Νέα μέτρα για κορονοϊό Ελλάδα: Στα όρια δεύτερου κύματος η χώρα – Τρομάζουν τα κρούσματα

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα για κορονοϊό Ελλάδα: Στα όρια δεύτερου κύματος η χώρα – Τρομάζουν τα κρούσματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νέα μέτρα για κορονοϊό Ελλάδα: Σε δραματικούς τόνους είναι πλέον οι προειδοποιήσεις των ειδικών προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που εξαπλώνεται στην χώρα μας.

14.08.2020 | 11:09

Νέα μέτρα για κορονοϊό Ελλάδα: Στα όρια του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα, που χθες, για άλλο ένα 24ωρο, μέτρησε πάνω από 200 κρούσματα. Τα 204 συνολικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε συνέχεια των 262 κρουσμάτων της Τετάρτης έχουν θορυβήσει τους επιδημιολόγους, που συνεχίζουν να εξετάζουν επιπρόσθετα μέτρα. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες είναι η χαλαρότητα η οποία επικρατεί ως προς την εφαρμογή των μέτρων για αυτό και προειδοποιούν σε κάθε τόνο, ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα και θα κρίνει πολλά. Από το αν η χώρα θα περάσει ένα δύσκολο φθινόπωρο, αλλά και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξουν πχ τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ακόμη και το αν θα επιβληθούν επιπλέον περιορισμοί.

Μεγάλες εστίες ανησυχίας είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι οποίες καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα το τελευταίο διάστημα (κατά δεκάδες συγκεκριμένα), η επιστροφή των ταξιδιωτών, καθώς όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες παρατηρείται ότι ειδικά νέοι, επιστρέφοντας από τις διακοπές τους στα νησιά μεταφέρουν τον ιό, ο συνωστισμός γενικά και η μετάδοση επιδημιών σε κλειστές δομές, όπως συνέβη με τον Οίκο Ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, με τα πάνω από 40 κρούσματα και τους ήδη δύο νεκρούς.

Δερμιτζάκης: Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σαν να μην κουνιόμαστε

Δραματική ήταν η προειδοποίηση του καθηγητή Δερμιτζάκη, ο οποίος θέλοντας να περιγράψει το πόσο δραματικά μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση είπε ότι το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. «Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι πολύ κρίσιμα. Αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δύο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown» προειδοποίησε χθες, ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μ. Δερμιτζάκης. «Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δεν θα μαζεύεται. Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σαν να μην κουνιόμαστε. Μπορούμε να το αναστρέψουμε, αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι» συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να ρίξουμε τα κρούσματα στο 50 και κάτω, μπορούμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα», υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης. «Εάν συνεχίσουμε έτσι, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα συζητάμε για πολύ μεγαλύτερα θέματα, οικονομικά και κοινωνικά», δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής. Οπως εκτίμησε, αν βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν, στην καλύτερη περίπτωση θα ανοίξουν με μάσκες.

Κορωνοϊός: 101 κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Η αναφορά στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα μόνο τυχαία δεν ήταν από τον κ. Δερμιτζάκη. Χθες Αττική και Θεσσαλονίκη καταμέτρησαν 101 κρούσματα, τα μισά σχεδόν από τα 204 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα, σε κλειστές δομές, όπως αυτή του οίκου ευγηρίας, ή την δομή φιλοξενίας στη ΒΙΑΛ που τέθηκε σε καραντίνα, εξακολουθούν να εμφανίζονται κρούσματα, ενώ το ίδιο γίνεται και σε ανοιχτές εκδηλώσεις, όπως σε γάμους, καθώς στον Εβρο εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα, με έναν γάμο να φέρεται πως αποτέλεσε εστία υπερμετάδοσης του ιού.

Το επιδημιολογικό επίπεδο παραμένει υψηλό και στην Λάρισα, που καταγράφηκαν άλλα 12 κρούσματα, την ώρα που η περιοχή του Αμπελώνα Τυρνάβου λειτουργεί κάτω από περιοριστικά μέτρα.

Κρούσματα κορωνοϊού υπό διερεύνηση

Αυτό που προκαλεί εντύπωση ωστόσο, είναι το γεγονός πως ο ΕΟΔΥ για πρώτη φορά ανακοίνωσε πως υπάρχουν κρούσματα «υπό διερεύνηση». Συνολικά 12 κρούσματα που έχουν εντοπιστεί, δεν αναφέρεται σε ποια περιοχή ανήκουν, με τις περιπτώσεις αυτές να παραμένουν υπό διερεύνηση.

Πέντε νεκροί σε 24 ώρες

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο της έξαρσης της πανδημίας, είναι το γεγονός ότι χθες ανακοινώθηκαν πέντε νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο σε 221.

Πιο συγκεκριμένα, την τελευταία τους πνοή άφησαν:

γυναίκα 91 ετών που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης

88χρονη από το γηροκομείο, που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ.

87χρονος στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής

82χρονος στο ΑΧΕΠΑ

70χρονος στο ΑΧΕΠΑ, όπου είχε μεταφερθεί στις 13 Ιουλίου από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

Ο χάρτης των κρουσμάτων κορωνοϊού

12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής
37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων)
8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου.
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας ·
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ανακοινώνουμε 204 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες. 1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. 75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος: Όσοι επιστρέφουν από διακοπές, να φορούν μάσκα 7 ημέρες

Για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Για τον Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι δεν τον φοβάται παραπάνω από τις προηγούμενες μέρες ή την επιστροφή των εκδρομέων. “Είναι ένας δύσκολος κάβος που θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε με προσοχή και ασφάλεια”, τόνισε. Όπως είπε ο ίδιος, καλό θα είναι να κάνουμε τη σκέψη ότι η μη τήρηση των μέτρων φέρνει και οικονομική ζημιά και ζημιά στην υγεία μας. “Για όποιον δεν ανησυχεί για την υγεία του αλλά για την οικονομία, έχει συμφέρον να τηρήσει τα μέτρα”.

Όσον αφορά στους νέους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού, είπε ότι “οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες. Είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα. Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους”. Αυτό που συνιστά ο κ. Εξαδάκτυλος είναι να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. “Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό.”

Επίσης, όποιος επιστρέφει από διακοπές για τουλάχιστον 7 μέρες να φορά μάσκα συνεχώς. Για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ότι θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα. Στα πανεπιστήμια θα γίνει χρήση της τεχνολογίας, όπου είναι δυνατόν. Τέλος, έκλεισε με ένα μήνυμα προς τους νέους: “Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε.”

Κορονοϊός – Σύψας: Πιθανόν να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι’ αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ημερο οικειοθελή αυτοπεριορισμό. «Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως η επιστροφή του SMS, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού». Τόνισε δε, ότι οι ειδικοί «επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση».

Αναφορικά με την έναρξη των σχολείων, ανέφερε πως «δεν έχουμε λάβει ακόμα αποφάσεις για τα σχολεία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ληφθούν οι αποφάσεις, σίγουρα θα ανοίξουν», τόνισε. «Σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο φορτίο, θα ανοίξουν σε κανονικές συνθήκες με τα παιδιά να φορούν μάσκα. Σε περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) ενδεχομένως τα σχολεία να ανοίξουν όπως άνοιξαν στα τέλη Μάη».

Σενάρια για νέα μέτρα

«Θα υπάρξει κάποια πρόταση για τα άτομα που θα επιτρέπεται να είναι συγκεντρωμένα ακόμα και σε ανοιχτό χώρο, αλλά δεν έχει σημασία να ζητάμε συνεχώς από την πολιτεία να αστυνομεύει τον πολίτη, αν ο ίδιος δεν αντιληφθεί τον κίνδυνο», επεσήμανε ο λοιμοξιωλόγος.

«Περιμένουμε οι πολίτες να κάνουν το καθήκον τους», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Τα σενάρια θα είναι εφιαλτικά, το σύστημα υγείας θα πιεστεί», ανέφερε ερωτηθείς για μια πιθανή αρνητική εξέλιξη.

Ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές Αυγούστου, θα αποδόσουν και θα έχουμε σταθεροποίηση της επιδημίας».

Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, είναι ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους), σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, που ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, έχουμε 24 διασωληνωμένους, το σύστημα δεν πιέζεται αλλά πρέπει να ανακοπεί η δυναμική της επιδημίας».

Exit mobile version