Κορονοϊός Ελλάδα: Πώς είναι η κατάσταση – Σύγκριση με χώρες με παρόμοιο πληθυσμό

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Πώς είναι η κατάσταση – Σύγκριση με χώρες με παρόμοιο πληθυσμό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κορονοϊός Ελλάδα: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα κρούσματα κορωνοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

20.08.2020 | 16:39

Κορονοϊός Ελλάδα: Γραφήματα από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη κατάσταση και στη δεύτερη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού έναντι χωρών με αντίστοιχο πληθυσμό παρουσίασε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε, για παράδειγμα στο Βέλγιο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι δέκα φορές μεγαλύτερος και ο αριθμός των θυμάτων 42 φορές περισσότερος. «Και αυτή η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών, απαντά σε όλους εκείνους που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την εικόνα ότι “το πράγμα ξεφεύγει στη χώρα μας”» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πέτσας «ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος. Έτσι, η χώρα μας κατατάσσεται στην  132η θέση ως προς τα  κρούσματα του κορωνοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους».

Η αύξηση οφείλεται στον εφησυχασμό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, σημείωσε και ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα «αύξηση που οφείλεται στην χαλάρωση στο εσωτερικό. Στον εφησυχασμό. Και αυτόν προσπαθούμε να αποτινάξουμε, με τα συνεχή μηνύματά μας και τα πρόσθετα μέτρα που λάβαμε τις τελευταίες εβδομάδες». «Γιατί τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη διασπορά δεν οφείλεται σε εισαγόμενα κρούσματα, αλλά στην εσωτερική χαλάρωση. Από τα 332.934 τεστ που έχουν γίνει  στις 31 πύλες εισόδου της χώρας από την 1η Ιουλίου έως και χθες 725 δείγματα ήταν θετικά που αντιστοιχούν σε μόλις 0,21% των επισκεπτών στη χώρα μας» είπε ο κ. Πέτσας.

«Σημειώνεται ότι, από τα 800 τεστ που γίνονταν ανά ημέρα στο τέλος Φεβρουαρίου, περάσαμε στα 11.300 τέστ κατά μέσο όρο το τελευταίο δεκαήμερο, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 13 χιλιάδες τεστ ημερησίως, όπως δήλωσε χθές και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέας. Οι 234 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ έχουν εκτελέσει 6.600 αποστολές και έχουν πάρει 180.000 δείγματα» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει άνοδος κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες. «Τον Μάρτιο όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό είχαν -κατά μέσο όρο- ηλικία τα 48,6 έτη και τον Αύγουστο τα 36,2 έτη. Αυτό ακριβώς το γεγονός επέβαλε να ληφθούν μέτρα, όπως αυτό που αφορά στην επιβολή ωραρίου στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου». «Σήμερα, η χώρα μας είναι πέμπτη σε σειρά κατάταξης στην Ευρώπη, σε ημερήσια τεστ, όπως ανέδειξε σχετική ανάλυση του POLITICO. Και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τις κινήσεις μας με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής» κατέληξε ο Στέλιος Πέτσας.

AstraZeneca: Πράσινο φως από την Κομισιόν για 400 εκατ. δόσεις εμβολίου στα τέλη Δεκεμβρίου

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AZD1222 ενάντια στη νόσο COVID-19 ανακοίνωσε επισήμως, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Αξιοποιώντας, όπως αναφέρει, την υφιστάμενη συμφωνία με την “Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς” με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, “αυτή η νέα συμφωνία θα παράσχει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμβόλιο σε ισότιμη βάση χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευθύνουν εκ νέου την προμήθεια δόσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος, της AstraZeneca, επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει προχθές για το εμβόλιο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: “Αυτή η πρώτη συμφωνία για το εμβόλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει την πρόσβαση εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο εμβόλιο AZD1222 μετά την έγκρισή του. Αναμένοντας σύντομα την έναρξη της παραγωγής στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο ταχύτατα και σε ευρεία βάση, με ορίζοντα παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ειδικά την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, για την ταχεία ανταπόκρισή τους στο ζήτημα της διασφάλισης της προστασίας των Ευρωπαίων με ένα εμβόλιο ενάντια σε αυτόν τον θανατηφόρο ιό, σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δυνατή την αναδόμηση των κοινωνιών και της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Τι είναι κι πώς αναπτύχθηκε το AZD1222

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία: “Το εμβόλιο AZD1222 αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την νεοσύστατη εταιρεία του, τη Vaccitech. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χωρίς δυνατότητα αναδιπλασιασμού από χιμπαντζή, ο οποίος βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού) που προκαλεί λοιμώξεις σε χιμπαντζήδες και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2. Μετά τον εμβολιασμό παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη-ακίδα, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 αν αυτός προσβάλλει αργότερα τον οργανισμό”.

Exit mobile version