Λίβανος Ελλάδα: Ισοπεδωμένη η Βηρυτός, έτοιμο να απογειωθεί C-130

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίβανος Ελλάδα: Ισοπεδωμένη η Βηρυτός, έτοιμο να απογειωθεί C-130

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Λίβανος Ελλάδα: Το C-130 θα μεταφέρει στον Λίβανο μια ομάδα της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων.

05.08.2020 | 10:34

Λίβανος Ελλάδα: Ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι έτοιμο να απογειωθεί από την Ελευσίνα, με προορισμό τη Βηρυτό. Το C-130 θα μεταφέρει στον Λίβανο μια ομάδα της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων οι οποίοι έχουν παγιδευθεί μέσα σε ερείπια κτιρίων. Η ελληνική αποστολή βοήθειας έχει προγραμματιστεί να είναι 12μελής. Παράλληλα μεταφέρονται και εκπαιδευμένοι σκύλοι της ΕΜΑΚ, όπως και ειδικά οχήματα.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα από χθες είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί από τη Βηρυτό. Ο τελευταίος θλιβερός απολογισμός του δυστυχήματος στην πρωτεύουσα του Λιβάνου είναι 100 νεκροί και πάνω από 4.000 τραυματίες, όπως έκανε γνωστό η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στον Λίβανο.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 78 νεκρούς και περισσότερους από 4.000 τραυματίες, από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στον λιμένα της Βηρυτού, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας, τον Φάντι Σάναν, ενώ, ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν είπε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρηξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.

Πάνω από 2,5 τόνοι νιτρικού αμμωνίου εξερράγησαν

Λίβανος: Όπως στη Χιροσίμα

Το πρώτο φως της μέρας αποκάλυψε εικόνες βιβλικής καταστροφής με το λιμάνι να έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και τη μισή πόλη να έχει υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές. Καπνοί συνέχιζαν να αναδύονται από τα συντρίμμια, ενώ σωστικά συνεργεία όλη νύχτα έψαχναν εγκλωβισμένους κάτω από χαλάσματα και κατεστραμμένα οχήματα και ξέθαβαν πτώματα. Οι αρχές μάλιστα έχουν εκφράσει φόβους ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Χθες βράδυ, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν ανακοίνωσε πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου εξερράγησαν στο λιμάνι. Πρόκειται για χημικό λίπασμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή βομβών και το οποίο είχε εγκαταλειφθεί σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας.

Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή όμως προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι θυμήθηκαν την εποχή του εμφυλίου πολέμου, όταν η πόλη κλονιζόταν από βομβαρδισμούς και εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων από ισραηλινές επιδρομές. Ο πρωθυπουργός, Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε πως θα εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη και θα πληρώσουν το τίμημα για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

Ψάχνουν τους αγαπημένους τους στα νοσοκομεία

Ένα δράμα εκτυλίσσεται και στα νοσοκομεία της πόλης, όπου συγγενείς των αγνοουμένων σπεύδουν με δάκρυα στα μάτια και να αναζητούν τους αγαπημένους τους. «Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο Χασάν.

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη το Ισραήλ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ — το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο — δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια. Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν — που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ — και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς επίσης η Τουρκία και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Δείτε ακόμη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τη Βηρυτό – Εικόνες αποκάλυψης, πάνω από 100 οι νεκροί

Exit mobile version