Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος αναφερόμενος στα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, σημείωσε πως και η χαλαρότητα έφερε την αύξηση των κρουσμάτων λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η νεολαία “δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται”. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, υπάρχει μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, αύξηση η οποία είναι αναμενόμενη μετά το lockdown και το άνοιγμα της κοινωνίας. Ωστόσο, τόνισε, αυτό που έχει οδηγήσει στη μεγάλη αύξηση των τελευταίων ημερών είναι ότι ο κόσμος έχει χαλαρώσει και συνωστίζονται πολύ μεταξύ τους, περισσότερο από όσο θα έπρεπε.
“Είχα κάνει μια δήλωση παλαιότερα και είχα πει ότι δεν χρειαζόμαστε τους τουρίστες, μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας και μάλλον έτσι είναι. Πρέπει να τονιστεί πώς μεταδίδεται ο ιός και ότι το 20% των ασθενών μεταδίδουν τον ιό στο 80%. Αν αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν σε ένα πάρτι, σε μια εκδήλωση δημιουργείται το φαινόμενο της υπερμετάδοσης”, αναφέρει. Ο καθηγητής εξηγεί ότι ένας ασυμπτωματικός μεταδίδει πολύ εύκολα τον ιό σε μεγάλο αριθμό ατόμων και τα περισσότερα περιστατικά που έχουμε τις τελευταίες ημέρες, όπως στον Πόρο ή στο εργοστάσιο κρέατος, προκλήθηκαν από αυτό. Ο κ. Βατόπουλος διευκρινίζει ότι είτε πρόκειται για μπαρ είτε για εργαστήριο είτε για εκκλησία αν υπάρχει συγχρωτισμός έχουμε συνθήκες μετάδοσης και οι σωστές συνθήκες υγιεινής πρέπει να ισχύουν παντού.
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα θέμα υγείας
“Ο κόσμος όταν πάει να κάνει μια δουλειά φοράει μάσκα, όταν πάει όμως να διασκεδάσει δεν την φοράει. Επίσης παρατηρώ ότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι φοβούνται και φορούν μάσκα. Η νεολαία όμως ούτε έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται. Είτε τους λες το πολιτικό σύστημα στη Νέα Γουινέα είτε τους λες για τον κορονοϊό, το ίδιο τους ενδιαφέρει” σημειώνει. Ο καθηγητής αναφέρει ότι δεν γίνεται να υπάρχει νεολαία, μουσική, αλκοόλ και νυχτερινά μαγαζιά ανοιχτά αλλά να μην είναι όρθιοι και κάθε μέτρο δημόσιας υγείας δεν επιβάλλεται “με τη ράδβο”. “Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα θέμα υγείας το οποίο τον αφορά”, λέει. Αναφερόμενος στο κρίσιμο τριήμερο που ακολουθεί, εξηγεί ότι ο Δεκαπενταύγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού και είναι μια περίοδος γιορτής που εμπεριέχει τον κίνδυνο της υπερμετάδοσης.