Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λίβανος – Βηρυτός έκρηξη: «Είναι αμέλεια», δηλώνουν οι Αρχές
ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ ΕΤΩΝ

Λίβανος – Βηρυτός έκρηξη: «Είναι αμέλεια», δηλώνουν οι Αρχές

Λίβανος – Βηρυτός έκρηξη: Χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη.

Λίβανος – Βηρυτός έκρηξη: Τραγική είναι η κατάσταση στην Βηρυτό, όπου οι Αρχές αναζητούν εναγωνίως επιζώντες μέσα στα συντρίμμια, ενώ τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από τραυματίες. Οι δύο φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ από τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας πέρα από την ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή έχουν αφήσει και τη χώρα υπό τη δαμόκλειο σπάθη της επισιτιστικής κρίσης, καθώς καταστράφηκαν τα σιλό στο λιμάνι, όπου αποθηκεύονταν σιτηρά. Πλέον η χώρα έχει αποθέματα για λιγότερο από ένα μήνα και πρόκειται να στηριχθεί αποκλειστικά στη διεθνή βοήθεια.

Στο μεταξύ, οι αρχές του Λιβάνου ψάχνουν έναν Ρώσο επιχειρηματία που μένει στην Κύπρο, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι 2.750 τόνοι του νιτρικού αμμωνίου που ευθύνονται για τις εκρήξεις είχαν μεταφερθεί με δικό του πλοίο. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου που από το 2014 παρέμενε φορτωμένο με 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι της Βηρυτού, φέρεται να το εγκατέλειψε και να εξαφανίστηκε. Εικάζεται πως το πλοίο είχε φορτωθεί στο Ιράν και κατευθυνόταν προς τη Συρία, αλλά προσέγγισε το λιμάνι της Βηρυτού για ανεφοδιασμό ή λόγω μηχανικού προβλήματος. Ο καπετάνιος του πλοίου ήταν Ρώσος και το πλήρωμα 3 Ουκρανοί.

Σε αμέλεια χρόνων οφείλονται οι εκρήξεις

Παγκόσμιο θρήνο έχει προκαλέσει η τραγωδία στον Λίβανο. Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων χθες Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων. Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Τα έξι έγγραφα που αγνοήθηκαν

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης. Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό». Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.

Ανάγκη για διεθνή έρευνα

«Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις. Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις. «Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

Δείτε ακόμη

Ετοιμάζεται για Λίβανο ο Μακρόν
Στην Κύπρο αναζητούν τον Ρώσο που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία
Πληροφορίες για Έλληνα νεκρό και 2 τραυματίες στη Βηρυτό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις