Απάτες με τροχαία: Συνελήφθη, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση 43χρονη αλλοδαπή.
Απάτες με τροχαία: Εμφανιζόταν τηλεφωνικά στα ανύποπτα θύματά του σαν γιατρός, με ειδικότητα χειρουργού και πληροφορούσε ότι ήταν απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει σε επέμβαση σε στενό συγγενικό πρόσωπο, θύματα τραυματισμού από τροχαίο.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Ζητούσε, όμως, μεγάλα χρηματικά ποσά για την αμοιβή του αλλά και για την δήθεν αγορά υλικού, αναγκαίου για την ολοκλήρωση της επέμβασης. Δώδεκα πολίτες, άνδρες και γυναίκες, στην Φλώριναν, έκλεισαν το τηλέφωνο, αντιλαμβανόμενοι την απόπειρα εξαπάτησής τους. Μία γυναίκα όμως, έπεσε στην παγίδα και ενέδωσε σε όσα της έλεγε ο «γιατρός’ από την άλλη άκρη του τηλεφώνου. Μάλιστα είχε «ακούσει» και την ίδια την δήθεν τραυματισμένη κόρη της, που όμως, ήταν μία…μίμος μέλος του ίδιου κυκλώματος! Εν τέλει μία 43χρονη αλλοδαπή έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας, μόλις είχε παραλάβει μετρητά και χρυσές λίρες από μία ηλικιωμένη, στην οποία ο εγκέφαλος του κυκλώματος είχε πει ότι έπρεπε να χειρουργήσει την κόρη της. Είχαν κινητοποιηθεί οι αστυνομικοί τις τελευταίες δύο ημέρες καθώς η μία καταγγελία ερχόταν μετά την άλλη, αφού η εγκληματική οργάνωση είχε εξαπολύσει μπαράζ τηλεφωνημάτων.
Για τις υποθέσεις αυτές, αναφέρει η Αστυνομία, συνελήφθη, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση 43χρονη αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία, για το αδίκημα της απάτης, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη δυο συνεργών της.
Αναφέρει η αστυνομία για τον τρόπο δράσης των απατεώνων:
«Τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, άγνωστος άνδρας, τηλεφώνησε σε οικία 85χρονης ημεδαπής και προσποιούμενος τον ιατρό, ανέφερε ψευδώς σε αυτήν ότι, συγγενικό της πρόσωπο (κόρη) είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν χρηματικό ποσό και τιμαλφή, ενώ κατά τη διάρκεια της συνομιλίας επενέβαινε στη συζήτηση άγνωστη γυναίκα προσποιούμενη την κόρη της.
Ακολούθως, η 85χρονη παρέδωσε το χρηματικό ποσό των -4.500 ευρώ, καθώς και 21 χρυσές λίρες, στην 43χρονη αλλοδαπή και στη συνέχεια ενημέρωσε συγγενικό της πρόσωπο, το οποίο αντιλαμβανόμενο την απάτη ενημέρωσε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές».
Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Φλώρινας και του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, εντόπισαν, ακινητοποίησαν και συνέλαβαν την 43χρονη.
Επιχείρησαν κι άλλες απάτες
«Συνεχιζόμενης της έρευνας», πληροφορεί ακόμη η ΕΛ.ΑΣ «προέκυψε ότι, το τελευταίο διήμερο (11 και 12-08-2020) τελέστηκαν στην πόλη της Φλώρινας, άλλες 12 απόπειρες εξαπάτησης, κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, με πανομοιότυπο τρόπο, όπου οι δράστες δεν κατάφεραν να εξαπατήσουν τα θύματά τους, γιατί είτε οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι παθόντες, είτε συγγενικά τους πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί τους, αντιλήφθηκαν την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των δραστών».
Στην κατοχή της 43χρονης βρέθηκε και κατασχέθηκε χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ και 21 χρυσές λίρες, τα οποία και αποδόθηκαν στην 85χρονη, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο και τετράδιο σημειώσεων.
Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ
Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.