Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τοπικά λοκντάουν κορονοϊός: Ένα βήμα πριν τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα
ΣΤΟ "ΤΡΑΠΕΖΙ" ΟΙ ΝΕΟΙ

Τοπικά λοκντάουν κορονοϊός: Ένα βήμα πριν τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα

Τοπικά λοκντάουν κορονοϊός: Στη συζήτηση τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τοπικά λοκντάουν κορονοϊός: Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες, με αφορμή την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και σε συνδυασμό με το πρώτο κύμα επιστροφής των εκδρομέων του Αυγούστου. Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η τακτική σύσκεψη για τον COVID-19. Στη διάρκειά της έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες.

Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων. Νωρίτερα, αποφασίστηκε δε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν. Επίσης έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Δραματική προειδοποίηση Γώγου: Είμαστε στο “κόκκινο” – Χρειάζονται και άλλα μέτρα

Σε “κόκκινο συναγερμό” βρίσκονται οι ειδικοί με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού – πάνω από 200 σε καθημερινή βάση-, την ώρα που τίθενται από σήμερα, Δευτέρα, σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας, όπως εξελίσσεται, ανησυχητική. Και απέδωσε την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη μη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού.

“Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να “σπάσει” η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ‘κόκκινο’”, είπε σε συνέντευξή του.

Ο κ. Γώγος αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους:

“Πρέπει να απομακρυνθούν από άτομα του περιβάλλοντός τους που είναι ευάλωτες ομάδες και να κάνουν καθολική χρήση μάσκας. Αν η μάσκα υιοθετηθεί σε καθολική κλίμακα στη χώρα, νομίζω ότι είναι η μόνη λύση”.

Επιπλέον μέτρα στις περιοχές που είναι στο “κόκκινο”

Αποκάλυψε μάλιστα ότι είναι στο τραπέζι η λήψη επιπλέον μέτρων στις περιοχές που είναι στο “κόκκινο”, αναφέροντας ότι αν το απαιτήσει η κατάσταση που διαμορφώνεται και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν μέτρα, όπως η περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσκεκλημένων σε γάμους και γλέντια.

“Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο αριθμός των θετικών εισαγομένων κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση οι συμπτωματικοί υποβάλλονται σε τεστ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρύπτονται κρούσματα”.

Τέλος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γώγος ανέφερε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα εφόσον εκτιμηθεί η κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα.

Σημειώνεται ότι δύο είναι τα σενάρια που μελετώνται:

Το πρώτο σενάριο είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα. Το ερώτημα είναι, όμως, πώς θα τηρηθούν οι αποστάσεις, ακόμη κι αν εφαρμοστούν σχολαστικά όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας.

Το δεύτερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία. Δηλαδή, μαθήματα μέρα παρά μέρα σε τμήματα έως 15 μαθητών.

Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά: “Έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού και στο σχολικό περιβάλλον”, δήλωσε σχετικά και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η εκπαίδευση έστω κι αν συνεχίζει να υπάρχει ο κορονοϊός στη χώρα μας.

Λινού: Αν δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα, θα θρηνήσουμε πολλούς θανάτους

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας της ιατρικής σχολής Αθηνών προειδοποίησε σήμερα πως μπορεί να χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας. Η κ. Λινού μίλησε στην τηλεόραση του ALPHA, όπου έκανε λόγο για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, κάνοντας συγχρόνως έκκληση για πιστή στήριξη των μέτρων ώστε μην θρηνήσουμε πολλούς θανάτους, ανάμεσά τους και νέους ανθρώπους. “Είμαστε σε πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε προηγούμενη άλλη περίοδο, αλλά μπορεί να γίνει και χειρότερη. Ανησυχούμε πολύ. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ό,τι χειρότερο έχουμε περάσει μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορυφή. Τα πράγματα είναι επικίνδυνο να χειροτερέψουν πολύ αν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και να έρθουν ίσως και άλλα για να ξεφύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας και ανάμεσά τους και νέους”.

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για πάνω από 50 “ορφανά” κρούσματα τη μέρα

Τεράστια ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ραγδαία αύξηση των λεγόμενων “ορφανών” κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα. Δηλαδή κρούσματα που δεν έχουν προκύψει από ιχνηλάτηση, σε άτομα που έκαναν οικειοθελώς τεστ ή εντοπίστηκαν με τυχαία δειγματοληψία.

Αυτό ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγος για τον κορωνοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Μαγιορκίνης εξέφρασε την ανησυχία του για την γέννηση ορφανών κρουσμάτων που προέρχονται από αλυσίδες μετάδοσης που δεν είναι κατανοητές.

Στους 230 οι νεκροί

Σημειώνεται, τέλος ότι μια 74χρονη που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Παπανικολάου” κατέληξε το πρωί. Η 74χρονη έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και είχε διασωληνωθεί. Ο απολογισμός από τον κορονοϊό στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 230. Παράλληλα, κατεγράφησαν άλλοι 2 θάνατοι, χθες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 228. Λίγες ώρες αργότερα, στη λίστα των θανάτων προστέθηκε μία ακόμη 81χρονη γυναίκα, η οποία κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 229.

Το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερά τριψήφιος, άνω των 200 καθημερινά, ενώ 217 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Τεράστια ανησυχία προκαλεί ο ολοένα και χαμηλότερος μέσος όρος ηλικιών των κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά, στην ηλικιακή ομάδα 18 – 39 είναι το 42% των κρουσμάτων. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 24 ασθενείς, με μία εξ αυτών ηλικίας 17 ετών, που βρίσκεται στο ΑΧΕΠΑ, ενώ στις 18 είναι εισαγόμενα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις