Μέρκελ – Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Γερμανίδα Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για περιφερειακά ζητήματα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι είναι υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τις αρχές του διαλόγου, της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως θα συνομιλήσει εντός της ημέρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για να επιχειρήσει να κατευνάσει τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.
“Σήμερα θα έχω συνομιλία με την κυρία Μέρκελ και τον κύριο Μισέλ”, δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα προς τα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP. “Η λύση στην ανατολική Μεσόγειο περνά από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο πως η Άγκυρα “δεν θα αφήσει καμιά χώρα να καταπατήσει τα δικαιώματά της”, μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές της, όπως και ο Ερντογάν την προκλητική του ρητορική, όμως σήμερα θα μιλήσει με Μέρκελ και Μισέλ. Παράλληλα προαναγγέλλει την αδιάλειπτη παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή, τουλάχιστον μέχρι τις 23 Αυγούστου.
Σύμφωνα με το Open το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:
“Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο. Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες θα ζήσουν μεγάλη απογοήτευση. Εχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να το πράξουμε”. Συγχρόνως, μιλώντας στη γενέθλια εκδήλωση για τα 19 χρόνια του κυβερνώντος κόμματος, του AKP ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι έχει μιλήσει με πολλούς ξένους ηγέτες, εκφράζοντας τις θέσεις της Τουρκίας για τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, συμπληρώνοντας ότι “σήμερα θα έχω επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ”.
Αφού ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την προσφιλή του πολεμική ρητορική, έτεινε ξανά “χείρα φιλίας” λέγοντας ότι “καλούμε την Ελλάδα σε διάλογο”. “Έχουμε δηλώσει ότι καμία ξένη εταιρεία ή πλοίο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες εξερεύνησης στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις με τη βοήθεια μιας χώρας που δεν έχει ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο, η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος προσπαθούν να αγνοήσουν τη νοοτροπία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλώ ειλικρινά. Ο στόχος της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μας περιορίσει μόνο στον Κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν.
Το Oruç Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου
“Το Oruç Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το νησί (σ.σ.: Καστελόριζο), το οποίο απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογική και κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων km2” τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Κλείνοντας όμως έτεινε χείρα φιλίας λέγοντας: “Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις…”. Σημειώνεται πως στην ελληνική επικράτεια εισήλθαν οι γαλλικές δυνάμεις που προανήγγειλε ότι θα στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από την επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντάς του τη συμπαράσταση των Γάλλων απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ελληνική ΑΟΖ.