Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συμβούλιο Άμυνας για Τουρκία: Τι συζητήθηκε στο ΥΕΘΑ για την τουρκική προκλητικότητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβούλιο Άμυνας για Τουρκία: Τι συζητήθηκε στο ΥΕΘΑ για την τουρκική προκλητικότητα

Συμβούλιο Άμυνας για Τουρκία: Τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Συμβούλιο Άμυνας για Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας, που διήρκεσε τρεις ώρες, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για το Συμβούλιο Αμυνας

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.) υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, το οποίο συνήλθε απόψε, Τρίτη 11 Αυγούστου 2020. Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Η Ελλάδα ζητάει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα. Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διπλωματική αντεπίθεση

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί διπλωματική αντεπίθεση με σκοπό την ενεργοποίηση των συμμαχιών της χώρας. Συγκεκριμένα, η Αθήνα ζητάει από τους συμμάχους την άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα για να αποχωρήσει το Oruc Reis. Ύστερα από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα του Oruc Reis.

Η σχετική δήλωση του κ. Δένδια συνοψίζει τη γραμμή της Αθήνας και στέλνει μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στους συμμάχους:

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε ότι:

«Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της. Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι:

« Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα. Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμαστε προς όλους.

Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις