Μάσκες σε ιδιωτικές εταιρείες: Διευκρινίσεις όσον αφορά τη χρήση μάσκας και τους χώρους όπου αυτή είναι υποχρεωτική έκανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε ότι το μέτρο αυτό αφορά και τις ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν επαφή με πελάτες. “Σε όλους τους κλειστούς μη ιδιωτικούς χώρους, εκτός από τα σπίτια μας δηλαδή, σε οποιονδήποτε άλλο χώρο όπου ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντός μας, πρέπει να φοράμε μάσκα υποχρεωτικά”.
“Μας ανησυχεί η αύξηση των κρουσμάτων εδώ και 3-4 εβδομάδες πριν φτάσουμε στα νούμερα τα χθεσινά που άρχισαν να ανησυχούν ακόμα περισσότερο” ενώ σχετικά με το αν η τάση αυτή θα αναστραφεί σημείωσε πως “η τάση δεν θα αναστραφεί τις επόμενες βδομάδες. Αν θα αναστραφεί θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας και θα φανεί μετά τον 15αύγουστο. Τώρα χρειαζόσαστε συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που δεν έχουμε επιδείξει μέχρι τώρα γι αυτό έχει χρειαστεί να μέτρα αυτά να γίνονται υποχρεωτικά με την έννοια του προστίμου. Αυτό εμάς μας λυπεί βεβαίως”.
“Ο ιός το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο επιθετικός”
Παράλληλα, επεσήμανε ότι παρατηρείται μια γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων η οποία δεν υπήρχε την άνοιξη. Επιπλέον, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε πως το διαφορετικό στην εικόνα σήμερα σε σχέση με όταν ξεκίνησε η πανδημία είναι πως οι άνθρωποι που νοσούν, νοσούν ελαφρύτερα και δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην εντατική θεραπεία εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί πάντοτε το καλοκαίρι είναι λιγότεροι επιθετικοί αλλά δεν μπορεί κανείς να υποσχεθεί ότι αυτό θα συμβαίνει σε βάθος χρόνου δηλαδή μετά από 2-3 βδομάδες.
Επίσης, σημείωσε ότι η διαφορά με την πανδημία του Μαρτίου στην χώρα μας είναι ότι τώρα έχουμε μια ανοιχτή οικονομία και τον τουρισμό που τον επιθυμούμε και δεν φαίνεται ότι το πρόβλημα προέρχεται από εκεί.
Τι ισχύει με τις ασπίδες προσώπου
Σχετικά με τις ασπίδες προσώπου ο ίδιος εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως δεν προστατεύουν αλλά ότι είναι αναγκαίες σε πολύ λίγες κατηγορίες εργαζομένων π.χ σε κάποιον που εργάζεται μέσα στην κουζίνα ενός ταχυφαγείου. “Ο άνθρωπος που ψήνει δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μάσκα. Θα λιποθυμήσει, αυτό είναι κατανοητό όπως και επίσης και στον τραγουδιστή που πρέπει να βγει η φωνή του ή ένα λογοθεραπευτή όπου το παιδάκι πρέπει να βλέπει το στόμα του”. Αναφορικά με το περιστατικό του γάμου με τα δεκάδες κρούσματα στην Θεσσαλονίκη και τα όρια των καλεσμένων λόγω της κατάστασης ο ίδιος αναφέρει πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε τραπέζι 15 ατόμων, δεν επιλέγει τον αριθμό για να είναι πάρων. “Το θέμα είναι να έχουμε μια κοινωνική δραστηριότητα φυσιολογική αλλά ασφαλή”.