Ισραήλ - Ελλάδα - Τουρκία: Ανακοίνωση εξέδωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ισραήλ – Ελλάδα – Τουρκία: «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της». Σε αυτή τη φάση πάντως εξελίσσονται άτυπες διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί κάποιου είδους αποκλιμάκωση της έντασης. Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συγκληθεί στο Βερολίνο για να εξετάσει την επιθετικά προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ζήτησε από τις Βρυξέλλες να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε από την πλευρά του με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τζεφ Πάιατ ζητώντας από τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει ο πλους του στολίσκου με το Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πληροφορίες για πιθανή έξοδο του Oruc Reis από την περιοχή ερευνών με αμερικανική και γερμανική παρέμβαση προκειμένου να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης για πιθανή επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών δεν επιβεβαιώνονται από διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
Αποστροφή Ερντογάν
Η αποστροφή του Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα «ελάτε, όλες οι χώρες της Μεσογείου να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων» δημιουργεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο η Άγκυρα θα μπορούσε να “βρει” μια τακτική αναδίπλωσής της για να δικαιολογήσει την απόφαση για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών. Ωστόσο, οι χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό διπλωματικό κατεστημένο προαναγγέλλοντας νέες έρευνες από ερευνητικά πλοία και στην περιοχή που παρανόμως ορίστηκε από το άκυρο τουρκολιβυκό σύμφωνο και περιλαμβάνει θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας οι οποίες εφάπτονται με τα ελληνικά χωρικά ύδατα νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Δεν κάνουν έρευνες
Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο παρουσία του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη, του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη και του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση. Στη συνεδρίαση αξιολογήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πλεύση ττου τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εξετάστηκαν περαιτέρω σενάρια σε σχέση με την ανάπτυξη του ελληνικού στόλου στην περιοχή. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνεργασία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Βίντεο: «Δεν υπήρχε παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος, ο Ερντογάν κάνει επικοινωνιακό σόου»
https://www.youtube.com/watch?v=FsTDUReJHzk