Oruc Reis τώρα: Ξανά σε δυτική πορεία, προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, κινείται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με τα δυο βοηθητικά του σκάφη Ataman και Cengiz Han και συνοδευόμενο από ισχυρή ναυτική δύναμη τουρκικών πολεμικών πλοίων. Το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου στις 19:20, το Oruc Reis βγήκε από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ. Σήμερα τα ξημερώματα, ξαναμπήκε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα προερχόμενο από κυπριακή θαλάσσια ζώνη με τον στολίσκο των τουρκικών πολεμικών πλοίων συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην περιοχή που δήλωσαν ότι θα διεξάγουν σεισμικές έρευνες άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά σε διεθνή ύδατα.
«Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της Τουρκίας, αναπτύξαμε κι εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο ο πρωθυπουργός προειδοποίησε για κάτι που όπως είπε πρέπει να γνωρίζουν όλοι: «Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».
https://www.youtube.com/watch?v=ObGpn_SkX3A
H Ελλάδα δεν είναι μόνη
Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με δύο κινήσεις να “στριμώξει” διπλωματικά την Άγκυρα. Η πρώτη ήταν το ραντεβού Πομπέο – Δένδια την Παρασκευή στην Βιέννη και η δεύτερη κίνηση αφορούσε την έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΕΞ που ζήτησε η Αθήνα μετά τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας. Ακολουθήσε μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Εξωτερικών με στόχο την διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων που είχε ως αποτέλεσμα τη δημόσια στήριξη των ελληνικών θέσεων από το Ισραήλ και την Γαλλία.
“Δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια. Η άμεση ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημά μας να συγκληθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση στην Σύνοδο των ΥΠΕΞ αναμένεται να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας κάτι που είχε ζητήσει και τον Ιούλιο η ελληνική πλευρά, αλλά η Ε.Ε. επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.
Ενισχύει τις δυνάμεις της η Γαλλία στην Μεσόγειο
Λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ανακοινώθηκε πως η Γαλλία θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Μεσόγειο. “Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής κάποια πρωτοβουλία σε σχέση με την μεσολάβηση που είχε κάνει τον Ιούλιο. Γερμανικά μέσα εκτιμούν πως θα υπάρξει παρέμβαση από το ΝΑΤΟ και ότι οι δύο χώρες θα προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και τόνισε πως “κεντρικό αίτημα” της Γερμανίας είναι “οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε απευθείας διάλογο για τα επίμαχα ζητήματα που τους χωρίζουν αναφορικά με το Δίκαιο της Θάλασσας”.
Στο Ισραήλ ο Δένδιας
Το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που στήριξαν τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει εκτάκτως στα Ιεροσόλυμα και θα ενημερώσει τόσο τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου όσο και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, για τις νέες παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ ενώ συναντήθηκε και με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι.