Ελληνοτουρκικά: Το πλαίσιο της τουρκικής παραβατικότητας θα θέσει στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πολιτικοί σήμερα, Παρασκευή, στη Βιέννη.
Ελληνοτουρκικά: Λίγες ώρες έμειναν από την ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη (16:00) και την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι συμμαχίες της χώρας μας μετά τις συνεχείς πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες που στηρίζουν ξεκάθαρα την Ελλάδα, με Γαλλία και Ισραήλ να αποδεικνύονται “πραγματικοί φίλοι”. Το Βερολίνο ετοιμάζεται να αναλάβει νέο κύκλο πρωτοβουλιών μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ερντογάν. Η στρατιωτική γαλλική στήριξη στην ανατολική Μεσόγειο, στρίμωξε πολύ τον “σουλτάνο”, ωστόσο δεν σταματά να απειλεί ενώ το “Oruc Reis” εξακολουθεί να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τακτική που ακολούθησε κατάφερε μέσα σε λίγα 24ωρα να γίνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για έκτακτη σύγκληση της σύνοδο των ΥΠΕΞ, έλαβε την έμπρακτη στήριξη από τον Εμανουέλ Μακρόν με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, κλείστηκε το σημαντικό ραντεβού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ έθεσε προς τον ευθυνών του και το ΝΑΤΟ που αποφεύγει να καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας.
Ελληνοτουρκικά: Επικοινωνία με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ
Στο πλαίσιο του μπαράζ διπλωματικών επαφών ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Jean Yves Le Drian) και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ συζήτησαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, στο επίκεντρο βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Μενέντεζ
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του μπαράζ επαφών του με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Στο επίκεντρο της συνομιλίας του Ν. Δένδια με τον Ρ. Μενέντεζ βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα και η διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας. Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συνομίλησε επίσης με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Κρις βαν Χόλεν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επαφές Βαρβιτσιώτη με Ευρωπαίους ομολόγους
Σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους του υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σήμερα, ενόψει της προετοιμασίας της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα συμμετάσχει μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις τρέχουσες εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός μετέφερε επίσης στους Eυρωπαίους ομολόγους του το χθεσινό μήνυμα αποφασιστικότητας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι συνομιλητές του, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, μετέφεραν στον υπουργό μηνύματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υποστήριξης.
Ελληνοτουρκικά: Το πρώτο βήμα για κυρώσεις στην Άγκυρα
Αν και η έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ είναι άτυπη και δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο είναι πιθανό να συνταχθεί κατάλογος με μέτρα που θα ληφθούν στην περίπτωση που η γειτονική χώρα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Ήταν ένα αίτημα που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση και στην προηγούμενη σύνοδο όμως τότε είχε επιλεγεί ο δρόμος του διαλόγου απέναντι στην Άγκυρα, τώρα όμως η Αθήνα ζητά την έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε. “Ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες τότε θα έχει γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προκειμένου η Τουρκία να πληρώσει το τίμημα των παράνομων ενεργειών της.
Η επιβολή κυρώσεων είναι ένα ζήτημα που τρομάζει τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς θα έχουν οικονομικό χαρακτήρα βυθίζοντας ακόμη περαιτέρω την οικονομία της Τουρκίας που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Ταγίπ Ερντογάν σε επικοινωνία που είχε με τον Σαρλ Μισέλ φόρεσε το “διπλωματικό του κοστούμι” τονίζοντας πως είναι υπέρ του διαλόγου.
Ελληνοτουρκικά: Στόχος η στήριξη των ΗΠΑ
Στην συνάντηση που θα έχει ο Νίκος Δένδιας με τον Μάικ Πομπέο το απόγευμα στην Βιέννη, η ελληνική πλευρά προσδοκά μια δήλωση στήριξης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Tην ίδια στιγμή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ προανήγγειλε μέσω twitter την έλευση στην Ελλάδα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel “Woody” Williams, το οποίο ανήκει στον 6ο στόλο. H προετοιμασία του τετ α τετ που θα έχουν οι δύο υπουργοί εξωτερικών συζητήθηκε μεταξύ άλλων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου. Στην συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού εκτός από το Νίκο Δένδια μετείχαν τόσο η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή όσο και η πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ. Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας, πριν από το κρίσιμο ραντεβού, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Αμερικανούς γερουσιαστές.
Το State Department είχε εκφράσει από την στιγμή την αντίθεση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας καλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει τις έρευνες στην περιοχή. “Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή”.
ΗΠΑ – Πεντάγωνο: «Ανησυχία» για την παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο
Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάπτυξη γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας τους δύο νατοϊκούς συμμάχους, Παρίσι και Άγκυρα, να βρουν λύση που θα αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «Le Figaro», η παρέμβαση του Πενταγώνου έρχεται σε συνέχεια της γαλλικής υποστήριξης στην Ελλάδα έναντι των τουρκικών ισχυρισμών για φυσικό αέριο, στην οποία τονίζεται ότι η Γαλλία παρεμβαίνει με τρόπο «μειωμένου πλαισίου συνεργασίας».
Μετά την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζόνοθαν Χόφμαν, δήλωσε την Πέμπτη:
«Ο στρατός των ΗΠΑ προφανώς ανησυχεί για τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γαλλία και Τουρκία είναι δύο εξαιρετικά σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θα θέλαμε να δούμε την αποκλιμάκωση της έντασης». «Θα θέλαμε να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να βρίσκουν λύσεις που δεν περιλαμβάνουν την ανάγκη ανάπτυξης πλοίων ή στρατιωτικών αεροσκαφών», συμπλήρωσε. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θέτει την Ελλάδα εκτός κάδρου από τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και τους «εξαιρετικά σημαντικούς νατοϊκούς συμμάχους». Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, κυρίως λόγω διαφορετικών συμφερόντων στη Λιβύη, το Παρίσι ανέπτυξε «προσωρινά» δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale και δύο πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, «για να σηματοδοτήσει την επιθυμία της να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».
Τα δύο Rafale θα κάνουν «ενδιάμεση στάση» για «λίγες μέρες» στη Σούδα της Κρήτης, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι η άσκηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ήταν στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.
Συνομιλία Μέρκελ – Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται από τις κινήσεις του.
Στόχος του Βερολίνου πάντως, είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποφυγή οποιασδήποτε στρατιωτικής εμπλοκής, προκειμένου οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου. Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός της μεσολάβησης που είχε αναλάβει η Άνγκελα Μέρκελ τον Ιούλιο και ήταν κοντά στον να τον πετύχει αλλά ο Ερντογάν ακολούθησε τα δικά του σχέδια και την στρατηγική των προκλήσεων…
https://www.youtube.com/watch?v=7TnOaCqEB2g
Μισέλ προς Ερντογάν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα, Κύπρο
Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνια που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επανέλαβε επίσης την καταδίκη της Ε.Ε. για το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και ζήτησε την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών.
Όπως τόνισε στον κ. Ερντογάν, ο απευθείας διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των υφιστάμενων διενέξεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές.
Το γεωπολιτικό μπρα ντε φερ Μακρόν και Ερντογάν
https://www.youtube.com/watch?v=tWRyvGeLdCk