Μάσκα με βαλβίδα – κίνδυνοι: Γιατί δεν πρέπει να τη φοράμε με τίποτα

ΚΟΣΜΟΣ

Μάσκα με βαλβίδα – κίνδυνοι: Γιατί δεν πρέπει να τη φοράμε με τίποτα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μάσκα με βαλβίδα - κίνδυνοι: Η εκτίναξη των σταγονιδίων δεν γίνεται μόνο με το βήχα ή το φτάρνισμα, αλλά και απλώς με την ομιλία.

16.08.2020 | 14:02

Μάσκα με βαλβίδα – κίνδυνοι: Την προειδοποίηση ότι οι μάσκες με βαλβίδα δεν προστατεύουν κανέναν απευθύνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του. Οι άνθρωποι πρέπει να φοράνε μάσκες για να «φρενάρουν» την εξάπλωση της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2, αλλά αυτές δεν πρέπει να διαθέτουν βαλβίδα, τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι μάσκες με βαλβίδα συνήθως χρησιμοποιούνται στα κατασκευαστικά έργα και σε άλλες εργασίες, επιτρέποντας στους χρήστες να εισπνέουν φιλτραρισμένο αέρα και να εκπνέουν θερμό υγρό αέρα μέσω της βαλβίδας, η οποία μειώνει τη θερμότητα και την υγρασία στο εσωτερικό της μάσκας. Έτσι, η μάσκα γίνεται πιο άνετη και μπορεί να φορεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να προκαλεί δυσφορία. Όμως, δεν είναι κατάλληλη σε μια επιδημία, επειδή δεν βοηθά στην αποτροπή της μετάδοσης ενός ιού.

Στην εποχή του κορονοϊού, η χρήση μάσκας είναι αναγκαία για να μην εκτινάσσονται σταγονίδια από ένα φορέα του ιού, είτε συμπτωματικό είτε ασυμπτωματικό, και να μην ταξιδεύουν στον αέρα, οπότε μπορεί να μολύνουν άλλους ανθρώπους. Η εκτίναξη των σταγονιδίων δεν γίνεται μόνο με το βήχα ή το φτάρνισμα, αλλά και απλώς με την ομιλία. Όταν όμως η μάσκα έχει βαλβίδα, δεν εμποδίζει τα σταγονίδια να διαχέονται στον αέρα και μετά να εισπνέονται από ανυποψίαστους ανθρώπους, ιδίως όσους κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ιατρικές μάσκες δεν διαθέτουν βαλβίδα. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη απαγορεύσει στους επιβάτες τους να φοράνε μάσκα με βαλβίδα, με τελευταία την American Airlines που ανακοίνωσε ότι θα το κάνει από τις 19 Αυγούστου.

Δείτε ακόμη

Covid: Ένας απρόσμενος σύμμαχος ίσως μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης
Οι έξι ομάδες συμπτωμάτων που “δείχνουν” κορονοϊό – Ποια είναι η κρισιμότερη
Exit mobile version