Κορονοϊός και οικονομία: Με την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο να βαίνει προς αποκλιμάκωση η κυβέρνηση, έχει δυο δύσκολα θέματα να αντιμετωπίσει που μπορεί μα προκαλέσουν κλυδωνισμό, τόσο στην υπόσταση της όσο και στην κοινωνία.
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Το πρώτο είναι η υγειονομική αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και το δεύτερο, είναι η κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Η επιτυχής αντιμετώπιση του κορονοϊού τους προηγούμενους μήνες οδήγησε σε μια αναμενόμενη χαλάρωση που εξελίσσεται όμως με άσχημη δυναμική. Τα πρόσθετα μέτρα κρίνονται πλέον αναγκαία, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπεία και το εθνικό σύστημα υγείας δεν έχει θωρακιστεί σε τέτοιο βαθμό για να αντιμετωπίσει εκατοντάδες κρούσματα. Η κυβέρνηση, καλείται τώρα να πείσει για ακόμη μια φορά τους πολίτες ότι η επιβολή μέτρων πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα ακόμη και με την επαναφορά των υψηλών προστίμων. Κάτι τέτοιο, σίγουρα δεν είναι εύκολο, ούτε για τους νέους ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση παίζει για ακόμη μια φορά το χαρτί της ατομικής ευθύνης το οποίο όμως πρέπει αυτή τη φορά να συνοδεύεται και από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Είναι απαραίτητο να μην υπάρχουν ασάφειες ούτε για την χρήση της μάσκας ούτε για το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων και επιτηρήσεις εστίασης. Οι οδηγίες για την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, για την λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, των εστιατορίων των ξενοδοχείων και των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα και με κάθε λεπτομέρεια.
Σε αντίθεση περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα από την αρχή της πανδημίας.
Το ίδιο δύσκολη αναμένεται η κατάσταση και στην οικονομία με τα έσοδα από των τουρισμό να έχουν καταρρεύσει και τον τζίρο των επιχειρήσεων να είναι μηδενικός. Η κυβέρνηση καλείται να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσεων για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων και αναστολών πληρωμών. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο των πρωθυπουργό στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.
Ένα ακόμη αγκάθι που έχει να αντιμετώπιση το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση των εσόδων, λόγω της αδυναμίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων καταβολής των υποχρεώσεων τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και το πρόβλημα της ανεργίας, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι τα νούμερα μπορεί να εκτοξευθούν τους επόμενους δυο με τρεις μήνες. Με αυτά τα δεδομένα ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον δυσκολότερο μήνα για την οικονομία αλλά και για την κυβέρνηση, αφού οι αποφάσεις που θα λάβει εντός του Σεπτεμβρίου θα κρίνουν και την πορεία της έως το τέλος του έτους…