Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Αιγυπτικά καρφιά προς Τουρκία
ΑΙΧΜΗΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Αιγυπτικά καρφιά προς Τουρκία

Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Με αιχμηρό τρόπο απάντησε στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών στα τουρκικά σχόλια αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Με αιχμηρό τρόπο απάντησε στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών στα τουρκικά σχόλια αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η Αίγυπτος εξεπλάγη από την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, υπό την έννοια ότι η Άγκυρα δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, «όσον αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Εκπλήσσει το γεγονός ότι τέτοιες ανακοινώσεις και ισχυρισμοί εκδόθηκαν από μια πλευρά που δεν είναι εξοικειωμένη με τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Λιβύης. Σε σχετική δήλωσή του στο πρακτορείο Anadolu τόνισε ότι το κείμενο και ο χάρτης της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, προσθέτοντας: «Ωστόσο, είναι προφανές από τις συντεταγμένες ότι η συμφωνία όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά επίσης της Λιβύης».

Ελλάδα Αίγυπτος ΑΟΖ: Αγνοούν την Τουρκία

«Ως εκ τούτου, μια συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας, την οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ, είναι άκυρη» σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως επιχειρούν να υπογράψουν συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε σε αυτούς και στον κόσμο ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη» συμπλήρωσε. Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου αφορά περιοχές ενός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου στη βάση της συμφωνίας του Καΐρου

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου υπεγράφη χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

«Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες»

Οι διπλωματικές πηγές μιλούν για μια ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. «Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» ανέφεραν, συμπληρώνοντας πως «κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες

«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, μεταξύ άλλων.

Άκυρο το τουρκολιβυκο μνημόνιο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν και δεν απειλούν. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, η συμφωνία επιβεβαιώνει την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Η συμφωνία, κατά τις ίδιες πηγές, συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

«Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές» συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, παρατηρώντας η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος).

Ολονύκτιο παζάρι

Υπενθυμίζεται ότι κ. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο, ενώ είχε προηγηθεί ολονύχτιο παζάρι και το πρωί απέμεναν ελάχιστες εκκρεμότητες. Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις αυτήν την περίοδο, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ίδια ώρα, μήνυμα για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, σχετικά με την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών, έστειλε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Η άρον άρον συμφωνία δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι περιμένει άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ειδικά δε», προσθέτει, «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Αναφέρει ότι «αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι περιμένει άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας.

Εν εξάλλω

Τελικά, με NAVTEX αποφάσισε να απαντήσει η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Συγκεκριμένα η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. Η άσκηση είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου και αφορά τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε «βγει» το Πολεμικό Ναυτικό κατά την κρίση της 21ης Ιουλίου. Όσον αφορά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί παύσης των διευρευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας δεν επιβεβαιώνονται από την Αθήνα.

Δείτε ακόμη

Μακρόν: “Ο Λίβανος δεν είναι μόνος”(pic & vid)
Τέσσερις μέρες διορία από τις αρχές του Λιβάνου στους ερευνητές για να αποδώσουν ευθύνες
Δυσμενής πρόβλεψη για το εμβόλιο του κορονοϊού από τον Φάουτσι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις