Αναστολή συμβάσεων - παράταση: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αναστείλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού.
Αναστολή συμβάσεων – παράταση: Τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων να θέτουν εκ νέου σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους δίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Ποιους κλάδους αφορά
Σε αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Αύγουστο δύνανται να προχωρήσουν επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση “το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία που έλαβε πριν λίγο η Πολιτική Προστασία, δίνει ξανά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους από 1.8.2020 μέχρι και 31.8.2020”.
Κορονοϊός: Πτώση-ρεκόρ για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης λόγω της πανδημίας
Ιστορική “βουτιά” σημείωσε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο του 2020, το οποίο συρρικνώθηκε κατά 12,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιστορικά συρρίκνωσή της οικονομίας της Ευρωζώνης από το 1995 όταν και άρχισαν οι σχετικές σειρές στοιχείων, η οποία συνέπεσε με τα περιοριστικά μέτρα για τον COVID -19, η χαλάρωση των οποίων ξεκίνησε σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης από τον Μάιο.
Η συρρίκνωση ήταν λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς για μία πτώση 12% και ήρθε σε συνέχεια της μείωσης του ΑΕΠ κατά 3,6% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 15% μετά από τη μείωσή του κατά 3,1% στο πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται επίσης για τη με διαφορά μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το 1995. Από τις χώρες, για τις οποίες είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία (για την Ελλάδα δεν είναι) για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Ισπανία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (-18,5%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (-14,1%), τη Γαλλία (-13,8%), ενώ η Λιθουανία κατέγραψε τη μικρότερη πτώση (-5,1%).Ο πληθωρισμός συνέχισε αντίθετα την ανοδική του τάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για επιβράδυνσή του, στηρίζοντας την προσδοκία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι πιθανότατα δεν θα εισέλθει σε αρνητικό έδαφος.