Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γαλλία – Τουρκία – Ελλάδα: Ο Μακρόν ενισχύει τη στρατιωτική περιοχή στη Μεσόγειο
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία – Τουρκία – Ελλάδα: Ο Μακρόν ενισχύει τη στρατιωτική περιοχή στη Μεσόγειο

Γαλλία - Τουρκία - Ελλάδα: Η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Γαλλία – Τουρκία – Ελλάδα: Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. “Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου”, υπογράμμισε “την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας”, συνεχίζει το κείμενο. Νωρίτερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Aμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι τον οποίο και ενημέρωσε για το θέμα της Τουρκίας. Και οι δύο χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Πού βρίσκεται το Oruc Reis

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis έχει πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Αττάλεια και η περιοχή αποσυμφορείται, μέσα στη νύχτα έκανε «αναστροφή» και πήρε τα πίσω, μπρος. Πλέον, το τουρκικό σκάφος χάραξε νοτιοδυτική ρότα και κατευθύνεται εκ νέου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τους Τούρκους να κάνουν… πόλεμο νεύρων. Συνεχίζει να έχει απλωμένα τα καλώδιά του και κινείται με χαμηλή ταχύτητα 4,5 κόμβων, ενώ πάντα δίπλα του είναι και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το Oruc Reis. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το στίγμα του πλοίου και οι πληροφορίες ασυρμάτου που παρέχει, αναφέρουν ότι ο προορισμός του είναι το λιμάνι της Αττάλειας, όμως η πορεία που έχει χαράξει δεν δείχνει κάτι τέτοιο…

Χθες το απόγευμα βγήκε εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας περίπου στις 19:30 της Τετάρτης, παραμένοντας ωστόσο στα όρια της παράνομης NAVTEX, κρατώντας βορειοανατολική πορεία με ταχύτητα 4 κόμβων και συνοδευόμενο από μικρό τουρκικό στόλο. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπάρχει η βεβαιότητα ότι το Oruc Reis δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει σεισμικές έρευνες.

Αν και σε μια από τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Τούρκοι και απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από πέντε πολεμικά πλοία σε σχηματισμό φαίνεται ένα καλώδιο να βρίσκεται στη θάλασσα, αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα επιχειρηματολογούν ότι η εγγύτητα με τα άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία σε συνδυασμό με τον θόρυβο που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των κύριων μηχανών από τόσες ναυτικές μονάδες δεν επιτρέπει στο τουρκικό ερευνητικό να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Εκτός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, λέει το Πεντάγωνο

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα

Μετά τις χθεσινές συνομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και του Νίκου Δένδια με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, δρομολογήθηκε και ορίστηκε για την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας, μόλις μια ημέρα μετά τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), ενώ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi). Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-ΗΠΑ).

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας συνέχισε τις επαφές του με σημαντικές χώρες της περιοχής, καθώς είχε σήμερα νεότερες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου, των ΗΑΕ, του Ισραήλ, της Αυστρίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις