδοση. Ήδη υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι οι ασπίδες οι ολόκληρες, στα ξενοδοχεία στην Ελβετία δεν προστάτευσαν ιδιαίτερα το προσωπικό», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με τις μάσκες.

Πού βοηθούν ουσιαστικά τα γάντια και που όχι

«Τα γάντια δεν προστατεύουν κάποιον που βρίσκεται στο δρόμο. Αν με το γάντι πιάσεις το πρόσωπό σου, ενώ πιο πριν έχεις πιάσει κάτι άλλο, σίγουρα θα μολυνθείς και ο ίδιος. Το καλύτερο είναι η καλή αντισηψία των χεριών. Τα γάντια χρειάζονται στους υγειονομικούς», τόνισε σχετικά με τη χρήση γαντιών ο κ. Πατσουράκος. «Ένας ασθενής που πάει σε ένα πάρτι, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 100 άτομα. Το ότι σταμάτησαν τα πανηγύρια ήταν ένα ορθό μέσο. Αν ληφθούν και άλλα τέτοια αυστηρά μέτρα, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς lockdown», πρόσθεσε. Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Πατσουράκος είπε ότι «το εμβόλιο έχει προχωρήσει γρήγορα, αυτό της Οξφόρδης. Θα φτάσουμε στον ένα χρόνο να είμαστε, πιστεύουμε, έτοιμοι. Αποκλείεται να έχουμε μαζικό εμβολιασμό πριν τις αρχές του 2021».

 

Γιατί οι μάσκες ασπίδες δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια

Από την πλευρά του με πικρία διαπίστωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ότι οι πολίτες δεν ακολουθούσαν τον προηγούμενο καιρό τη σύσταση των ιατρών για χρήση της μάσκας. «Έπρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει». Ακολούθως πρόσθεσε ότι «δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες» και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς. Ο ειδικός έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, «καθώς προστατεύουν αυτόν που την φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει».

Ποιες μάσκες είναι απλά διακοσμητικές

Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές». Πρόσθεσε τέλος μιλώντας στο Open ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες» και παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, καθώς «είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι».

Δείτε ακόμη

Βρέθηκε μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών σε λίμνη της Σιβηρίας
Ηλίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Οι πρώτες βοήθειες
Μικρά μυστικά καλοκαιρινής διατροφής

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις