Χάρτης κρουσμάτων Ελλάδα: Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού στις πύλες εισόδου να είναι υπό έλεγχο, ωστόσο η κατάσταση με τα ενδογενή κρούσματα παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Η επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, μόνο τυχαία δεν ήταν χθες, όπου ανακοινώθηκαν 121 νέα κρούσματα, με την συντριπτική τους πλειοψηφία, να είναι κρούσματα από την κοινότητα. Από αυτά, τα δύο τρίτα προέρχονται από την βόρεια Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα χθεσινά κρούσματα, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε ρεκόρ σε κρούσματα, καθώς εντοπίστηκαν 47 νέα το τελευταίο 24ωρο. Η βόρεια Ελλάδα μαζί με την Αττική, είναι στο επίκεντρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο συνεχώς προκύπτουν νέες εστίες μόλυνσης. Μετά τα κρούσματα σε γάμους στην Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, άρχισαν να εντοπίζονται κρούσματα και σε βαφτίσεις. Χαρακτηριστικά, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, πέντε κρούσματα εντοπίστηκαν σε βάφτιση που έγινε στην Χαλκιδική, όπου συνολικά καταγράφηκαν 8 νέα κρούσματα.
Στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας έχουν καταγραφεί κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ημαθία, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κοζάνη και Πέλλα, καταγράφηκαν συνολικά 63 κρούσματα, δηλαδή κάτι παραπάνω από τα μισά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Κορωνοϊός: 26 κρούσματα σε Αττική, νέος συναγερμός στη Λάρισα
Την ίδια ώρα, η Αττική συνεχίζει να εμφανίζει υψηλά νούμερα κρουσμάτων. Αλλα 26 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που είναι πολύ κοντά στα 28 της προηγούμενης ημέρας.
Εν τω μεταξύ, στη Λάρισα εντοπίστηκε νέα εστία με γιατρούς να βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. Ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8 νέα κρούσματα, αργότερα, το βράδυ, έγινε γνωστό πως άλλα τέσσερα άτομα βρέθηκαν θετικά, με δύο από αυτά να είναι γιατροί σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία. Στο ΓΝ Λάρισας σήμανε συναγερμός καθώς ελήφθησαν περίπου 60 δείγματα και αναμένονται σήμερα τα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα. Να τονιστεί πως θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε και εργαζόμενη στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» στην Θεσσαλονίκη.
Κορονοϊός: Οι νέοι αψηφούν τα μέτρα πρόληψης
https://www.youtube.com/watch?v=7jF7VjMsDoQ
Κορωνοϊός: Κρίσιμο το επόμενο 15νθημερο λένε οι επιδημιολόγοι
Η έξαρση των κρουσμάτων που δείχνει ανοδικές τάσεις, ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους επιδημιολόγους. Μάλιστα, χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα κρίσιμο το 15νθημερο που διανύουμε, εν όψει και του 15Αυγουστου, καθώς θεωρούν πως θα υπάρξει κορύφωση του προβλήματος.
Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο και πως χρειάζεται να μην αυξηθεί ο δείκτης RΟ και να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα. Εξήγησε ότι η γρήγορη διασπορά που συνέβη τον τελευταίο καιρό είναι η «κόκκινη γραμμή», μετά την οποία ξεκινά η μεγάλη ανησυχία.
«Από εδώ και πέρα οποιαδήποτε αύξηση σημαίνει πρόβλημα. Σημαίνει επιδημία μη ελεγχόμενη. Επομένως πρέπει αυτή τη στιγμή να συγκρατήσουμε τον δείκτη εκεί, με όλα τα μέτρα τα οποία βέβαια έχετε ακούσει», προειδοποίησε. Επιπροσθέτως, εξήγησε ότι πρόβλημα θα είναι να συνεχιστεί μια σταθερή αύξηση των κρουσμάτων ή μια σταθερή παραμονή του αριθμού σε τριψήφια νούμερα, αλλά και σε διψήφια νούμερα της τάξης των 70 και πάνω, και ιδιαίτερα όταν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. «Τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως ο Αύγουστος είναι επικίνδυνος λόγω της χαλαρότητας που έδειξαν αρκετοί κατά την διάρκεια του Ιουλίου.
«Υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται. Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου, που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί, αν χρειάζεται».
Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού
Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως
Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική – πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση
Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα
Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα
Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία
Ενα (1) κρούσμα στην Καβάλα
Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες
Ενα (1) κρούσμα στην Αρκαδία
Ενα (1) κρούσμα στην Αχαΐα
Ενα (1) κρούσμα στη Δράμα
Ενα (1) κρούσμα στον Εβρο
Ενα (1) κρούσμα στην Εύβοια
Ενα (1) κρούσμα στην Κοζάνη
Ενα (1) κρούσμα στην Πέλλα
Ενα (1) κρούσμα στη Χίο.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Ανακοινώνουμε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. 1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».