Ελλάδα Αίγυπτος συμφωνία: Από την θέση του οδηγού και όχι αυτή του απλού παρατηρητή τον εξελίξεων κινείται πλέον η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Νίκος Δένδιας μετέβη στην Αίγυπτο και υπόγραψε την οριοθέτηση του μεγαλύτερου μέρους της ΑΟΖ, βάζοντας έτσι ταφόπλακα στα σχέδια των Τούρκων για την εφαρμογή του τουρκολυβικου συμφώνου. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής παρόμοιας συμφωνίας με την Ιταλία πριν λίγους μήνες, αλλά και μιας σειράς διπλωματικών επαφών για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Η συμφωνία που υπεγράφη τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου εκπληρώνει τον διπλό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής κυβέρνησης.
Και ποιος είναι αυτός; Πρώτον η χώρα μας ενισχύει την θέση της ως μοναδικός πυλώνας ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή. Πλέον η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στην Μεσόγειο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά έχει στα χέρια της δυο υπογεγραμμένες συμφωνίες απόλυτα νόμιμες και αναγνωρισμένες από όλα τα κράτη της περιοχής. Την ίδια ώρα η Ελλάδα θέτει στο περιθώριο την Τουρκία, καθιστώντας παράνομη οποιαδήποτε ενέργεια της γειτονικής χώρας σε επίπεδο έρευνας ή στρατιωτικής επιχείρησης. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας, που απείλησε με αποχώρηση από τις διερευνητικές επαφές με την χώρα μας.
Ελλάδα Αίγυπτος συμφωνία: Κανένα πρόβλημα σε μελλοντική οριοθέτηση με την Κύπρο
Η μερική οριοθέτηση δεν δυσκολεύει καθόλου μελλοντική οριοθέτηση με την Κύπρο και επιλύει ένα πρόβλημα δεκαπέντε ετών. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, γνώστες της υπογραφής της συμφωνίας ήταν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ. Έτσι η Ελλάδα θέτει και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την συμμαχία προ των ευθυνών τους σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων. Ο δεύτερος στόχος της χώρας μας είναι η ενίσχυση της θέσης μας έναντι της Τουρκίας στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο. Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση των κρίσεων στον Έβρο και στο Αιγαίο με την δήθεν έξοδο τουρκικών ερευνητικών σκαφών η ελληνική κυβέρνηση πετυχαίνει ακόμη μια νίκη απέναντι στον Ερντογάν.
Ερντογάν μαινόμενος
Η αντίδραση του Τούρκου προέδρου για αποχώρηση από τις διερευνητικές επαφές με την χώρα μας αποτελεί λάθος, αφού δείχνει ότι η Τουρκία για ακόμα μια φορά αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Πετυχαίνει, λοιπόν, για τρίτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποδείξει επί της ουσίας ότι η Τουρκία είναι το ταραχοποιό στοιχείο της περιοχής, που απειλεί με την συμπεριφορά της όχι μόνα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και αυτά της Ευρώπης. Επόμενος στόχος για τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και την ελληνική διπλωματία είναι η ενίσχυση των συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα την Τουρκία τον Σεπτέμβριο. Και φαίνεται ότι η Ελλάδα θα είναι καλά προετοιμασμένη, ώστε να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους ουσιαστικές οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις και όχι χλιαρές ανακοινώσεις.